Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 12°C Még több cikk.

Önkormányzatiságról a határon túliak

Határon túli magyar szervezetek képviselői, az EU-tag, vagy a csatlakozáshoz közelebb és távolabb lévő országokból érkező előadók az identitásmegőrzés problémáiról beszéltek egy szegedi konferencián.
Az önkormányzatiság szerepe a régió kultúrájának megőrzésében címmel rendezett konferenciát szombaton vajdasági, felvidéki és erdélyi előadókkal Szegeden a Magyar Kisebbségi Információs Egyesület. Kvadra József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) képviselője rámutatott, hogy az MKP-nak régi kormányzati szerepe ellenére máig sem sikerült rábírnia szlovák partnerét olyan jogszabályok megalkotására, amelyek a felvidéki magyarság identitásának megőrzését szolgálnák. Csorba Béla, szerbiai magyar író arról beszélt, hogy a Vajdaságban jelenleg létező autonómiaformák csak látszatönkormányzatok, valójában nem elégítik ki a velük szembeni demokratikus elvárásokat.

Szász Enikő, a Temesvári Magyar Nőszövetség elnöke a magyar oktatáspolitikáról szólva megjegyezte: olyan tankönyvekre lenne szükség, amelyekbe szervesen belefoglalják a határon túli magyarság problémakörét, hogy az anyaországbeliek ne idegenkedve fogadják azt. Ferencz Csaba, újságíró, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke kifejtette, hogy a Székelyföldön tömbökben élő, és helyi többséget adó magyarság számára etnikai alapú területi autonómia kivívása lenne a legfőbb kívánalom – noha ez az elképzelés még az ottani magyar közösségben sem vert gyökeret.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasszécsénnyel kezdődött a bontás

A vasszécsényi önkormányzat emléklapjának eltávolításával megkezdődött tegnap Ópusztaszeren a… Tovább olvasom