Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Parkban parkolnak a múzeum mellett

Szeged - Harcban áll a szegedi közterület-felügyelet és a megyei múzeum. Az intézmény autói ugyanis évek óta a Közművelődési Palota körüli parkban parkolnak. Az épület körüli föld tulajdonosainak, vagyis a helyi és a területi önkormányzatnak kellene megegyeznie.
25 parkoló autót számoltam a minap Szegeden a Közművelődési Palota közvetlen közelében. A Móra-park és a Stefánia határán magasodó múzeumépület körüli sáros terepjárók és márkás kocsik sokasága szemet szúrt az egyik ismerős vendégcsaládnak is. Furcsállották a szabadságnak azt a fokát, amely engedélyezi a parkban parkolást.

A múzeum épülete körül a kaviccsal fölszórt terület az intézményt fönntartó megyei önkormányzaté. Erre a részre évek óta rakodási és parkolási engedélyt ad ki a múzeum 8 saját gépjárművének és a dolgozók autóinak – tudtuk meg a Móra-múzeum gazdasági igazgatójától. Farkas József szerint legalább negyven parkolóra lenne szükségük, de nincs ekkora az épület körüli földterület. A város közlekedési társasága által a Tisza-parton számukra kijelölt parkolót most sem tudják használni a folyó magas vízállása miatt.

– Bosszantó, hogy a gyöngykaviccsal fölszórt sétányt, gyakran a füvet is szinte fölszántják a kocsik – jelenti ki Kenyeres Lajos. A Szabad Város Egyesület önkormányzati képviselője kerekes székével naponta kétszer is föltűnik a Stefánián, de minden évszakban ugyanazt tapasztalja: a sétálókat, esetenként a forgalmat is zavarja a tilosban parkolók hada. A fizetős parkolás itt is tapasztalható kicselezése pedig milliós bevételkiesést okoz a városnak.

A város és a megye vitázik a földterületen
Autó autó hátán a Móra-múzeumnál.
Fotó: Frank Yvette

A fizetős parkolók közül hatot csakis a múzeum használhat – tudtuk meg az SZKT adatbázisából. A Huszár Mátyás rakparton a Közművelődési Palota tövében 5, a Fekete Házhoz közel, a Somogyi utcában 1 parkolóhelyen állhat múzeumi kocsi. Legalább hatszor többre lenne szüksége az intézménynek. Megoldást a mélygarázs építése jelentene, de erről évek óta nem sikerül megállapodni. A rendszerváltozás óta vita tárgya Szeged és a megye önkormányzata között a Móra-múzeum és a vár körüli terület tulajdonjoga és használata.

Közterületi szabályszegők

– Nem jogszerű, ha a Móra-múzeum vagy a Kőrösyszakközépiskola körüli közterületi parkban autók várakoznak. E probléma évente többször is előkerül – ismeri el Molnár László. A szegedi polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának vezetője elmondta: a Roosevelt téri halászcsárda közelében ott a tábla, hogy csak az engedéllyel rendelkezők hajthatnak a Közművelődési Palotához. Ez azonban nem azonos a parkolási engedéllyel. Ha az autót tilosban érik, a szabálytalanul parkoló bírságot kap a közterület-felügyelettől. Hogy ez mit jelent a múzeumban, arról nincs adat.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. tarkan 2010. január 31. 19:33
  „moderálva trágár”
 • 37. flexsnake 2010. január 29. 19:56
  „Jó, és mégis hova parkoljanak? A lezárt rakpartra? Nincs parkoló bameg mert 40éve lekerítették a múzeum mögötti területet mert ásatás folyik... De még egy rozsdás kanalat se találtak pedig elméletileg ott az vár.... vár a ..... ha nem tetszik, beparkolok a szökőkútba és próbáld kiszedni a kocsit.”
 • 36. man 2010. január 29. 16:11
  „30: Visszaolvastam, Brüsszeltől Belgrádig minden reggel bicikliztél, és az jó.”
 • 35. man 2010. január 29. 16:10
  „24. Remélem kilistázni nem fogjuk...”
 • 34. szatyi 2010. január 28. 23:21
  „Lemaradt...
  Ha a terület a megye tulajdona - a fenntartása a megye kötelessége, nem a városé!”
 • 33. szatyi 2010. január 28. 23:05
  „Ha a terület a megyéé, kerítse el , ha nem akkor én is oda parkolok. Ha több helyre van szüksége a megyének - váltsa meg a várostól. Én mint vállalkozó - két autónyi parkolót fizettem ki egy garázsbolt után - nem a belvárosban. És ez még nem is kizárólagos, csak a helyet kellett"megváltanom" . Kedves tzrtz.- A "svéd professzort" ezután is behozhatják autóval, de ahogy őket ismerem - nem ragaszkodna hozzá. Az Eperjes Károly meg ha nem képes ennyit gyalogolni, nagyon sajnálom, keressen más helyet! A 100 millás festményt és egyéb értékes tárgyat pedig eddig sem a teremőrök cipelték a kiállításra!
  Mindent összevetve: elég demagógra sikerült a hozzászólásod!”
 • 32. sagan 2010. január 28. 22:47
  „Tegnap Bp-n munkába menet, 7 km-et kerültem a Bringázz a munkába kakaós csigáért :DD. Szegedi viszonylatban ez a város két elég távoli pontja,ekkora táv kerékpárral még fél óra belül teljesíthető . Még ilyen minuszos időben is simán kibírható. Fel kell öltözni ennyi.”
 • 31. sagan 2010. január 28. 22:34
  „Óhhh. Látszik a képen a rendszám. Nem lesz ebből probléma? Meg ne sérüljön az autók személyiségi joga ;).”
 • 30. vuk 2010. január 28. 22:26
  „22. hozzászólás man 2010.01.28. 16:30
  Ha visszaolvasnad, hogy mire irtam... Valasz volt.

