Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Orvosság a kisablakból

Szeged - Fájdalomcsillapítót, allergiagyógyszert keres a plázában működő gyógyszertári ügyeletre érkező betegek nagy része. Van persze olyan is, aki terhességi tesztért jön az éjszaka közepén. Az ügyeletes patikus olvas, kenőcsöket kever, aztán pedig megpróbál aludni – amíg nem szólal meg a csengő.
– Öt perce ment el az első ügyeleti vevőm, egy fiatal nő. Terhességi tesztet vásárolt – mondta a kis ablakon kiszólva szombat este tíz után tíz perccel a plázában működő Gyógyszertér ügyeletes patikusa. Azt meséli, nyáron nagyon sokan keresték a tíznapos terhességet kimutató tesztet – de hogy miért éppen éjjel, azt nem tudja. A csak keresztnevét eláruló Rozália szerint mióta fél évvel ezelőtt átvették a belvárosi Kígyótól az állandó ügyeleti feladatot, az emberek megtanulták, hol keressenek maguknak éjjel gyógyírt. Valakit ugyan még telefonon kell útbaigazítani, de nem ez a jellemző.

– Egyre több pollen- és darázscsípés-allergiás jön hozzánk éjjel. Amikor időjárási front van, a migrénesek száma ugrik meg. Állandó vevőnek számítanak a fogfájósok és a lázas gyerekkel az orvosi ügyeletről érkezők is. A napokban pedig valamilyen hasmenős-hányós járvány miatt kerestek sokan gyógyszert – beszélt az éjjeli vevőkörről a gyógyszerész. Szeged mellett jönnek betegek Kistelekről, Szatymazról és Üllésről is. Azt mondja, hétvégén éjjel nem jellemző az indokolatlan kuncsaft, szinte mindenki valamilyen komolyabb problémával érkezik. Éjfélig szoktak többen lenni, aztán a reggel nyolcas nyitásig ketten-hárman, ha beesnek.
Szinte végszóra megszólalt a csengő: egy megtermett fiatalember érkezett. A Vértó közelében lakó Sötét Józsefet egyik barátja kérte meg, hogy ugorjon el kocsival fejfájás-csillapítóért. Ő is a frontérzékeny migrénesek csoportjába tartozik – szűrtük le a következtetést. Három perc alatt végzett.

Hétvégén éjjelente csak komoly problémákkal keresik a gyógyszertári ügyeletet Fotó: Segesvári Csaba
Hétvégén éjjelente csak komoly problémákkal keresik a gyógyszertári ügyeletet
Fotó: Segesvári Csaba

Amikor szünet van, Rozália szakirodalmat olvas, gyógyszereket, kenőcsöket kever, kúpokat állít össze – ezzel rendszerint éjfélre végez. Bár a tévé megy, arra nemigen van ideje, hogy nézze is. Éjfél után egy kis helyiségben megpróbálja álomra hajtani a fejét, az első csengőszóig. Akkor viszont pattanni kell, és képben kell lenni, hiszen emberek gyógyulásáról van szó.

Tizenegy előtt nem sokkal újra csöngettek. Szegedi család érkezett egy nyolc hónapos kisgyermekkel. Táltos fogzik, és nagyon szenved, az addig szedett gyógyszer már nem segít – mesélte apukája, Botyánszki András. Kis fejtörés után Rozália helyi érzéstelenítős ecsetelő folyadékot ajánl. A kis Táltos elcsendesedik, mintha tudná, hamarosan elmúlik a fájdalma. A szülők azt mondják, a gyerek miatt gyakran megfordulnak a patikai ügyeleten, már jó ideje tudják, hová kell menniük. Ők is végeznek öt perc alatt, utána újra elcsendesedik a pláza.

Rozália azt meséli, pénteken a „másik oldalon" is megfordult. A barátja is belázasodott, és hányt, így hajnali fél négykor felkeresték az orvosi ügyeletet, ahol a korai/kései időpont ellenére is nagyon alaposan kikérdezték, megvizsgálták – és elküldték őket a gyógyszertári ügyeletre. Kolléganője nagyon meglepődött, amikor meglátta a kis ablakban. Félálomban abban reménykedett, hátha a váltás érkezett meg.

