Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Panelszauna a Rókusi körúton?

Szeged - A legkisebb lakás használta föl a ház teljes hőfogyasztásának a harmadát egy 12 lakásos szegedi tömbben – legalábbis a méréssel megbízott cég szerint. A lakás tulajdonosa nyugdíjas, most családja segítségével törleszti a többletdíjat. Lánya nyomozni kezdett, és érdekes összefüggésekre bukkant.
– Édesapám 35 négyzetméteres lakásban él a Rókusi körúton. Náluk is az a szokás, hogy az előző évi fogyasztás alapján fizetik a fűtési díjat, 12 havi részletben. Júliusban mérnek, elszámolnak, és kiderül, eleget fizetett-e addig, vagy visszakap valamennyit, vagy még rá kell fizetnie – mondja Kériné Bódi Judit tanítónő.

– A hőmennyiséget a 9 évvel ezelőtt fölszerelt költségmegosztó alapján számítják ki, eddig nem volt probléma: vagy nem kellett ráfizetni, vagy legföljebb 10 ezer forintot. Két éve már 33 ezret kellett átutalni pluszban, tavaly 60 ezer forintot, most júliusban pedig 155 ezer forintról szólt a számla. Már a tavalyit is sokalltam: mi a lányaimmal egy 55 négyzetméteres lakásban élünk, és a legutóbbi hideg télen 29 gigajoule hőt fogyasztottunk el, míg édesapámra, a 35 négyzetméteres lakására 75-öt osztottak rá.

Mintha szauna működött volna a kicsi földszintes lakásban, pedig nem volt meleg: István bácsinak pulóvert, steppelt mellényt, vastag, bundabéléses nadrágot kellett fölvennie a szobában. Tavaly még nem engedte meg a lányának, hogy érdeklődjön a díj miatt, azt mondta, „majd szépen kifizetjük". Ez idén is így lett: részletfizetési lehetőséget kapott, és lányáékkal közösen törlesztik a 155 ezret, úgy, hogy idén nem volt nyaralás és a festés is elmaradt. Judit azonban most már utánajárt, miért kerül ilyen sokba a fűtés.

Kériné Bódi Judit a költségosztóval felszerelt szobai radiátornál. Minden fórumot végigjárt.
Kériné Bódi Judit a költségosztóval felszerelt szobai radiátornál. Minden fórumot végigjárt.
A szerző felvétele

Azt, hogy a háznak leadott hőmennyiséget milyen arányban használja föl a 12 lakás, a radiátorokon lévő költségmegosztók mérései alapján határozzák meg. A mérőket az ISTA Magyarország Méréstechnikai Szerviz Kft. ellenőrzi, a társasházzal kötött szerződés értelmében. Így hiába írt levelet a hőt szolgáltató SZETÁV-nak Kériné Bódi Judit. Básthy Gábor ügyvezető igazgató és Pappné Gerhard Anikó irodavezető azt válaszolta neki, hogy cégük nem ismeri a társasház és „a költségmegosztást végző cég között létrejött szerződés tartalmát", nem tud részletes felvilágosítást adni. Egyébként pedig „társaságunk a 2011–2012 fűtésidény elszámoló számláját helyesen készítette el, azon módosítani nem áll módunkban."

Az ISTA műszaki igazgatója, Dénes István  tényleg részletes kimutatással ellátott levelet küldött a tanítónőnek. Ebből derült ki Judit számára, hogy édesapja lakása az elmúlt zord télen a 12 lakásos házba bejutott hőmennyiségnek a 31,45 százalékát használta föl a műszerek szerint. Ezt azonban nem találta képtelenségnek az ISTA: „Ez úgy lehetséges, hogy a ház többi lakója spórolt, elzárta a fűtőtesteket, kiolvasott egységeik alig érték el a pár százas nagyságrendet, míg ez Önöknél 2182 kiolvasott egység." „Levelében írja, hogy édesapja lakik ott. Nem vonom kétségbe, sőt, tudom, hogy egy 35 négyzetméteres kis lakás, de ekkora egység nagyság nem tud csak igazi fűtés mellett létrejönni. Szóval, ha a ház többi része nagyon spórol, akkor ennek ez az eredménye." A műszaki igazgató ezután tanácsot ad, hogyan kell spórolni. A műszer, bár 9 éves, és hamarosan itt az ideje, hogy lecseréljék, szerinte jó.

