Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Paczolay: Nem örülnék, ha a kapkodás alkotmánya születne meg

Szeged - A kibeszélés együtt jár azzal, hogy a sok értékes gondolat mellett sok ostobaság is felharsan a hangzavarban - fogalmazott az Ab elnöke az alkotmányozással kapcsolatban.
Nem azon múlik az alkotmány legitimitása, hogy miként alkotják meg – mondta Jakab András a Kovács István akadémikus emlékére szervezett kétnapos konferencia plenáris ülésén Szegeden a SZAB székházban. Az ülésen Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke elnökölt. Jakab András, a Pázmány Péter egyetem docense előadásában eltért a korábban tervezettől és az elmúlt hetek eseményeire reagált.

Elmondta: „elegánsabb lett volna, ha a kormánypártok a választás előtt megmondták volna, hogy új alkotmány lesz, és hasznos lenne, ha az ellenzéki pártok is részt vennének a megalkotásában, de ha tényleg legitimmé akarjuk tenni az alkotmányt, akkor nem az eljárás számít."
Jakab három szempontot említett, ami az alkotmány legitimitásához szükséges: a hatalom önkorlátozása, hogy a hatalom forrása demokratikus alapokon nyugodjon, és hogy az alkotmány a közösség számára összetartó szimbólum legyen.

Paczolay Péter szerint több időre lenne szükség az alkotmányozáshoz. Fotó: Segesvári Csaba
Paczolay Péter szerint több időre lenne szükség az alkotmányozáshoz.
Fotó: Segesvári Csaba

Paczolay Péter az előadás végén úgy fogalmazott: a kibeszélés szükséges az új alkotmány megalkotásakor, de „a kibeszélés óhatatlanul együtt jár azzal, hogy a sok értékes gondolat mellett sok ostobaság is felharsan a hangzavarban." Az AB elnöke interjút nem adott, de az ülés után a delmagyar.hu kérdésére megerősítette: nem a Jakab András által elmondottakat minősítette ostobaságnak.

Paczolay az ülésen arról is beszélt, hogy nem cél megakadályozni, hogy „mindenki önmagát adja az alkotmányozási vitában", de számára aggasztó, hogy „a diskurzus lefolytatása, a gondolatok mederbe terelése, a megoldás kikristályosodása több időt igényel, mint amennyi rendelkezésre állni látszik." Az Ab elnöke úgy fogalmazott: „Nem örülnék, ha a kapkodás alkotmánya születne meg ennek a folyamatnak a végén."

Beszélt arról is, hogy„ rendkívül észnél kell lenni, ahhoz, hogy a fontos történelmi hagyományok bekerüljenek az alkotmányba, de sületlenségek ne vigyék félre a diskurzust."

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. N.P. 2010. november 19. 15:12
  „achilleus 2010.11.19. 10:31

  Mindkét párt tele van besúgókkal. Az különösen tetszett, amikor Kövér a pártállam MSZP-be delegált besúgóiról beszélt valami Fidesz fórumon és a 3-4. sorban ott mosolygott Szűrös Mátyás Kádár volt moszkvai nagykövete...”
 • 24. unknown 2010. november 19. 15:03
  „23. DobóI 2010.11.19. 14:50

  Egyetértek a leírt véleménnyel. Ez a helyzet.”
 • 23. DobóI 2010. november 19. 14:50
  „Kis idézet:

