Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Pákh Imre Munkácsy-meséje

Szeged - Munkácsy Mihály képeit gyűjti az Amerikában élő magyar üzletember, Pákh Imre. Gyerekként került kapcsolatba a festő egyik rajzával, ekkor kezdődött rajongása.
A Móra Ferenc Múzeum időszakos Munkácsy-kiállítása Pákh Imre saját tulajdonban lévő képeit is tartalmazza. Az üzletember egy, a nagyközönség számára eddig ismeretlen festmény bemutatására utazott Szegedre.
A műgyűjtő 5-6 éves volt, amikor az ágya fölött egy rajz lógott. Később kiderült, a kép készítője nem más, mint a világhírű magyar festő, Munkácsy Mihály. Amerikába költözött és New Yorkban rájött, milyen jó Munkácsy-festményeket árvereznek. Megvolt rá a lehetősége, így elkezdte gyűjteni a festő képeit. Elmondása szerint ebben szerepet játszott lokálpatriotizmusa is. Jelenleg 34 festmény van a tulajdonában, ezek nagy része 2005-ig az otthona falán lógott.

Pákh Imre
Pákh Imre

A nemrég bemutatott Egy legény az asztalnál címet viselő képet azért tartja gyöngyszemnek, mert aránylag kis felületen ennyi mindent tudott Munkácsy megfesteni, ilyen minőségben. – Ő egy magyar hős, aki fel tudta venni a versenyt a világ többi festőjével a XIX. században, és győzött is – mondta a világ egyik leggazdagabb magyar embere.

Reméli, hogy ez a reneszánsz még több Munkácsy-festményt előhoz, alapítványa egyik fő feladatának tartja ezeket begyűjteni és bemutatni a nagyközönségnek – fogalmaz az interneten jelenleg is nagy sikerrel futó Munkácsy-mesék című sorozat legújabb epizódjában. A minivideók korábbi részeit is elérhetik az érdeklődők a Móra-múzeum honlapján; a videókból sok érdekességet tudhatunk meg az egyik legnagyobb festőnkről.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatal anyát kergetett meg egy részeg

Egy "panel-kocsma" teraszán üldögélő férfi kergette meg a két kisgyermekével és kutyájával sétáló Szakál Nikolettet a szegedi Tápai utcában. Tovább olvasom