Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Óföldeák Csongrád megye legbiztonságosabb települése

Csongrád megyében 2007-ben a falvak közül Óföldeák volt a legbiztonságosabb település. A puszta adatok szerint Nagylak a legfertőzöttebb, de a község polgármestere kezdeményezi, hogy a határon felderített bűncselekményeket ne úgy tüntessék fel, mintha a faluban történtek volna.
– Ha nálunk a gyerekek kint felejtik a labdájukat vagy a biciklijüket, nyugodtak lehetnek, később, akár másnap ugyanott megtalálják, senki sem veszi, viszi el – próbálta érzékeltetni Csongrád megye legbiztonságosabb településének, Óföldeáknak a polgármestere, Hajnal Gábor, hogy milyen nyugodt az élet az ő falujában.
Óföldeákon 520-an élnek, a településen tavaly 5 bűncselekmény történt, azok is jelentéktelennek mondható szabálysértések voltak. A listán a második és a harmadik helyen holtverseny alakult ki, 2007-ben Nagytőkén és Kövegyen is 7-7 bűncselekmény történt. Az előbbi településen 475-en, az utóbbin 465-en élnek.

33 magyar település bűntelen

Magyarországon 2007-ben 33 településen nem volt egyetlen bűncselekmény sem az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium adatai szerint. Alsótelekes, Balatongyirót, Belsősárd, Bókaháza, Bögöt, Cakóháza, Csonkamindszent, Daraboshegy, Dinnyeberki, Garáb, Hövej, Keresztéte, Kispirt, Kiszsidány, Kupa, Kutasó, Ligetfalva, Litka, Lócs, Magyarföld, Maróc, Megyehíd, Nagygeresd, Nagykeresztúr, Németfalu, Orbányosfa, Perenye, Porrogszentpál, Potyond, Pusztaszentlászló, Ramocsa, Vasalja és Zalaszombatfa lakói nyugodtan alhatnak. 

Kövegy polgármestere megjegyezte, nem gondolta volna, hogy egyszer azt kérdezik tőle, mit gondol, miért bűnmentes a faluja. Galgóczkiné Krobák Mária némi gondolkodás után azt mondta, településükön úgy élnek, mint egy család, mindenki ismer mindenkit, vigyáznak egymásra és egymás értékeire is. Hasonló a véleménye Staberecz Ferencnek is. Ugyanarra a kérdésre Nagytőke polgármestere is az elsők között említette, hogy a faluban alig félezren élnek, jól ismerik egymást, megbíznak a másikban.

Érdekes, hogy a három településen nincs helyben lakó körzeti megbízott, sőt, nem csak rendőr, de „nagyon aktív" polgárőrök sincsenek.
Ha pusztán a számokat nézzük, akkor Csongrád megye legbűnösebb községe a magyar-román határ közelében fekvő Nagylak, a második a magyar-szerb határ menti Röszke, a harmadik pedig Eperjes.

Galgóczkiné Krobák Máriától, Kövegy polgármesterétől megkérdeztük, szerinte hogyan lehet szinte bűnmentes a faluja. Azt mondta, úgy élnek, mint egy család, mindenki ismer mindenkit, vigyáznak egymásra és egymás értékeire is. Hasonló a véleménye Staberecz Ferencnek, Nagytőke polgármesterének.

A három településen nincs helyben lakó körzeti megbízott, se rendőr, se „nagyon aktív" polgárőrök. Ha pusztán a számokat nézzük, akkor Csongrád megye legbűnösebb községe a magyar–román határ közelében fekvő Nagylak, a második a magyar–szerb határ menti Röszke, a harmadik pedig Eperjes.

– Nagylak nem bűnös falu! Ellenkezőleg! Szerintem mi biztonságos településen élünk. A közzétett számok nem a valóságos helyzetet mutatják – reagált a rendészeti minisztérium honlapján olvasható nyilvános adatokra a község polgármestere. Gyarmati András azt mondta, minden lehetséges fórumon megpróbálja elérni, hogy a határon vagy a határátkelőhelyen elkövetett bűncselekmények ne szerepeljenek a faluban történt esetekkel együtt.

A statisztika szerint a falvak közül Nagylakon volt a legtöbb bűncselekmény, de ebben a határon felderített esetek is szerepelnek Fotó: Scmidt Andrea
A statisztika szerint a falvak közül Nagylakon volt a legtöbb bűncselekmény, de ebben a határon
felderített esetek is szerepelnek  Fotó: Scmidt Andrea

Röszke polgármestere egyetért Gyarmati Andrással, Borbásné Márki Márta azt mondta, támogatja a nagylaki polgármestert, ugyanis az adatokkal ellentétben az általa irányított település is egy nyugodt, békés falu.

