Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Önkormányzati portás, állami kréta: első nap az állami iskolákban

Szeged - Zavartalanul kezdték meg tegnap működésüket a téli szünet után az immár állami fenntartásba került iskolák. Igaz, minden részlet még mindig nincs tisztázva.
Január 1-jétől állami fenntartásba kerültek az eddig önkormányzati köznevelési intézmények. A téli szünet utáni első napon azt vizsgáltuk, mit jelent a gyakorlatban a váltás.

– Minden eddigi szabály érvényét vesztette, a 10 év alatt kialakított együttműködést újra kell építeni – fogalmazott Kardos Kálmán, a szegedi Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatának (NGSZ) igazgatója. Az üzemeltetéssel, működésükkel kapcsolatos kérdésekben az általános iskolai, kollégiumi és gimnáziumi igazgatók ugyanis az önkormányzathoz, ezen belül az NGSZ-hez fordulhatnak. Az igazgató elmondta, az első nap zökkenőmentesen indult a szegedi iskolákban, de sok időnek kell eltelnie, amíg minden pontosan kialakul.

Önkormányzati portás, állami kréta: első nap az állami iskolákban. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Kardos Kálmán elmondta, az iskolák technikai személyzete, így például a gazdasági ügyintéző, a portás, a gondnok, az udvaros, a karbantartó, a hivatalsegéd munkajogilag immár az NGSZ állományába került, ez 209 embert jelent a városban. Másik változás, hogy eddig az NGSZ az iskoláknak csak az 50 ezer forintot meghaladó beszerzéseit, karbantartásait látta el. Tegnap óta azonban az 50 ezer forint alatti, nagy mennyiségben előforduló, kis értékű beszerzések és karbantartások is hozzájuk kerültek, vagyis az iskola működtetését teljes mértékben nekik kell ellátniuk.

– Az iskolákban a szakmai kiadásokat az állam biztosítja a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon keresztül. A vagyon-, illetve iskolaműködtetéssel kapcsolatos kiadásokat pedig nekünk, helyesebben az önkormányzatnak kell fedeznie. Így a krétát az állam, az energiát mi fizetjük. A két külön forrás miatt ki kell alakítani annak az útját, hogy a vitatott esetekben hová soroljuk a költségeket – mondta Kardos Kálmán. A tankerületi igazgatóval, Plesovszkiné Ujfaluczki Judittal abban állapodtak meg, hogy ezt a félévet a közös munka kialakításának szentelik.

Önkormányzati portás, állami kréta: első nap az állami iskolákban. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Közös érdekünk, hogy minél jobban tudjunk együttműködni. Eddig az iskolaigazgatókkal közvetlen partneri viszonyban álltunk, ennek továbbra is így kell maradnia. Közös célunk, hogy a gyerekek a változásokból ne érzékeljenek semmit, az oktatás zavartalan lehessen. Ez eddig sikerült, a nagy átalakulás ellenére mind a 3024 érintett alkalmazott megkapta időben a bérét – hangsúlyozta az igazgató.