Judit ezután átolvasta a törvényeket, a társasház szervezeti és működési szabályzatát, és a SZETÁV-nál kapott tanácsok alapján a lakók közgyűléséhez fordult. – A közös képviselőtől megtudtam, hogy a házban a 79 négyzetméteres lakások legutóbb 21,66; 7,29; 21,42 és 32,12 gigajoule-t használtak el, az 53 négyzetméteresek adatai: 25,33; 18,35; 43,33; 8,73. A 35 négyzetmétereseké: 17,07; 9,06; 15,47 és 74,71; ez utóbbi az édesapámé.

A tanítónő arra hivatkozott, hogy édesapja lakása alatt van egy fűtetlen helyiség, amit „korrekciós tényezőként" figyelembe kellett volna venni. Fölvetette azt is, hogy a júliusi kormányrendelet szerint a fűtés díjának kiszámolásakor a légköbméter mennyiségét is figyelembe kell venni, és van egy maximális határ, aminél nem lehet többet kiszámlázni semmiképp. Kérte a közgyűlést, kössenek új szerződést az új jogszabály alapján, ezt azonban a lakók nem támogatták. A távfűtés rendszerét a nagy kintlévőségek és nehezen ellenőrizhető automatizmusok mellett a demokrácia jellemzi.

– Egyedül maradtam, eldőlt, hogy jövő júliusban még többet fizetünk – vont mérleget Judit. – Mégse voltak hiábavalók ezek a körök, mert kiderült, hogy nem csak édesapám jár ebben a cipőben, és nagyon sokféle tanácsot, ötletet kaptam. Megoldási javaslatot is. Abszurd, de a jelenlegi szerződés rögzíti, mi történik, ha nem jut be a lakásba a leolvasó: akkor az azonos légköbméterű lakások közül a legnagyobb hőfogyasztásút vennék alapul, és annak a 110 százalékát számláznák. Ez is nagyságrendekkel kevesebb lenne, mint amit most édesapám fizet.

Olvasóink írták

93 hozzászólás
 • 93. vélemény 2012. október 10. 13:05
  „A költségmegosztó csak az azt felszerelő, leolvasó, cserélő, kiszámoló cégnek jó, aki ezért + pénzt szed be a lakóktól.
  Meg azoknak, akik a többiek kárára tudnak vele manipulálni. :(”
 • 92. vuk 2012. október 07. 11:27
  „80. IVY 2012.10.05. 14:40
  Ja hatalmas otlet, kb. mint bankot rabolni meg aruhazban lopni - egy kategoria.
  A problema az, hogy egyaltalan lehetseges, es manipulalhato eredmeny alapjan szamlaznak. Birosagra kell menni egy ilyen magas szamlaval es csalas miatt feljelentest tenni ismeretlen tettes ellen.”
 • 91. K.T. 2012. október 06. 19:57
  „90. macs 2012.10.06. 14:27
  Teljesen jó példa, nekem is eszembe jutott.
  Az az egyetlen bibi a hasonlattal, hogy ebben a társasházas "buliban" mindenki az elején szerződik arra (tudomásul veszi, e szerint is választ) , hogy ő lesz az aki folyamatosan a közepén, vagy rosszabb esetben a szélén lesz.