  24. hozzászólás ifj. Nagy Gábor 2010.01.28. 19:06
  Dolgozni sem - mostmar. Varoson belul viszont tenyleg mindenhova bringa.
  Varoson kivulre homerseklettol fuggoen auto vagy nagymotor :) Persze tavolsagtol is fugg, sanyifalvara bringa is szobajon.”
 • 29. makai2010 2010. január 28. 21:59
  „Nézem a képet. Csupa márkás autó. Kb. 13 éves Seat Ibiza, pár tizenéves "mi autónk", egy azóta már kimúlt márka (Rover), meg egy pár éves Renault. A Vitarák szerintem céges autók lehetnek, melyekkel mondjuk az ásatásokra mennek, vagy ki tudja?
  Ja, a közművelődésben dolgozóknak teli van a pénztárcájuk... csupa jól fizető állás.... Szerintem idén törni fogják magukat a politikusok, hogy bekerülhessenek a MFM kötelékébe.
  Egyébként meg tényleg rendezni kellene a helyzetet néhány plusz hellyel a rakparton. Az szerintem rendben van, hogy néhány autó (V.I.P. vendégek és a múzeumi autók, melyeknek nincs garázsuk) ott parkol, az nem is rontja az összképet - annyira. A többiek, akik mondjuk a munka (új raktár bázis! - dm hír) és a család miatt (gyerek ovi itt, suli ott, asszony munkahely amott) kénytelenek autóval menni meg máshol, kicsit odébb parkoljanak (múzeumi engedéllyel!). No, majd csak apadni fognak a hullámzó kedélyek, meg a Tisza.”
 • 28. leeannlarue 2010. január 28. 21:14
  „egy ismerősöm papája -5 fokban is biciklivel járt Deszkről a húsüzembe a haláláig. én gyalog, rellerrel és bicajjal járok mindenhová. elhiszem, hogy ..... a csőrét sokaknak, de nem csak "hű de komoly leleplező" cikkek kellenének, hanem a későbbi eredményekről, használható ötletekről is szeretnék fent olvasni. így csak megosztják az embereket. a parkolóbérlet éves szinten kerül annyiba, mint a tömegközlekedés, de az autó és a gyalogbusz akkor indul, amikor a jóember akarja, nincs az a büdös-mamika, akinek át kellene adni a helyet.
  általában autóellenes vagyok, de a hülyeség nagyobb ellenségem. ha az autósok kitapossák a füvet, akkor a múzeum fizessen a közterületiseknek a helyreállításért és le van tudva!
  nem csak a múzeumkertben parkolnak rossz helyen autósok. ilyenekkel tele van a KÉPEKKEL A HÜLYESÉG ELLEN! fórum.”
 • 27. tzrtz 2010. január 28. 20:43
  „26. Van benne igazság talán, bár -5 fokos napközbeni időben kicsit viccesen hangzik, akkor is viccesen hangzik, amikor Szegeden dolgozó deszkieknek és más nem szegedi lakosoknak mondod, és a legviccesebb általában, hogy emiatt a múzeumot hibáztatja itt mindenki. Szoktam járni a városban, Gyálaréttől Szőregig, Makkosházától Baktóig mindenhol vannak autók, nem csak a Roosevelt tér közepén. Most akkor hogy is jön ide általában aközlekedés problematikája?”
 • 26. Yossarian 2010. január 28. 19:58
  „bakker, hát miért kell mindenhová autóval menni? Szegeden nincsenek nagy távolságok, de egyesek néhány saroknyi utat sem képesek megtenni gyalog.
  én azt gondolom, hogy még mindíg nem elég magasak az üzemanyagárak, és az autókat sujtó adóterhek, hogy végre kikászálódjon a kocsijából az, akinek nem lenne muszály autózni.”
 • 25. tzrtz 2010. január 28. 19:35
  „Hát nem tudom. A terület ezek szerint a múzeumé, vagyis sok köze senkinek nincs ahhoz, hogy a múzeum mit csinál a magánterületén. Az hogy nincs elkerítve, az egy dolog, de attól még a tér ezen része az övé. Azon kívül, hogy van igen sok dolgozójuk, aki a legkülönbözőbb helyekről jár nyilván a megyéből dolgozni, vannak még teherautók, régészeti szolgálati autók, vendégek, stb, akiknek meg kell állni valahol. És megállhatnának tulajdonképpen Alsóvároson, Rókuson, Újszegeden vagy Tarjánban is, de az embernek van egy olyan tulajdonsága, hogy ha autóval jár, akkor minél közelebb igyekeszik a céljához megállni, főleg ha a céljának van saját területe, ahol ezt ingyen is megteheti. Az éves bérlet a múzeum környékén magánembernek ugyanis valahol jóval 100 ezer fölött lehet, a múzeum dolgozói jelentős részének meg gondolom ez több mint 1 havi fizetése. Ezért nem áll meg az autójával senki a tér tulsó oldalán, hanem inkább tömegelnek sok autóval a kavicsos területen. Amúgy meg furcsa lenne az is, ha a régészek a beszállított leleteket a híd túloldaláról a lenti parkolóból gyalog vinnék be a lépcsőn keresztül, vagy ha az Angyali üdvözlet ki tudja hány 100 milliós értékű festményt egy másik kiállításra vagy restaurálásra először elcipelnék az Arany János utcai parkolóházba, és ott tennék csak kocsiba. De érdekes lenne az is, ha a múzeumba látogató kiállítást megnyitó 90 éves svéd professzor , Eperjes Károly vagy akár a közgyűlési elnök valahonnan a Victor Hugó utcából mászkálna be a különböző eseményekre. Egyébként tessék megnézni: a világ, de nem menjünk olyan messzire, Szeged összes munkahelyére mennek dolgozni emberek autóval, állnak így tanárok az iskolák udvarán, a törvényszéki palota udvarában, a bankok előtt, az alsóvárosi kolostor előtt a TÉR KÖZEPÉN, és így tovább. A múzeumnál éppen úgy adódott, hogy egy tér közepén épült, és körülötte van az "udvara", amit nem kerítettek el. Látványnak talán nem szép a sok autó egy belvárosi téren, de ez nem a múzeum hibája. Tessék földalatti parkolót építeni a hányadék szökőkút helyére idióta villamosvonalak meg barom lovasszoborpakolgatás meg zanzibári utazgatás meg polgármeteri festmények helyett, és akkor majd nem lesz autó a tér közepén.”
 • 24. ifj. Nagy Gábor 2010. január 28. 19:06
  „22. man 2010.01.28. 16:30
  "21: Te már megint azon kattogsz hogy TE bringával jársz mindenhova..."