Ügyeleti huzavona

Tavaly decembertől idén márciusig tartott az a huzavona, amelynek során eldőlt, melyik patika lesz az ügyeletes Szegeden. 2007 decemberében az évtizedekig ügyelő Kígyó bejelentette: nem vállalja tovább egyedül a ráfizetéses feladatot. Helyettük azonban senki sem jelentkezett, ezért úgy tűnt: az ÁNTSZ-nek kell kijelölnie, ki lesz az ügyeletes. A tisztiorvosi szolgálat azt javasolta: 12 belvárosi patika felváltva ügyeljen – ezt viszont sem a városi szakbizottság, sem a kamara nem támogatta. Négy hónap után végül a Szeged Plazában működő új patika vállalta az állandó ügyeletet.

Kritikus ünnepek

A Kígyó Gyógyszertár ünnepnapokon és szombat éjszakánként segít be a szegedi gyógyszerellátásba, de késő estig mindennap elérhetők. Zolnay Kriszta patikavezető azt mondja, az ünnepnapok az igazán kritikusak, olyankor szükség van rá, hogy a belvárosban is legyen patika, ami nyitott ajtókkal várja a betegeket. Akkor valóban csak indokolt esetben jönnek a páciensek. Úgy látja, a fél éve működő új rendszerhez hozzászoktak az emberek.

Olvasóink írták

 • 4. Kádár László 2008. szeptember 15. 21:59
  „Az első hozzászolóhoz szeretnék csatlakozni.
  Teljesen igazat adok neki és mint aggodó apuka,minden szempontból osztom a véleményét.
  A nyár közepén hajnal 01-02.00 óra felé rohantam a patikába,de sajnos a Kárász utcaiba ahol közölték,hogy már nem Ők az ügyeletesek,ennek tudatában mentem a Plázába hozzáteszem nem lakok valami közel hozzá.Első majd 2. majd 3. majd4. csöngetés következett mire hajlandó volt állmából felkelni a kedves gyógyszerész vagy asszisztens nem tudom,olyan flegma undok képet vágot,hogy ez szinte megmagyarázhatatlan.Kérdem hogyan engedhetnek ilyen embereket egyálltalán emberek közé.Számomra a "fekete angyalt" jelképezte.Fiatal lányról van szó aki szinte hozzám hajította a gyógyszert,mert felmertem kelteni. Minden gyógyszerésztől elnézést kérek,csak ettől a fekete angyaltól nem.
  Szégyen,hogy itt tartunk!!!!!! Aggodó apuka Szeged”
 • 3. Ful 2008. szeptember 15. 21:02
  „Szegény patikusoknak ráfizetéses az éjjszakai ügyelet, de a benzinkutaknak és non-stop multiknak megérné - már ha a gyógyszerészkamara nem tiltakozna kézzel lábbal.
  Hogy is van ez?”
 • 2. sr 2008. szeptember 15. 14:32
  „De reklámnak azért nem rossz!”
 • 1. kis enikő 2008. szeptember 15. 12:43
  „júliusban hajnal 5óra tájékában mi is felkerestük az ügyeletes plaza patikát,a gyermekünknek kellett kiváltani az antibiotikumot mivel magas láza jelentkezett és így volt az orvosunkkal megbeszélve,hogy ha nem múlna a panasza atibiotikumot kell elkezdenie.hát mit mondjak,az ügyeletes gyógyszertári asszisztens nem volt egy kedvességéről híres valaki.sajnos én sem jókedvemben kerestem fel az ügyeletes gyógyszerkiadót,de lehetett volna empatikusabb,ha már ezért az ügyeletért még pénzt is kap.nem várhattuk meg a rendes nyitást mivel a férjemmel mentünk dolgozni,a gyermekre meg a mama vigyázott.csak ennyi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bringával az iskolába

Szeged - Szegeden a középiskolások körülbelül tíz százaléka jár bringával az iskolába – a többség inkább a tömegközlekedést választja. A tanárok közül iskolánként körülbelül tízen választják a reggeli kerekezést. Tovább olvasom