Szerettünk volna iskolaigazgatót is megkérdezni, milyen tapasztalatai vannak az új helyzettel kapcsolatban. Több megkeresett direktor annyit mondott, egyelőre nincs mit nyilatkozni, ugyanis nem változott semmi, a munka folytatódik. Pontos tájékoztatást ők is néhány hét múlva kapnak csak. A kapcsolatot a tankerületi igazgatóval telefonon tartják. Mi Plesovszkiné Ujfaluczki Juditnak e-mailben tehettük fel kérdéseinket az első napi tapasztalatokról, telefonon nem. Péntekre ígért választ. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ honlapján már elérhető néhány információ, de a Sajtószoba menüpont például nem. A weboldal a kiírás szerint fejlesztés alatt áll.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. anya5353 2013. január 05. 23:36
  „"Zavartalanul kezdték meg tegnap működésüket a téli szünet után az immár állami fenntartásba került iskolák."
  Egy frászt!
  Van, akinek ettől a naptól kezdve nincs állása.....”
 • 22. Francois 2013. január 05. 17:33
  „21. GondaIstván szerintem azért mert ezek a mondvacsinált kft-k mindég az aktuális pártjukat pénzelik! :) Egyébként sokunkat felháborít, hogy ilyen emberek mint a szarka tevékenykedik egy cégnél! :) Na de ha Péter nem ért hozzá esetleg hozzá szokott már ő is a jóhoz, vagy megkínálták a közösből!:D Kitudja a mai világba! :D”
 • 21. GondaIstván 2013. január 05. 16:22
  „20. Francois: "az állam nyugottan átvehetné az iskolákhoz a takarítókat"
  Szerintem a jelenlegi felállásban nem az állam, hanem az NGSZ. Ha "a gazdasági ügyintéző, a portás, a gondnok, az udvaros, a karbantartó, a hivatalsegéd munkajogilag immár az NGSZ állományába került", akkor a takarítók miért kivételek?”
 • 20. Francois 2013. január 05. 13:33
  „19. GondaIstván tudod ez csak mellébeszélés részedről, azért nem találtak hiányosságokat mert nem akartak! Attol függetlenül nem Miklós Péter vezeti a céget hanem a szarka:) aki és apja ellen a "régi igazgató" ellen mint ahogy te is tudod anno nyomozás folyt Bács megyében sundabundálták el! Mondom én hogy becsületes Gonda István! Itt a betyár becsület csak nem köpi be őket! Aki még egy rosszat ír Gondáról leharapom a fejét! :) Egyébként az állam nyugottan átvehetné az iskolákhoz a takarítókat, ezzel is több 10-milliót spórolnának! Pistám, de azért csak papíron volt minden rendben a Színt-nél ezt te is én is jól tudjuk! :D”
 • 19. GondaIstván 2013. január 05. 10:38
  „17. NP1: "Elképesztően naiv vagy."
  Szerintem meg Botka ment bele egy kommunikációs zsákutcába. Az elején elkezdte erőltetni, hogy megvédjük a város iskoláit, holott nagyon jól tudta, hogy a tanítás jogát elvehetik egy tollvonással. De a város ingó és ingatlan vagyonát azért megmenthette volna, illetve legalábbis megpróbálhatta volna. Pl. dec. 31-re kipakolja az iskolákból az összes mozdítható cuccot, leszedi az ablakokat, meg mondjuk megbontja a tetőt, kiírja, hogy építési terület, és bejelenti, hogy ezeket az ingatlanokat elkezdi felújítani, átalakítani a város más célokra. Azután a kormány tanítson ott, ahol tud, vagy vegye meg/bérelje az ingatlanokat piaci áron a várostól.
  Ha ezt, vagy ilyesmit meglép, tuti miniszterelnök jelölt lehetett volna. Persze egy akkora jólétben élő emberben kevéssé működik a civil reflex/kurázsi.

  18. Francois
  SZINT Kft. ügyben nem tudlak megerősíteni. Az üzleti terv, mérleg tiszta volt, a város, a könyvvizsgáló is elfogadta mindig. Számtalan ellenőrzés sem mutatott ki lényeges hibát. Az utolsó nagyszabású ellenőrzés során az egyik legnagyobb hiba az volt, hogy az irodisták által a raktárból hóközben vételezett WC-papírt nem gurigánként és naponként tartották nyilván, hanem csak hó végén írták be egybe, hogy 8 db.
  Nem ezért kellett elmennem, hanem azért, mert a sportbizottsághoz kerültem, és én még tartom magam ahhoz a jobbikos elvhez, hogy egy ember ne vigyen két vagy több funkciót.”
 • 18. Francois 2013. január 05. 08:51
  „Gonda István, köszönjük kimerítő szám adatodat! :) Szerintem a gyerekek képzése a cél nem az hogy kinek a kezében van az iskola. Én nem vagyok vallásos ettől a gyerekem egyházi intézménybe járt óvodába, maximális képzés tisztaság stb volt! Lényeg a gyerekek fejébe vert tudás nem az hogy ki mit üzemeltet mondjuk ez csak az "ÉN" véleményem! :) István viszont számszerűen azt is tudod amíg a bizonyos Színt-kft-nél febtag voltál és rá nem jöttél a disznóságokra( ugye ezért kellett jönnöd" :D a gazdaságis szarka mennyit talicskázott haza?! Esetleg új lövészpálya stb::::::: erre tudnál számot mondani?! Egyébként Gondát ne <moderálva> már, szerintem ő becsületes bárki bármit mond is!”
 • 17. NP1 2013. január 04. 23:04
  „GondaIstván 2013.01.04. 19:08

  Elképesztően naiv vagy.
  Pontosan úgy van, ahogy tzs_szeged leírta - drága kormányunk kifizetteti az önkormányzattal a "segítségét", ráadásul az általa meghatározott áron, ellenőrzési lehetőség nélkül.”
 • 16. GondaIstván 2013. január 04. 21:23
  „10. NP1: 1000 Ft/hó”
 • 15. tzs_szeged 2013. január 04. 20:02
  „"Nekem az volt az álláspontom, hogy vissza kellett volna adni teljesen az államnak a szegedi iskolákat, és ez a cikk alapján csak megerősödött bennem. Ennek a kettőségnek semmi értelme, csak egymásra mutogatás lesz. Attól nem lesz a városé az iskola, hogy a wc papírt ő adja hozzá."

  Volt önkormányzat, aki megpróbálta. Az állam válasza: rendben, de akkor fizesd meg a működtetést. És írtak egy összeget, amely éves szinten 20-30 millióval volt több, mint amennyibe nekik kerülne.

