Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Pekingben oktat vívást Sipos Réka

Szeged - Másfél éve dolgozik vívóedzőként Pekingben a szegedi Sipos Réka. Tanul kínaiul, de olyan sportot oktat, amelyet szerinte szavak nélkül is meg lehet érteni.
– Kicsit nehéz volt megszoknom a kinti légkört, elképzelésem ugyan volt arról, hogy milyen ez az ország, de az rögtön felborult, amint kiértem – mondja a szegedi Sipos Réka, aki másfél éve költözött a kínai fővárosba.

A vívóedzőként dolgozó fiatal lány Szegeden kezdett a vívóklubban, itt is versenyzett, majd miután Budapesten megszerezte az edzői képesítést, kis idő elteltével Londonban kapott állást. Ott egy évig dolgozott, ekkor Kínából egy kint élő magyar kollégája tett neki állásajánlatot. Pekingbe került magániskolába. A 20 milliós város felfoghatatlanul nagynak bizonyult. Szerinte meg kell szokni az embereket, az új kultúrát, az óriási nyüzsgést, ami egyáltalán nem könnyű.

– Két hétig nem pakoltam ki a táskámból, ha nem tetszett volna a légkör, kapásból jöhettem volna haza – meséli Réka, akivel Szegeden beszélgettünk, 16 napra tért haza látogatóba a családjához – csütörtökön utazott vissza Ázsiába.

Itthon, Szegeden töltött 2 hetet Sipos Réka. Fotó: Frank Yvette
Itthon, Szegeden töltött 2 hetet Sipos Réka.
Fotó: Frank Yvette

– Nagy szerencsém volt, mert találtam egy magyar lakótársat, akivel azonnal megtaláltuk a közös hangot, gyorsan barátnők lettünk. Érdekes, hogy az itthon már alig használt iwiwen vettem fel vele a kapcsolatot, a Facebook ugyanis tiltott az országban. Így könnyebb volt idegenként Kínában, azóta megszoktam és megszerettem ezt a hatalmas országot – mondja a sportember. Eddig összesen kétszer fordult elő vele, hogy egy ismerőssel véletlenül találkozzon a városban.

Kapcsolat

Réka nemrégiben vásárolt egy programot, amely más IP-címen jelenti be a számítógépét, így olyan, mintha nem Kínában tartózkodna. Ezzel a trükkel már tudja használni a Facebook-profilját. Mint mondja, nem értelmetlen célokra használja, arra jó, hogy kicsit otthon érezze magát a távoli országban.

Réka szerint a vívás ugyanannyira női sport is, mint férfi, ő a három szakág közül a tőrt oktatja. Járnak hozzá gyerekcsoportok, felnőttek, külön oktat egy családot is. A nemzetközi iskolába elsősorban kínaiak járnak. – Kína erősnek számít ebben a sportban, nem véletlen, hogy az olimpián rendszeresen szereznek érmeket. Egyre felgyorsultabb és változóbb a vívás. Sokak számára élvezhetetlen, de Pekingben népszerű – hangsúlyozza Sipos Réka.

Hamar megszokta a kinti ételeket, amelyek kicsit sem hasonlítanak az itthon kínaiként árusított ennivalókra. A levest ebéd közben vagy utána eszik, a húsokat minden esetben csontostul tálalják. – A rizzsel voltam kissé bajban, rengeteget adtak belőle minden étkezéshez. Azóta megszoktam, nincs vele probléma. A pekingi kacsát is szeretem – meséli az edző.

Tizenketten dolgoznak edzőként a klubban, ebből ketten magyarok, tízen kínaiak. Réka tanulja a nyelvet, amely szerinte nagyon nehéz, de egy ideje tanárhoz jár.

– A vívásban az a jó, hogy szavak sem kellenek hozzá, hogy tanítványaim megértsék a mondandómat. Leutánozzák a mozdulataimat, arrébb teszem a kezüket, a lábukat, ha kell. Ezt a nemzetközi nyelvet nagyon könnyű megérteni.

Olvasóink írták

  • 1. pepa 2013. szeptember 26. 13:29
    „Nagyszerű, gratulálok. Azonban a tisztelt újságírótól kérdezem, hogy akik Szegeden oktatják a vívást évek, évtizedek óta, netán válogatott keretedző is van közöttük azokról miért nem írnak? Az nem hír?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ispotály és fűszerpiac az Alsóvárosi Paprikafesztiválon

A paprikás hagyományok felelevenítése a célja az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont és az tájház által közösen szervezett első paprikafesztiválnak. Tovább olvasom