  Nem az alkotmány mai tartalmát kívánom minősíteni. A szöveg lehetővé tette a jogállami működést. A jogállam teljesebb fogalmát azonban nem volt képes érvényesíteni, hiszen a privatizációk, a gazdasági összeomlás, a drámai elszegényedés ugyanúgy a jogállam keretében értelmezendők, mint a hatalmi ágak függetlensége. Két évtized távlatából megállapítható, hogy ez az alkotmány a deklarált céllal ellentétben nem segítette elő a szociális piacgazdaságot, hanem olyan visszaéléseket tett lehetővé, mint az elmúlt két ciklus kormányzása. Ezért is indokolt a jelenlegi alkotmány főszövegének átfogalmazása. A legkülönösebb jogi tény azonban az az ellentmondás, amely az alkotmány ideiglenessége és alaptörvény-jellege között áll fenn. Az Alkotmánybíróság ugyancsak az ideiglenesség hatálya alá esik, ezért hatásköre korlátos. Egy olyan alkotmánybírósági önértelmezés, amely lehetővé tenné akár az alkotmány megváltoztatásának akadályozását is, mindennél ellentmondásosabb helyzethez vezethet. Azt a groteszk állapotot idézheti elő, melyben az ideiglenes alkotmány ideiglenes bírósága önmaga ideiglenességét időtlenséggé minősíti át - kicsit hasonlóan azon szovjet tisztekhez, akik ideiglenesen hazánkban állomásozva öröklakáshoz juttatták magukat. Ez nem jelenti, hogy az Alkotmánybíróság egyes rendelkezései nem állják ki a jogi vizsgálat próbáját, és azt sem, hogy a jogi valóság (a láthatatlan alkotmány) el lenne zárva e rendelkezésektől. A jogi valóság önálló koherenciájú, amely tartalmazza a pozitív jogi fennállást. A láthatatlan alkotmány mindig az utóbbi vonatkozásában érvényes; a jogi valóság a történeti folyamatban, a pozitív jog összefüggésében válik megragadhatóvá.”
 • 22. achilleus 2010. november 19. 10:35
  „Azért mégiscsak furcsa, besúgóként lebukik egy gyurcsánydicsőítő tótumfaktum liberális újságíró, és abban a pillanatban nekiáll besúgással vádaskodni - a másik oldalt - egy kommentelő.”
 • 21. achilleus 2010. november 19. 10:31
  „15. hozzászólás Lehiggadt 2010.11.18. 18:59
  Azok a mágnesszalagok még Szilvásy titokminiszteri idejében előkerültek. Gondolod, ha lenne bennük bármi terhelő, akkor nem vette volna elő az az ember, aki az UD-zrt ügyben, majd "humánpolitikai" munkatársként az időközben előzetesbe vett Mátrai és Benedek Fülöp vagyonügynökségénél külön megfigyeléseket rendezett. Elővette volna, csak nem volt mit. De ha már erre fordult a hozzászólások iránya, íme az egyik kisszentségetek vergődése: 2010-11-19 07:47 - Magyarázkodik a leleplezett Lendvai - A dokumentumok cáfolják az ellenzékiekről önként jelentő bécsi újságíró szavait, Semmi olyat nem tettem, ami ne lett volna tisztességes vagy beleütközött volna az újságírói etikába - védekezett tegnap Paul Lendvai. Ugyanakkor a Heti Válasz öt, korábban titkos dokumentumot tett közzé, amely igazolja, a Bécsben élő magyar származású újságíró önként segítette a kommunista diktatúrát. (...) ------- Még több szdsz, mégtöbb besúgó.”
 • 20. tintasbarns 2010. november 19. 09:30
  „Alkotmánybíróságnak sok sok lehetősége van arra, hogy az arrogáns fideszt megregulázza.”
 • 19. deszkás 2010. november 19. 08:34
  „Paczolay úr! Önöknek annyi.”
 • 18. deszkás 2010. november 19. 08:32
  „DOBÓ I! Melyik nem igaz SZEGEDIX leirásából? Te kis "komcsigyülölő"? NEM pártolom GY.F.t de akkor mondhatom hogy Orbán és bandája? Van stilusod mit mondjak.”
 • 17. DobóI 2010. november 19. 05:35
  „16. hozzászólás szegedix 2010.11.18. 19:41

