Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Olasz páciensek szegedi fogorvosi székben

Szeged - Bár nem tömegesen, de Szegeden is megfordulnak az utóbbi években a fogturisták. Az olaszok, angolok és írek az ellátás gyorsasága és viszonylagos olcsósága miatt jönnek fogpótlásra, beültetésre, szájsebészeti beavatkozásra. Két kezelés közt elviszik őket fürdőbe, Ópusztaszerre és a szabadtérire is.
A nyugati határszélen a kilencvenes évek elejétől hódít az úgynevezett fogturizmus: az osztrák és német páciensek a soproni fogorvosoknál végeztetik el a szükséges kezeléseket. Néhány éve már Budapestre, a Balaton környékére és más ismert wellness-központokba is szervezett formában, szép számmal érkeznek a fogászati betegek. Tavaly például csak Nagy-Britanniából negyvenezren jöttek fogászati, szájsebészeti kezelésre hozzánk. Az egészségügyi népvándorlás a beavatkozások viszonylagos olcsósága, és a szigetországban jellemző féléves-éves várólista miatt alakult ki. A külföldi betegek jellemzően gyakorlott, komplett ellátásra képes fogorvosokat keresnek.

Szegeden csak néhány fogászati rendelőben foglalkoznak a magyarok mellett külfödi páciensekkel is. Az egyik legszélesebb kezelési spektrumot kínáló Osztróvszky utcai például az olasz betegekre specializálódott: a külföldiek nyolcvan százaléka olasz, a többi skót vagy ír. A fogturizmussal 8 éve foglakozó Benedek Gábor, a rendelő vezetője azt mondja, nem könnyű Szegedre csábítani a betegeket, mert kevés a turisztikai látványosságunk. Ez azért fontos, mert a Magyarországra érkező külföldi betegek már nemcsak a kezelést igénylik, hanem programokat, látnivalókat is. Emiatt a főváros és a Nyugat-Dunántúl könnyen „lehalássza" a külföldi betegek nagy részét.

Fogkezelés, majd turisztika, akár másfél millióért is Fotó: Segesvári Csaba
Fogkezelés, majd turisztika, akár másfél millióért is
Fotó: Segesvári Csaba

Változó számban jönnek a külföldiek, havi egy-két főtől tíz-tizenkettőig. Olaszországban – a nemzeti kamara engedélyével – külön emberük foglalkozik az ott élők beszervezésével. Ez nagyon macerás munka – árulta el a szakorvos –, mert helyben kell felmérni a betegek állapotát, ott kell árajánlatot adni. Igaz, a személyes találkozó a meggyőzést is segíti. A külföldiek elsősorban bonyolultabb, drágább kezelésekre, implantátumok beültetésére, fogpótlások elkészítésére vagy szájsebészeti beavatkozásokra érkeznek. Ezek költsége az olasz áraknak mindössze egyharmada – és egy hét alatt megkapják a kellő ellátást.

Addig elviszik őket az Anna fürdőbe vagy az Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőbe, Ópusztaszerre, nyáron a szabadtérire, télen pedig lovasszánozásra. A kezelések költsége még utazással, programokkal, szállással, étkezéssel együtt sem több mint az olaszországi ellátás fele. A páciensek többnyire 3-400 ezertől 1-1,5 millió forintig terjedő összegeket hagynak a rendelőben.

Transzfer és altatás

Két éve foglalkozik fogturizmussal az eddig a Forrás Hotelben dolgozó Barta Jenő és fia, akik speciális szolgáltatásként altatásban végrehajtott kezeléseket kínálnak. Az Írországból és Angliából fapados járatokkal érkező betegeknek reptéri transzfert, Szegeden és környékén pedig programokat biztosítanak. Ha visszaigazolják a repülőfoglalást, a külföldiek két héten belül bejuthatnak a szegedi ellátásra. A vezető arról nem beszélt, hány beteget kezelnek havonta, de azt elmondta, pácienseik az otthoni ellátásuk 60 százalékát megspórolhatják Szegeden.