  Nem szép dolog ezt a "szerződést" mások rovására utólag babrálni, vagy a pingvines példának megfelelő közösségi izévé átalakítani. SZERINTEM”
 • 90. macs 2012. október 06. 14:27
  „86. K.T.,
  a felsőbb lakásoknak van egy hátránya, könnyebb betörni, mert ott már kevesebben jönnek-mennek. :-)
  Egyébként a vitát olvasva az antarktiszi pingvinek jutottak eszembe. Úgy vészelik át a telet, hogy összebújnak, egymást melegítik, így kevesebb energia kell az életbe maradásukhoz. A szélsők pedig rendszeresen helyet cserélnek a belsőkkel, így ők is fel tudnak melegedni.
  A lakások is így melegítik egymást, nem csak panelben, hanem tégla épületben is. Igaz, a szélsők, föld- és zárószintiek nem tudnak helyet cserélni. :-)
  Bocsi, csak ülök és reszelem a körmöm, miközben h...t beszélek. :-DDDD”
 • 89. yaya 2012. október 06. 09:06
  „mindig nagyon felháborodok amikor ehhez hasonló cikkeket olvasok.
  És ami a legjobban kicsapja a biztosítékot, amikor a szolgáltatók a Szetáv mutogat az ISTA-ra, az ISTA meg megmagyarázza a semmit: érdemi válasz nélkül, megmagyarázza miért annyi az annyi. Józan paraszti észt teljes mértékben nélkülözve arcátlan módon ráveri erre a szerencsétlen bácsira: hogy márpedig ő fizet, ha a többi lakó elzárja a radiátort. Mert nála ők ennyit mértek. A nyomorult meg nemcsak fizet, még fagyoskodik is. Hát gratulálok! Ehhez aztán borzasztó nagy ész és szaktudás kellett. Talán ezeknek a cégeknek a képviselőit kellene példátlan módon ellenőrzés alá vonni és megbüntetni, esetleg az ügyben megszólaló cégek képviselői TELJES Vagyonukkal felelhetnének az általuk képviselt cégek számításaiért - de extrém esetben akár a halálbüntetést is kiszabatnám rájuk: talán akkor megszűnne, ez a tipikus szemrebbenés nélküli arcátlan tipikus mentalitás: ennyi az annyi : te pedig fizetni fogsz. Vérlázító, hogy egyes cégek bármit megtehetnek, míg a teljes nyomorba nem taszítják az embert. És nincs senki aki ezekért az emberekért kiállna, megvédené. Pedig mindenki pontosan hogy ilyen nem fordulhatna elő!”
 • 88. kvendi 2012. október 06. 08:11
  „Válasz: 72. info 2012.10.05. 07:06 hsz.-nak:

  69. kvendi 2012.10.04. 22:22 hsz.-nál:
  Fikcióm,vágyam és nem forradalom...(fölösleges bele gondolni olyat ami nincs, remélem nincs üldözési mániád):

  ...itt írhattam volna, hogy a 30 lakásos Társasháznál a szigeteléséhez, költség megosztókkal...egyebekkel... : 26 szavazatra lett volna szükségünk, de csak 21 jött össze, nem vagyok multimilliomos, de még a panel lakás ésszerű szigetelése se jött össze a kb.. 5-6 szociálisan érzékeny tulajdonos társak miatt / az ilyeneknek nem szabadna tulajdonosnak lenniök(RÉSZLETEK:52. kvendi 2012.10.04. 13:52)...vagy azzá válniuk..., maradjon bérlő(SZERINTEM)...!
  akkor marad(-NA) a családi ház(FIKCIÓ,VÁGY), tégla blokkban meg megéri gázkonvektor helyett a cirkót GÁZZAL és nem fával..., ez utóbbi azért nem minősül(-NE) se forradalomnak, se multimilliomosnak se...!!!
  Két-három lépcsőház leválásáról, kiegészítve alternatív energiák bevonásával meg már hallottam , láttam referenciákat is...ebbe az idő és hely szűke miatt nem kívánok Veled itt vitát nyitni..., mert eltérőek az emberek kereseti viszonyai a panelba is...!

  JAVASLATOM(volt):
  64. kvendi 2012.10.04. 21:25

  TAPASZTALATOM (volt 25 év panelban):
  52. kvendi 2012.10.04. 13:52

  TOVÁBBI SZÉP, IDEGESSÉG MENTES HÉTVÉGÉT!”
 • 87. Dr.Tonyk 2012. október 05. 20:52
  „85. K.T. 2012.10.05. 19:10

  "Igen, sőt még a rá vonatkozó törvényeket is szoktam olvasgatni és egyik cikkelyük sem jegyzi meg, hogy egy panel társasház más jogi megítélés alá esne, mint bármilyen más építési technikával készült ház."