  Hozzád hasonló "gondolkodásúak" inkább tarják szentirásnak a cezaromániás szemkilövetős "hazzudtunk" Gyurcsótány Ferenc és bűnöző bandájának hatalmát szentesitő alkotmányt!”
 • 16. szegedix 2010. november 18. 19:41
  „Honnan várjunk korrekt új Alkotmányt? Napraforgó Pozsgai,MSZMP Marxista Intézetében "kényszerből" dolgozó Kövér, volt MSZMP tag fideszes miniszterek,-alkotmánybírók, párttitkár apuka KISZ titkár fiából lett miniszterelnök függő a tartalom .Mikor voltak gerincesek, most, vagy akkor?”
 • 15. Lehiggadt 2010. november 18. 18:59
  „"6. Ebgondolat 2010.11.18. 14:43
  Felhivnám a "2/3-os többség" figyelmét, hogy az emberek IGAZSÁGÉRZEZÉT nagyon piszkálja, hogy még mindig titkolóznak a ´89 előtti aktákról, besúgókról, stb..."
  Azééé, mert Kövér Laca titokminiszterként megpróbált mindent eltüntetni, DE most előkerültek, és olvas-6-ónak bizonyultak a mágnesszalagok!... A fidesz pedig - mint az összes többi párt tele van sáros emberrel!
  Megjegyzem, hogy - szerintem - a rengeteg manipuláció, áljelentés, hamisítás és iratmegsemmisítés ma már én semmit sem fogadnék el hitelesnek, számomra bizonyít-6-atlan, hogy kit kényszerítettek és kit nem, mert ezek a történetek bizonyít-6-atlanok a hiányos dokumentumok alapján, DE a volt és mai külföldi hírszerzőket komoly veszélybe lehetne sodorni...”
 • 14. Titanilla 2010. november 18. 17:07
  „10. Dobó 1 ! Én 70 éve egyfolytában szivok! Ehhez képest mi az a 20 év?”
 • 13. DMagóg 2010. november 18. 16:57
  „Jó érzés, hogy még mindig a mienk a legvidámabb barakk. Bár, megtörténhet, hogy a leghülyébb címet is megkapjuk rövidesen.”
 • 12. sanya6 2010. november 18. 16:53
  „Nem mindegy milyen alkotmány lesz??? Amennyiben nem jó majd viktorkirály módosíttatja, ha kell percenként. Ebben az országban ma már mindent lehet, csak normálisan, nyugodtan élni nem.”
 • 11. manstein 2010. november 18. 16:34
  „Szimpatikus nyilatkozat, én se szeretném, ha a hülyeség és/vagy a diktatúra "alkotmánya" születne meg...”
 • 10. DobóI 2010. november 18. 16:19
  „9. hozzászólás Lutetia 2010.11.18. 15:32

  Ne aggódjatok annyira, sokan 20 évet vártak és és szívtak míg végre a szutyok MSZP és kártékony SZDSZ partnere a tönk szélére került. Szóval türelem...”
 • 9. Lutetia 2010. november 18. 15:32
  „5. agyalapi, az a baj, hogy ha majd látják, hogy vége a dalnak (pl. mert közelednek az új választások), akkor még mindig meglesz nekik a 2/3-os parlamenti többségük, hogy az utolsó pillanatban gyorsan visszacsinálják azokat a törvényeket, amelyek a hatalmon levőknek kedveztek eddig. Így elérik, hogy a következő parlament (amiben nagy valószínűséggel nem lesz senkinek 2/3 os többsége) ne fordíthassa ellenük azt, amit ők eddig a néppel és az ellenzékkel tettek. Ők már csak ilyen gátlástalanok, ha a saját hatalmukról van szó.”
 • 8. unknown 2010. november 18. 14:51
  „bölcsebb lett volna, ha a két néven nevezett úr meg sem szólal az új alkotmány ügyében, mert az olvasottak szerint az ő véleményük is beleillik ezen jellemzésbe: " a sok értékes gondolat mellett sok ostobaság is felharsan a hangzavarban "”
 • 7. techMon 2010. november 18. 14:47
  „Morpheus_RexXx :
  Semmilyen veszélye nincsen !
  Nagyobb veszélye van annak ha este sétálsz a városban (sokkal nagyobb) !”
 • 6. Ebgondolat 2010. november 18. 14:43
  „Felhivnám a "2/3-os többség" figyelmét, hogy az emberek IGAZSÁGÉRZEZÉT nagyon piszkálja, hogy még mindig titkolóznak a ´89 előtti aktákról, besúgókról, stb...
  Itt a nagy lehetőség, hogy a "2/3-os többség" végre megnyissa ezeket az akták és kiderüljön, kik a hunyók!!!!! Na, ez az, ami az emberek igazságérzetét piszkálja!!!!”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pirkadatig tartott a szegedi vámpírbál

Idén először rendezték meg a Vámpírok bálját a régi Hungária Szállóban Szegeden, szerda éjszaka. Tovább olvasom