Hiányzik a luxus

A szegedi fogklinikán jelenleg nem látnak el külföldi, fizetős pácienseket– tájékoztatott Nagy Katalin a fogorvostudományi kar dékánja. A professzor szerint bár a fogturisták kiszolgálását már tervbe vették, és szakembereik, eszköz- és gépparkjuk is alkalmas a teljes szakmai spektrum ellátására, előbb luxuskörülményeket kellene teremteni a külföldi betegeknek.

Olvasóink írták

 • 8. Macs 2008. szeptember 11. 19:38
  „Ez nem is olyan rossz ötlet. Egészségügyi turizmus. Aki idejön, az lakik, eszik, szóval költ. Sőt a családja el is kiséri, ami plusz bevétel. Amig a "beteget" kezelik, addig a családnak lehet programokat szervezni, stb.
  A 2000 ágyas klinika kapcsán is hallottam hasonlót (lehet, hogy csak pletyka volt), de végül valami miatt az ötlet "elvetélt". Igaz ott inplantátumokról/művégtagokról volt szó, amit személyreszólóan kell gyártani, ami plusz munkahely. A termék (inplantátum/művégtagokról) valóban versenyképes, aki ezt legyártja képes lesz versenyképes béreket is fizetni.
  Lehet Szegednek ebbe az irányba kéne elmozdulnia.”
 • 7. Öröklődés is lehet a rossz fog ! 2008. szeptember 11. 18:46
  „Adamm! Te meg egy tanult paraszt vagy, a drágábbik fajtából.”
 • 6. Adamm 2008. szeptember 11. 15:59
  „Te fogatlan magyar, te hogy ha kocsit akarsz venni egyből a Lamborghini szalonban kezdesz? Nekem valahogy sikerült ennek az összegnek a 6 százalékából megcsináltatni.Egyébként van egy jó módszer ha nem akarsz sok pénzt fizetni orvosra, az a neve hogy fogmosás(nem sokan ismerik ezt a szót).
  Iluxus: igazi tanulatlan proli vagy, a legolcsóbb fajtából.”
 • 5. fog-kő? 2008. szeptember 11. 13:13
  „Szerintem a luxus szó a bőrfotel,félmeztelen csinibaba aszisztens, aki akár oblákol is,hogy a gazdag fogturista el ne felejtse hol volt.
  A paraszt magyar meg menjen állatorvoshoz.
  A jó fogorvost a mai napig meg kell fizetni,ha nem akarom hogy valami hentes szétb..a a pofámat”
 • 4. szsz 2008. szeptember 11. 12:44
  „Nehogy már az legyen a cél, hogy luxuskörülményeket teremtsenek a külföldieknek, mikor a fogklinikán a váróban rohad alattunk a pad! Az ellátással eddig még nem volt problémám, minden orvos tisztességesen, sőt csipetnyi kedvességgel látta el a nyavalyámat. Viszont azok a bizonyos körülmények még balkáninak sem nevezhetők..”
 • 3. lluxus 2008. szeptember 11. 12:15
  „Katika Ön mire gondolt a luxus alatt, mert én ellentétben önnel nem tudom , hogy mit jelent ez, jó lenne , ha beavatta volna az olvasót a szó tartalmában.Valószinü a pézre gondolt, amit szegény csoró magyar nem tud kifizetni,de ebből valószinűsithető, hogy önnek nincsenek tapasztalatai.”
 • 2. Fogatlan Magyarság ! 2008. szeptember 11. 10:22
  „Sajnos ha két életem lenne, akkor se tudnák a minimálbérböl össze spórolni,1,5 millát a pofámra. Gratulálok a rendszernek hogy ide jutottun.”
 • 1. BTK77 2008. szeptember 11. 08:51
  „Kedves Nagy Katalin!

  Mi magyarok, attól függetlenül, hogy fizetjük a Tb-t, mirt nem részesülhetünk " luxus " körülményekben?
  Mire tetszett gondolni a " luxus " szó alatt?
  Az ellátás minőségére?

  Hm............érdekes.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Váradi Roma Café játékunk nyertesei

A Váradi Roma Café egyik jól ismert számában kék pettyes rakott szoknya szerepel. Tovább olvasom