  Állította valaki az ellenkezőjét? Nem is értem.
  (De legalább megtudtuk, hogy szoktál olvasgatni esténként a Társasházi törvényből.)

  "Csűrheted, csavarhatod, akkor is azt állítom, hogy amikor megvetted (ha a tied) akkor is ugyan ezzel a tulajdonságával vetted meg, vállalnod kell döntésed következményét!"

  Csűrheted Te is, de majd amikor a negyedik ázik, ezek szerint joggal hivatkozok arra, hogy viselje a döntése következményét. Helyes ez így? Ugye, ugye. Nem sikerült ezt rendesen végiggondolni.
  Társasház. Társas. Érted. Viselje mindenki ennek a előnyét és hátrányát egyaránt. Ha nekem fizetnem kell azért, mert esetlegesen ázik a negyedik, akkor talán elvárhatok valami méltányosságot, akkor is amikor mást fűtök.

  "A sértő megjegyzéseid pedig téged minősítenek."

  Látod itt is kettős a mérce. Neked lehet beszólogatni, még ha ki is írod , hogy de meg ne sértődjek ám. Amikor meg kapsz egy kicsit vissza is, jön az ovis mutogatás. De hogy "klasszikusokat" idézzek: " vállalnod kell döntésed következményét".”
 • 86. K.T. 2012. október 05. 19:18
  „79. Dr.Tonyk 2012.10.05. 13:19
  Jajj! A kedvenc részem kimaradt. :)

  ""Vagy az alacsonyabb ár akkor mindennél jobban jött most meg a többi lakóval fizettetnéd ki lakásod előnytelen elhelyezkedését?"

  El butuska vagy hallod-e. Az alsó lakások drágábbak, mert nem kell lépcsőzni ... :))"

  Azok a lakások amiről te írtál kevésbé drágák, mondhatni az alsó szintiek közt olcsóbbak, pont azért mert k. hideg a padlójuk télen. Én ezért nem ilyet vettem anno a Szilléri elején.
  Megsúgom, egy szinttel feljebb meg még drágábbak, pedig azokhoz többet kell ám lépcsőzni, csak betörni nehezebb az erkélyen vagy ablakon keresztül.

  Csűrheted, csavarhatod, akkor is azt állítom, hogy amikor megvetted (ha a tied) akkor is ugyan ezzel a tulajdonságával vetted meg, vállalnod kell döntésed következményét!
  Ennyi, nem több.”
 • 85. K.T. 2012. október 05. 19:10
  „79. Dr.Tonyk 2012.10.05. 13:19
  "(...) meddig kell tűrni ezeknek a lakóknak, hogy ők fűtik a magadfajtákat, akinek csak az a jó ha körbefűtik, amikor a közösbe kéne fizetni, akkor meg csak a fogukat szívják. (...)"

  Semmi olyat sem írtam amiből e fenti mondat következhetett volna.
  Tagadhatatlan tény, hogy a közrezárt lakásokat kevésbé kell fűteni, mert a szomszédok irányába kisebb a hőveszteségük, ha van egyáltalán. (Az én lakásom pl. a szomszédok miatt nem tud olyan hűvös lenni, mint ahogy én szeretném. 20-21-fok)
  Amire hozzászólásommal fel kívántam hívni a figyelmet az az, hogy a lakás megvételekor is mindenki által ismert ez a tény. Ha valaki ezzel dacolva vesz lakást az ne utólag akarja lefaragni (másokon leverni)hibás döntése következményét.

  "(...)Hallottál-e már arról, hogy TÁRSASHÁZ. Gondolom tudod mit jelent.... (...)"

  Igen, sőt még a rá vonatkozó törvényeket is szoktam olvasgatni és egyik cikkelyük sem jegyzi meg, hogy egy panel társasház más jogi megítélés alá esne, mint bármilyen más építési technikával készült ház.

