Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Öt sertést vágtak a sándorfalvi böllérek

Sándorfalva - Öt sertés adta vérét és húsát a sándorfalvi böllérnapok programjának sikeréért. Vállalkozók, tűzoltók és nyugdíjasok szorgoskodtak egymás mellett a Széchenyi udvarban.

– Disznóvágás van a mi utcánkban – dübörgött a zene a hatalmas hangfalakból szombaton délelőtt a XII. sándorfalvi böllérnapokon. A Széchenyi udvarban öt csapat szorgoskodott. A versenyfeladat kolbász- és hurkatöltés volt.

Vigyáznunk kellett, hova lépünk. Mintha akadálypályán lettünk volna, csak itt bóják helyett sertésbelsőségekkel megrakott kondérokat és vértócsákat kellett kerülgetnünk. Kátai János főböllér, a rendezvény védnöke a falu disznaján munkálkodott. A hét vállalkozóból verbuválódott csapat disznóságait a nézelődők ehették meg.

Mellettük a szegedi tűzoltók – Kormányos Tibor őrmester és Vincze Péter főtörzsőrmester – mértek hatalmas bárdcsapásokat a nyers húsra Végh Pál százados vezénylete alatt. A több mint egy mázsás disznó szétszedésére nyolcan vállalkoztak.

De az udvar közepén felállított sátorban volt olyan csapat is, ahol még ennél is többen szorgoskodtak az asztal körül. Némelyek a hozzávalókat töltötték a belekbe, mások a pálinkát a belükbe.

A disznóölés és -bontás férfimunka volt. Fotó: Frank Yvette
A disznóölés és -bontás férfimunka volt.
Fotó: Frank Yvette

Az elkészült hurka-kolbászt szakértő zsűri értékelte. Both Zsolt, az Étrend Egyesület elnöke elárulta: többek között az ízesítést, az alapanyagokat, a technológiát és az elkészítés körülményeit figyelte. Legszívesebben azt is pontozta volna, hogy ölik le a disznót. Ugyanis az lenne a jó, ha kukoricával kiédesgetnék az ólból, majd egyetlen jól célzott döféssel oltanák ki a szalonna-alapanyag életét. Ezzel szemben sok helyen még hurokkal húzzák ki a visítozó négylábúkat. A stressz miatt méreganyagok szabadulnak fel a szervezetükben, nem lesz olyan jó a húsuk, és nem folyik ki a vérük.

Kakas Béla polgármester – aki a zsűri elnöke volt, bár sohasem eszik disznóhúst – a baromfiudvar királyának fejmásával díszített üvegből kínálta meg a sándorfalviakat. Kakasfejes szilvapálinkával a kezében mondta el, hogy a csapatok 110-140 kilós disznókat kaptak, vagy hoztak magukkal, és hogy a versenyzők Sándorfalva testvértelepüléseiről érkeztek. – A kimaradt ételt a családsegítő szolgálat osztja majd szét a rászorulók között – magyarázta a polgármester.

Munkamegosztás

Míg a férfiakra a disznóölés, a bontási és a feldolgozási munkák vártak, addig az asszonyok belet tisztítottak, hájas pogácsát és csörögefánkot sütöttek. A sátorban egymás mellett tüsténkedtek az Őszikék és a Lila akác nyugdíjasklub tagjai. A 71 éves Diemiek Istvánné is csörögefánkot sütött, nagymamája receptje szerint. Majd hasonlóan fiatalos barátnőivel együtt az Apácashow zenéjére lejtettek táncot a színpadon.

Olvasóink írták

  • 2. jergiz 2008. december 31. 14:54
    „Hej a régi szép idők- valamikor két disznót vágtunk - ma egyet sem- a kapható disznóságok nem érik el az igazi házi ízesítésű termékek ízét de az áruk az már a csillagos ég!!
    Mindenkinek B.U.É.K.”
  • 1. Zsolo 2008. december 02. 23:43
    „Na!Most hol vannak unios élelmiszeripari törvények?Sehol,és igy van ez jol!Mindenki ugy vágja a disznaját ahogy jol esik neki!Ha betartanánk a törvényt nem lehetne böllérnap meg sok hasonlo jo rendezvény!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: a szabadság íze a Novotelnél

Szeged - A korlátlan szabadság élményét ízlelhetik meg az utasok a Novotel Szálló előtti… Tovább olvasom