Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Őszbúcsú mókus módra

Szeged - Már a nehezebb napokra készülődtek a szorgosabb kis állatkák: kutattak és gondosan tartalékolva dugdosták az élelmet.
– A nap az utolsó meleg sugarait küldte a hétvégén, még utoljára szinte mosolygott a természet. Magunkhoz ragadva a fényképezőgépet mi is tettünk egy jó kis túrát a Tisza partján, az igazán szépen kialakított Rotary tanösvényen. Már a nehezebb napokra készülődtek a szorgosabb kis állatkák: kutattak és gondosan tartalékolva dugdosták az élelmet.

Lencsevégre kaptunk egy kis mókust is, amint szaladgált a fák ágain, aztán eltűnt egy odúban – feltehetően az éléskamrájában –, majd ismét ment a beszerzőútjára – számolt be élményeiről Katona Mária tápéi olvasónk, aki lencsevégre kapta a nagy étvágyú kis állatot.

Nem mohó, hanem előrelátó a mókus. Gyűlik a mogyoró a „kamrájában
Nem mohó, hanem előrelátó a mókus. Gyűlik a mogyoró a „kamrájában".
Fotó: Katona Mária

De nem mohóság ez a mókus részéről, a mogyorót és a diót rejti a – a faodúk mellett – a földbe ásott üregekbe, hogy legyen mit ennie az ínséges hónapokban. Sőt még emlékszik is arra, hová tette az elemózsiát, ősszel ugyanis a mókusok memóriája 15 százalékkal hatékonyabb, hogy az elraktározott élelmet megtalálják. Ha mégsem találna vissza a „spájzba", feledékenységét a tavasszal kibúvó facsemeték jelzik.

Ám egyelőre a fagyokra kell a kis szőrmóknak gondolnia: téli álomba nem merül, csupán felváltva alszik és pihen. – Gondolom, ő sem tudja, milyen telünk lesz, de biztosan sokára fog legközelebb így simogatni a napsugár. Mindenképpen szép búcsú volt – tette hozzá Katona Mária.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lőszert csempészett kabátjában

Autóbusszal utazott Németországba a szerb férfi, amikor lebukott. Tovább olvasom