  Szóval, ha egy téglás társasházban nem fűt a szomszéd, mert pl. elutazott ott sem terhelheted rá a fűtésed részköltségét.
  Az igazi megoldás az lehet, ha a jelenlegi egységes, de rossz, pazarló költségmegosztási elveket felülbírálnák a szakemberek és a társasház által 100%-osan elfogadott metódus szerint mehetne a jövőben a fűtési díjak szétosztása. Amíg nem jut konszenzusra a lakóközösség, addig pedig maradhatna a mostani megoldás.

  Azt kell látni, hogy ez a pazarló, egyéni takarékoskodást gátló rendszer egyedül a szolgáltatónak jó, aki a lakók közé dobta a gyeplőt had marják egymást, míg az ő zsebe hízik.

  A sértő megjegyzéseid pedig téged minősítenek.”
 • 84. masaka 2012. október 05. 18:56
  „A helyzet egyszerű. A többi lakó valahogy megoldja, hogy kevés legyen a számlája, az öreg meg kimaradt a jóból, lehet nem szeretik a többiek, ezért fizet. Nyilván nem fogják megszavazni, hogy a saját számlájuk nagyobb legyen.
  Vagy nyitott ablaknál, feltekert radiátorral alszik, ezt nem tudjuk, de ez a valószínűtlenebb.
  A megoldás, elköltözni, lakást eladni egy sokgyerekes, nagyhangú cigány családnak.
  De lehet, már a lehetőség felvetése is fordítana a szavazási arányon.”
 • 83. macs 2012. október 05. 17:41
  „82. Apátfalvi**,
  mondjuk azt kéne megnézni, hogy az adott házban az utóbbi 3 évben évente mennyi volt a hőfelvétel, az egyes lakások fogyasztása, a mért adatok alapján, a számlázási algoritmus. Most kb. ez jutott eszembe. Azzal, hogy idézet Tőled, azt mondod, lógni fognak, nem oldódik meg ez a probléma.”
 • 82. Apátfalvi** 2012. október 05. 16:14
  „76.

  Mit kell azon levezetni, hogy kis lakásokon százezreket akarnak bevasalni ezek a sakálok????

  Lógni fognak a "szolgáltatók" és a mocskos nyerészkedőik is, ha tetszik, ha nem!”
 • 81. Belváros 2012. október 05. 15:56
  „Miért nem oldja meg mindenki hogy lecsatlakozzon a rabló távfűtésről és egyedi fűtést alakítson ki???”
 • 80. IVY 2012. október 05. 14:40
  „Vizes ruházzák (hűtik) a hőmennyiségmérőt??!! EZ MEKKORA ÖTLET!!!!”
 • 79. Dr.Tonyk 2012. október 05. 13:19
  „44. K.T. 2012.10.04. 12:59

  14. Dr.Tonyk 2012.10.04. 08:29
  Ne vedd bántásnak,személyeskedésnek, DE
  Vajon meddig kell még hallgatni a zárószinti, végfali és egyéb előnytelen helyzetű lakók siralmait szerencsétlen helyzetük miatt?

  Nem vedd sértésnek, de meddig kell tűrni ezeknek a lakóknak, hogy ők fűtik a magadfajtákat, akinek csak az a jó ha körbefűtik, amikor a közösbe kéne fizetni, akkor meg csak a fogukat szívják.
  Hallottál-e már arról, hogy TÁRSASHÁZ. Gondolom tudod mit jelent....

  "Vagy az alacsonyabb ár akkor mindennél jobban jött most meg a többi lakóval fizettetnéd ki lakásod előnytelen elhelyezkedését?"