  Nem mindenhova, csak pl. dolgozni.”
 • 23. rozator 2010. január 28. 17:06
  „A Pick előtt a Maros utcát fizetővé tették. A dolgozók megpróbálnak az új híd alatt parkolni, mert a keresetből nem jön ki a bérlet! Eddig kb. 10 kocsit törtek fel! Pedig ez is megvan 200 méter! Ja, és nem szegediek!”
 • 22. man 2010. január 28. 16:30
  „21: Te már megint azon kattogsz hogy TE bringával jársz mindenhova...”
 • 21. vuk 2010. január 28. 16:01
  „19. hozzászólás LolaMontez 2010.01.28. 15:25

  Jelentem en gyalog jarok. Egyetlen oka, hogy gyalog, es nem biciklivel: 300 meterert nem veszem elo a bringat. Auto szoba sem johetne.
  2 eve meg szőregen dolgoztam, 7.5 km. Bringaval jartam.”
 • 20. GAgyi 2010. január 28. 15:29
  „Aki az Anna-kút környékén dolgozik, az meg majd feláll a csaphoz.......”
 • 19. LolaMontez 2010. január 28. 15:25
  „Szerintem se helyes hogy ennyi parkoló autó csúfitja el a múzeum környékét.DE!!! Tegye már a kezét a szívére mindenki aki itt a mellét verve osztja az észt hogy parkolóház meg rakpart meg gyalog járni dolgozni.Ti kedves fórumozók vajon hányan vagytok, akik gyalogosan jártok a munkahelyetekre??Bort inni és vizet prédikálni a legkönnyebb.Tisztelet a kivételnek.Ja és azt Ti sem gondoljátok komolyan, hogy a kisnyugdíjas teremőr nénik járnak ezekkel a kocsikkal.Egyébként pedig szíves figyelmetekbe ajánlanám napközben a múzeum előtti és mögötti parkot,ahol a környékbeli kutyatartók sz...ják a kutyájukat,és 10-ből 8 nem szedi össze.Nem kitaláltam a sztorit,hetente jónéhány alkalommal van szerencsém végignézni, amint a kutya pottyant, a gazdi meg elnéz másfelé nehogy össze kelljen szednie.Kutyaszarba lépni sem éppen egy túristacsalogató dolog.”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rákellenszer a hóvirág

Szeged - Hamarosan újfajta gyógyszer készülhet a hóvirágból, latin nevén a Galanthusból. A… Tovább olvasom