Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Öt szegedi táncoshely van a két egyetemi klubbal együtt

Szeged - Hosszú idő óta ugyanazok a szórakozóhelyek hívják táncba a szegedieket. Az elmúlt években annyi diszkó zárt be a városban, amennyi most fogadja a szórakozni vágyókat. A megmaradt öt diszkóból kettő egyetemi klub, de zenés bárokból és kávézókból egyre többet találni.
Sopronban annyi egyetemi klub működik – a Green és a Paradicsom –, mint Szegeden, holott a nyugat-magyarországi egyetem diákjainak létszáma majd tízezerrel kevesebb a Szegedi Tudományegyetemen tanulókénál. Ráadásul az előbbi létszám Sopron, Szombathely, Győr és Mosonmagyaróvár felsőoktatási intézményei között tovább oszlik. Szegednek, a maga 165 ezres lakosságával, valamint 30 ezres egyetemi polgárságával összesen öt, kifejezetten a táncolásra alkalmas szórakozóhelye van: a Sing-Sing, a Retroklub, a Gin-Tonic és az egyetemisták kedvelt helyei, a JATE-, illetve a SZOTE-klub.

A magyar városok Tourinform-irodáitól kértünk adatokat: összesen mennyi táncos szórakozóhelyet tartanak számon városukban? A szegedi iroda tájékoztató füzetében tizenegy zenés szórakozóhelyre leltünk, de ebben benne van a már bezárt Coco Club, valamint egy casino és a Jazz kocsma, amelyek fő profilja nem kifejezetten a táncos mulatságok rendezése. A szegedi Colibri bárban sem lehet túl régóta táncolni. Amíg néhány évvel ezelőtt még csak a bárpult mögötti magnóból szólt náluk a zene, manapság már koncerteket is rendeznek itt. Hogy a választék kicsi, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a szegedi kávézók és bárok, mostanában pedig már az éttermek is rendeznek különböző zenés esteket, ahol a megfelelő hangulat elérése után a vendég táncra is perdülhet a parketten. A táncfelület persze ezeken a helyeken erősen korlátozott.

A SZOTE-klubot leginkább az egyetemisták látogatják.
Fotó: Segesvári Csaba

Benke Csaba, a SZOTE-klub vezetője szerint ugyanakkor a szegedi diszkók befogadóképessége a pécsiekénél például jóval nagyobb. Az öt hely véleménye szerint kiszolgálja a közízlést. Szegeden egyébként óvatos becslések szerint a két legforgalmasabb estén, pénteken és szombaton négyezer ember keresi fel a diszkókat, nem beszélve a bárokról és egyéb zenés szórakozóhelyekről.

A helyi Tourinform-irodák adatait átböngészve a legtáncosabb helynek Győrt találtuk, amit nem meglepő módon a legnagyobb vidéki város, Debrecen követett. A városonkénti két egyetemi szórakozóhely pedig szinte kötelező: ezek a klubok nemcsak Sopronban és Szegeden, de Debrecenben és Győrben is párban járnak egymással.

Gyöngyétől a Club 911-ig

Még 1996-ban nyílt zenés-táncos szórakozóhely a Londoni körút és a Bakay Nándor utca sarkán álló szegedi kendergyár épületében, Publo Café néven. A névtábla két éven belül Tűzvarázsra cserélődött, amit idővel a Soho felirat követett, végül Miu Miu néven három éve húzták le itt a rolót. A Kálvária sugárút 9–11.-ben működő szórakozóhelyek sorát 1998-ban a G-Pont nyitotta, amiből egy év múlva Cocktail lett, végül Club 911-ként szűnt meg létezni. De bezárt a már említett Híd utcai Coco Club is, a hajdan minden hét végén diszkónak helyt adó Juhász Gyula Művelődési Ház épületébe pedig a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség költözött. A Tisza Gyöngyében is csak évente egyszer-kétszer, különleges alkalmakkor csendül már fel a zene.

Olvasóink írták

 • 3. kovács attila 2008. október 25. 18:14
  „Üdvözlöm remélem jó helyen járok a miu miu étterem bérlésével kapcsolatban.Engem érdekelne ha ki lehet bérelni a helyiséget kérem jelezzen vissza. Előreis köszönöm. Kovács Attila tel:0630/322-4958”
 • 2. Egylány 2008. március 11. 07:53
  „A Retróban (közismertebb nevén Retyó), pofátlanul magas árat kell fizetni azért, hogy egy helyben nyomoroghass. Egyszerűen ne mlehet egy jóízűt táncolni, mert arra a pici helyre túl sok embert engednek be. És a légkondin is nem keveset spórolnak! De a zene tényleg jó.
  A Sing Sing tele van 15-17 év körüli csírákkal.
  Tényleg hiányzik Szegedről egy igényes, TISZTA, szépen kialakított, normális árakkal és zenével rendelkező táncos hely, ahol ráadásul még normális méretű tánctér is van!”
 • 1. öreglány 2008. március 11. 07:14
  „Sajnos, hogy csak ennyi van. Az elméletileg Retro-klub megnyitásával próbálták az "idősebb" :) korosztályt kiszolgálni, de... ez mára sajnos nem mindig van így. A 20 évesek is szívesen szórakoznak itt, amit megértek, hisz a zene jó!! Csak a hely... nagyon kicsike! :( Ebből a 2 okból kifolyólag is mellőzöm a szórakozást!! Jó lenne még egy ilyen hely!! Hiányzik Szegedről!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy kalapos úr a múltból

Szeged - Talán maga Lechner Lajos született újjá? Nagyon gyanús, csak az a tömött, kackiás bajsza hiányzik! – tűnődtünk hétfőn a szegedi korzón. Tovább olvasom