  (Lásd egyébként Esztergomot. Azt hiszem 2011(?) decemberben elvette iskoláit az állam, mondván nem tudja fenntartani, nem maradhat náluk. Aztán minden hónap elején inkasszóval levették a város számlájáról a fenntartás teljes költségét.)”
 • 14. deszkás 2013. január 04. 19:48
  „NP1! A papok ilyen csúnyák?”
 • 13. Francois 2013. január 04. 19:17
  „És azon gondolkodtak mennyi pénzt takarítanának meg, ha a takarítónőkért nem fizetnének a Színt-kft-nek, szépen átvennék őket dolgozóknak! :) Szerintem rengeteget, mert ugye a szarka soha nem alszik! :) :D”
 • 12. GondaIstván 2013. január 04. 19:08
  „Nekem az volt az álláspontom, hogy vissza kellett volna adni teljesen az államnak a szegedi iskolákat, és ez a cikk alapján csak megerősödött bennem. Ennek a kettőségnek semmi értelme, csak egymásra mutogatás lesz. Attól nem lesz a városé az iskola, hogy a wc papírt ő adja hozzá.”
 • 11. makovaros 2013. január 04. 16:28
  „Hát ha azt weboldalnak merik nevezni.
  Egyszerű statikus lap :) E-mail címek különös kép tetszenek”
 • 10. NP1 2013. január 04. 13:14
  „deszkás 2013.01.04. 11:47

  "És a kedves szülők továbbra is vehetik vihetik festhetik ami kell pótolva a Kádári poharakat. Kellet nekik nem könyörögni az egyházaknak. Most ihatják a levét." - kérdezz már rá egy Karolinás szülőre, hogy mennyit is kell beperkálnia havonta!”
 • 9. deszkás 2013. január 04. 11:47
  „És a kedves szülők továbbra is vehetik vihetik festhetik ami kell pótolva a Kádári poharakat. Kellet nekik nem könyörögni az egyházaknak. Most ihatják a levét.”
 • 8. X_Y 2013. január 04. 11:21
  „3. tzs_szeged 2013.01.04. 07:29
  "Különösen bizarr a Munkatársak: az e-mail címek formátuma kifejezetten felhasználóbarát, pl. aranka.pinter(kukac)klik.gov.hu. Gondolom így diktálták Micikének aki körömlakozás közben szépen beírta hogy "kukac" :)"

  Ez inkább a címgyűjtögető robotok miatt van.

  Ja ,meg addig sem zaklatják őket. A címgyűjtögető robotok meg csak gyűjtögessenek: a múlt század 80-as éveinek végén már feltalálták a spamfiltert a hanyatló nyugaton... Telefonszámgyűjtögető robotoktól nem félnek? Meg postacímgyűjtögetőktől? Lehet védeni a hülyeséget, csak nem érdemes...”
 • 7. csmano 2013. január 04. 11:14
  „Egy működő rendszert csak felrobbantani lehet, ha csak átalakítják, akkor szép lassan megy a pusztulásba, vagy fejlődik. Van egy saját tehetetlensége ami viszi előre egy darabig. Csak hónapok múlva derül ki erről a rendszerről, hogy az jobb -e, mint a régi.
  Saját véleményem szerint, attól hogy most már a járási "komisszárok" nevezik ki a munkaválólakat, nem lesz jobb egy rendszer, pénz se lesz több, az önkormányzatoknak még többe fog kerülni az oktatás, ráadásul ezek a pénzek egy része nem a helyi oktatásra lesznek elköltve.”
 • 6. macs 2013. január 04. 10:34
  „Én még most sem értem, hogy mitől lesz jobb az oktatás, attól, hogy 1-jétől az állami fennhatóság alá kerültek az iskolák?
  Az állami forrásokat az önkormányzatnak ki kellett egészíteni, most is ki kell egészíteni, hiszen a működés költségeit ők állják. Szóval, mitől jobb most?”
 • 5. high 2013. január 04. 08:02
  „A weboldal valóban tragikus. Nem igénytelenség, hanem hozzánemértés és butaság miatt. Kőkörszaki technológiát használ és azt is rosszul. A kukac nyilván a címgyüjtögető robotok ellen van, de egy ilyen irodának a spamszűrést másképpen kell megoldani, ráadásul a robotok már vagy tíz éve simán ismerik ezt a trükköt, de az embereknek egyrészét még megzavarhatja a megoldás.”
 • 4. DMagóg 2013. január 04. 07:59
  „"Így a krétát az állam, az energiát mi fizetjük." Ez egy gyöngyszem!

  Két félmegoldás nem egyenlő egy jó megoldással!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lehet szegedi bérlettel utazni három vonalon

Az algyőiek, a Fehértói halgazdasághoz, valamint Sziksósfürdőre utazók eddig a szegedi helyi tömegközlekedésben használt bérlettel utazhattak a helyközi járatokon. Tovább olvasom