  El butuska vagy hallod-e. Az alsó lakások drágábbak, mert nem kell lépcsőzni ... :))

  "Ügyes! :("

  Okos! Azaz az nem vagy....”
 • 78. Fri 2012. október 05. 13:15
  „panelprolizók - nézzenek körül a saját háuk táján, sokszor sokkal normálisabb lakóközösség alakul ki, mint egy szuper drága nem panel drága társasházban ! Gazdagék jobban sokkolják egymást , mint az egyszerű segítőkész emberek. Az, hogy senki nem szeretné a saját pénztárcáját szűkíteni érthető. Nem azzal van a baj, hanem valahogy a fűtésrendszerrel, számlázással stb..... MInek egymást bántani ? Miért nem lehet megkérdezni miért szinte nálunk a legdrágább a fűtés stb...... képviselő urak ne félvállról vegyék azokat akik megszavazták őket. Hányan mennek majd így el regisztráltatni magukat, hogy szavazhassanak, ha tudják , hogy nincs értelme , mert nem a lakosságot képviselik . Kíváncsi leszek --- bocs nem szoktam politizálni ... e mos t csak úgy jött azért , hogy ne egymást bántsuk !!!!”
 • 77. krisztel 2012. október 05. 12:02
  „Egy győri panelházra épített tetőtéri lakásban lakunk. Nálunk az előző fűtésszezonban indult a költségmegosztós rendszer, ezért ránk már vonatkozik az új kormányrendelet. Szeptember elején megkaptuk a Techem elszámolását, ami nettó 236.000,- Ft befizetendő összeget tartalmazott. Én nagyjából kiszámoltam, hogy mekkora az az összeg, amit fizetnünk kéne az új szabályok szerint, ami nagyságrendekkel kisebb volt, mint amit az elszámolás tartalmazott. A Techemnél érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy programhiba miatt került az elszámolás kiküldésre, mert a program nem vette figyelembe a 2,5-ös korlátot. Kapni fogunk egy második elszámolást. A második elszámolás helyett megkaptuk az elszámoló számlát a GYŐR-SZOL-tól, ami 247.000,- Ft-ról szólt. Ekkor újra bementünk a Techembe, ahol azt mondták, hogy elkészült a második elszámolás, és ki is postázták a közös képviselőnek, mert neki van joga továbbítani a GYŐR-SZOL felé. Kinyomtatták nekünk a második elszámolást, mely szerint 83.000,- Ft-ot kellene fizetnünk. A közös képviselő kérdésünkre azt válaszolta, hogy ő az első elszámolást továbbította, a másodikkal nem ért egyet, és hogy szerinte ránk nem vonatkozhat a kormányrendelet, mert aki a kormányrendeletet alkotta, nem ismerhette a speciális körülményeket (tetőtér), és nem hajlandó a második elszámolás szerinti adatokat továbbítani a GYŐR-SZOL felé. Írt egy levelet a Techemnek, hogy milyen okokból nem ért egyet a második elszámolással. Pl. szerinte mi nyitogattuk az ablakot, és nem zártuk el a radiátorokat olyankor, nem öltöztünk fel rendesen, nem elégedtünk meg a 21 fokkal, valamint, hogy nincsenek rendesen leszigetelve a lakásaink. Mellesleg szólva a ház szigetelése megtörtént, amelynek a költségeit mi is ugyanúgy fizetjük, mint a többi lakó, csak nekünk ez minimális szigetelést jelent, hiszen tetőtérben lakunk. A Techemtől még nem érkezett válasz, legalábbis a közös képviselő szerint. Tudni kell, hogy 6 tetőtéri lakás van a házon, és mivel azok később kerültek ráépítésre, a fűtési rendszer úgy lett kialakítva, hogy lehetőségünk van az egyedi hőmennyiségmérő felszerelésére (ezt egyébként most meg is tesszük). A 6 lakásból 3-ban van költségmegosztós rendszer, a másik háromban pedig egyedi hőmennyiségmérőt használnak. Érdekes módon abban a három lakásban, ahol egyedi hőmennyiségmérőt használnak, teljesen normális összegű volt a fűtésszámla, míg a másik három lakásban magas összegről jött ki az elszámolás, holott ugyanolyan feltételekkel rendelkező lakásokról beszélünk. Azt is tudni kell, hogy addig, amíg a lenti lakásokban meg tudják tenni, hogy elzárják a radiátort, és a csövek elegendő meleget adnak, addig nálunk nincsenek csövek, mert a lépcsőházban jön fel a csővezeték, nem pedig az alattunk levő lakásból. Most az a kérdésem, hogy van-e jogosultsága a közös képviselőnek arra, hogy ne továbbítsa a második elszámolást, holott a Techem szerint az a hiteles, hiszen az első elszámolás programhiba miatt rosszul lett kiállítva?”
