Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Pecemántos munka a fafaragás

Domaszék - A Domaszéken élő Gál Imre amióta az eszét tudja, fafaragással foglalkozik. Az Erdélyből származó férfi udvarába székely kapun keresztül lehet bejutni. Azt is maga készítette.

– Pecemántos, azaz aprólékos munka, de megéri. Gyakran este kilencig is faragok a műhelyben – mondja Gál Imre. Az Erdélyből, Csíkpálfalváról származó férfi Domaszéken él, egész életében fával foglalkozott.

Székely kaput és erdélyi címert is készített Gál ImreFotó: Schmidt Andrea
Székely kaput és erdélyi címert is készített Gál Imre.
Fotó: Schmidt Andrea

Kertjébe székely kapun keresztül jutunk be, amelyet 3 hónapig készített kézzel, egymaga. Hasonló nagyságú alkotáson munkálkodik éppen, azt mondja: a fa a hosszú élet titka.

Műhelyében, amely egyben a garázs is, számos emberi arcot ábrázoló szobrot és címert is látunk. Gál Imre elmeséli: már első osztályban faragott saját bicskájával, azóta remek szerszámokkal, például cigány vésővel dolgozik. Épp Domaszéknek készít egy meglepetést.

Csernobili ember, fabogár

A faragó az utcán heverő fákból is gyakran ihletet merít. Ha valamire emlékezteti egy ág vagy fatörzs, azt egy kis utómunkával mindenki számára láthatóvá varázsolja. Így készült egy hatalmas bogár, egy kissé amorf ember is, amelyet ő csernobilinak hív. Azt mondja: ilyenkor a fa befolyásolja a figurát. 

Házában minden bútor a saját faragása. Itt még több címert, képet, kis székely kapukat látni. A legmeglepőbb az illemhely: ide női alakokat ábrázoló munkáit helyezte el.

Meséket is ír a fafaragás mellett Imre. De ez sem a főfoglalkozása: az ÁGOTA Alapítvány munkatársa. Saját gyerekkori élményei mellett tanító jellegű elbeszéléséket ír általános iskolásoknak.

Csépátfalvi Imre felesége is, együtt költöztek Magyarországra. Azóta évente 2–3 alkalommal járnak csak haza, de büszkék erdélyi gyökereikre. Ezt nemcsak a konyhában található háromféle erdélyi pálinka, hanem az onnan származó kerti növények, számos fotó és az igazi székely vendégszeretetük is bizonyítja.

Olvasóink írták

  • 2. cselac 2011. november 21. 19:57
    „NEM CSÉPÁTFALVI IMRE, hanem: csíkpálfalvi Imre felesége is. Ezt a bénázást...”
  • 1. cselac 2011. november 21. 14:23
    „moderálva, köszönjük”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Liszt-premier a nagyszínházban: Don Sanche, avagy az opera paródiája

Anger Ferenc rendező leleményesen megoldotta a reménytelennek tűnő feladatot: Liszt Ferenc egyetlen operájából, a Don Sanche-ból mai színházat csinált. Tovább olvasom