Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Operagála Németh Józseffel és barátaival

Szeged. A hamarosan 70. születésnapját ünneplő Németh József baritonista és vendégei közreműködésével operagálát rendeznek május 3-án 19 órától a Szegedi Nemzeti Színházban.
Németh József
Németh József
Németh József Liszt-díjas, érdemes művész 1942-ben született Solton; a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd Leningrádban és Moszkvában tanult. Olaszországi ösztöndíjasként többek között Mario del Monaco növendéke volt. A Pécsi Nemzeti Színház magánénekeseként indult, majd Augsburgba, később Grazba szerződött. Szegedre 1982-ben Pál Tamás hívta először, majd 1983-tól társulati tagként erősítette a helyi operajátszást. Oberfrank Gézazeneigazgató és Kerényi Miklós Gáborrendező jelentős főszerepeket bízott rá.

Pályafutása során sikerrel énekelte többek között Don Giovanni, Posa, René, Macbeth, Petur, Valentin, Escamillo, Alfio, Scarpia szerepét. 1989-ben az Operaház magánénekese lett, de három évtizede Szegeden él. A népszerű baritonista a nyár elején betölti 70. életévét – ebből az alkalomból köszöntik művészbarátai: operaházi kollégái közülPitti Katalin, Rácz István, Hantos Balázs, az egykori moszkvai diáktársak közül Rásonyi Leila hegedűművész,Baranyay Lászlózongoraművész és Onczay Csabagordonkaművész; a Szegedi Nemzeti Színház társulatából Vajda Júlia, Nánási Helga, Réti Attila és László Boldizsár.

Fellép az édesapja nyomdokain haladó Németh Attila, az Operettszínház sikeres énekes-színésze is. Az esten közreműködnek a szegedi szimfonikusok Gyüdi Sándor vezényletével. A régi nagy szerepeiből néhányat meg is szólaltató Németh József – Márok Tamásoperakritikus kérdései nyomán – a közönség előtt vall pályájáról. Jegyek már válthatók a színház jegyirodájában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paczolay Péter válaszol

3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek. Ezúttal az Alkotmánybíróság elnöke, Paczolay Péter összegez. Tovább olvasom