– Marketing szempontból sem jó, hogy a statisztika úgy tünteti fel, mintha a határon történt bűncselekményeket Röszkén követték volna el. Ha valaki csak a számokat nézi, elrettenhet, és nem jön el hozzánk – mondta Borbásné Márki Márta.
Eperjesen 2006-ban csak 9 bűncselekményt követtek el, tavaly 165-öt, ami több, mint tizennyolcszoros növekedés. Viszont Nagylakon 380-ról 224-re, Röszkén 607-ről 211-re csökkent az ismerté vált bűncselekmények száma.

Számos településen fele vagy éppen dupla annyi bűncselekmény vált ismerté, mint az előző évben, a falvak jelentős részében alig akad eltérés.
Ha a nagylaki és a röszkei adatokhoz nem csapnák hozzá a határon történt bűncselekményeket, akkor mindkét település a lista első felében szerepelne, Eperjes állna a legbűnösebb faluk élén 165-tel, második 147-tel Ruzsa, a harmadik 139-cel Csanádpalota lenne.

Statisztika és bikini

– A statisztika olyan, mint a bikini: sok mindent megmutat, de a lényeget elrejti – mondta Márton István. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója villámgyorsan hozzátette, nem ő vont párhuzamot a bikini és a statisztika között, valahol olvasta, de nem véletlenül idézte. Az ezredes hangsúlyozta, egy-egy településen, pláne a kisebb községekben, az ott lakók biztonságérzetét elsősorban az határozza meg, hogy a környezetükben történt-e valamilyen bűncselekmény, akár közlekedési baleset. Eperjesen egyébként azzal magyarázható, hogy 2007-ben tizennyolcszor annyi „bűnt" követtek el, mint egy évvel korábban, mert egy diszkóban „szerzői jogokat sértve" játszottak le zenei felvételeket, és ahány felvétel, annyi eset. A határátkelőhelyek léte önmagában is befolyásolja a közelükben fekvő település lakóinak életét (például bevásárlás, munkavállalás), és természetesen a község kriminológiai állapotát is. Az pedig ténykérdés, hogy sok esetben csak a határon derülhet ki, hogy az utasok megsértettek-e valamilyen jogszabályt – mondta Márton István.

Olvasóink írták

 • 3. 6282 2008. október 05. 21:51
  „dodo igazad van. Szegedhez közeli városban lakok itt intezíven támogatják ezt a barnább fajtát, szerintem félnek tőlük vagy nem tudom miért. De itt nem kérik meg őket hogy költözzenek el, sőt inkább költöztetik őket befelé. Az mit sem számít, hogy lassan már a szemünket is kilopják,rongálnak és a környezetükben élő normális,becsületes embereket teszik tönkre napról-napra.”
 • 2. dodó 2008. október 05. 15:46
  „Egy régebbi cikk hasonló felmérésről:

  Nincs cigány = nincs bűnözés
  2008-04-16. 12:51
  Egész Magyarországon csak három olyan település akad, melyet az utóbbi években teljesen elkerült a bűnözés. Míg a környező ) falvakban a kriptaajtók sincsenek biztonságban a fémtolvajoktól, ezeken a helyeken hetekre őrizetlenül lehet hagyni a biciklit az utcán, és rablók helyett csak eltévedt turisták kopogtatnak. Az [origo] riportja a béke három pici, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szigetéről.
  A bűnözés teljes hiánya mögött többen azt sejtették, hogy egyik településen sem laknak cigányok, Kány volt polgármestere azzal is büszkélkedett, hogy régen lakott egy roma család a faluban, de rábeszélte őket, hogy költözzenek el, sőt még anyagi támogatást is kerített hozzá.

  DM:" ...tavaly 5 bűncselekmény történt, azok is jelentéktelennek mondható szabálysértések voltak..."
  Nem kell jogi végzettség egy ujságírónak ahhoz, hogy tisztában legyen vele, a szabálysértés nem bűncselekmény!!!”
 • 1. exe 2008. október 04. 11:33
  „HÁL"A VÉGRE VAN 1!


  De volna itt rend, ha egy kicsivel többet figyelnénk egymásra,és segítenénk is 1máson!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi lány a legek útján

A szegedi Prém Alexandra egyetlen magyarként jutott a legek útját járó kiváltságos csapatba: a spanyol királyi pár előtt pukedlizett, megérintette a Panama-csatorna falát, és meghódított egy indián falut. Tovább olvasom