 • 76. macs 2012. október 05. 11:42
  „Őszintén bevallom, hogy a hozzászólásokat olvasva nagyon elkeserítő kép alakult ki bennem. Bocsánat, ha valakit megbántanék. :-)
  Többen írták, hogy a lakók nagy részét nem érdekli mi történik a házban, nem megy a közgyűlésekre. Miért? azt szokták mondani, hogy nem akarásnak, nyögés a vége. Jelen esetben az érdektelenség, tájékozatlanság zsebbevágó, és nem is kevéssé.
  Igazából nem okozott csalódást, hogy vannak, akik a költségmegosztókat manipulálják. Miért lenne ez kivétel?
  Biztosan helyes indok a kiugróan magas számlák esetében, az, hogy vannak akik nem fűtenek, de mivel a lakásuk nem hűl le, elegendő az átmenő csövek által leadott hő, míg vannak akik fűtenek, ezért nekik magas számláik vannak. Őszintén megvallva, engem csak adatokkal alátámasztott levezetés tudna meggyőzni. :-)
  Biztosan bennem van a hiba, mert ha valamit nem értek, akkor keresek olyat, aki érti és kérdezek, addig kérdezek, amíg meg nem értem. Ezért nem tudom elfogadni, ha valaki arra hivatkozik, biztosan átverik, mert nem érti a számlát.
  Számomra a végső konklúzió az, hogy sokkal könnyebb szidni a szolgáltatót, a szomszédot, a közös képviselőt, bárkit, semmint rászánni pénzt, időt, megszervezni az információk beszerzését, könnyebb a Maris nénire, Pista bácsira, Gipsz Jakabra hallgatni. Miért?
  Még egyszer elnézést kérek mindenkitől! Tudom, bennem van a hiba. :-)”
 • 75. mirr-murr 2012. október 05. 10:18
  „Ha csak egy kicsit eltekintünk a konkrét esettől, azt látjuk, hogy a szolgáltatók közel mindegyike gyakorlatilag azt csinál velünk, amit akar. Én családi házban lakom és mérem az elfogyasztott gáz köbméterét - de nem azt fizetem, hanem a "fűtőértéket", amit viszont nem tudok mérni...Laktam panelban is, ahol a fűtésszámláknak kb annyi közük volt a fűtéshez, mint hajdúnak a harangöntéshez. Nálunk is volt költségmegosztó, amit egy év után villámgyorsan, közös megegyezéssel leszereltettünk, mert kiderült, semmire nem való. Vagy igazodjon el valaki egy mobil tarifa-díjcsomagon, bármin - mindent addig bonyolítanak, hogy követhetetlenül fizess, amennyit számláznak neked. Még a villany lenne a legegyszerűbb, de kilowattokhoz ott is hozzájön az ilyen-olyan vezetékhasználat, meg rendelkezésre állás, meg az öreganyám térde kalácsa...”
 • 74. adófizető 2012. október 05. 08:38
  „Ezt a vizesruhás trükköt még nem hallottam. Mondjuk kíváncsi lennék, hogy egy 3*6 cm méretű kb 1 cm vastag műanyag dobozt, ami a radiátor elejére van szerelve hogyan lehet vizes ruhával manipulálni.

  Gondolom nagyon sokan szeretnék azt, hogy ha túlfizetésük van, akkor a szomszédok is fizessenek, mert biztosan ők nem fűtenek és ezért van a túlfizetés. Vajon ezek az emberek akkor is körbe járnák a szomszédokat, ha visszatérítést kapnak?”
93 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdai legesleg: hogyan puskázott anno az iskolában?

Közelednek az első dolgozatírások szerte az iskolákban. Nosztalgiázzon velünk! Ön hogyan készült fel, amikor nem tanult? Tovább olvasom