Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Pilóta keksszel etette a gyógyszerészeket Thaiföldön

Szeged - Gyógyszerészhallgatóknak szervezett nemzetközi konferencián képviselte a magyarokat a szegedi Csüllög Anna Thaiföldön. Jövőre Portugáliába készül.
Egyedüli magyarként vett részt egy gyógyszerészhallgatóknak szervezett nemzetközi konferencián a szegedi Csüllög Anna. A negyedéves egyetemista 10 napot töltött Hat-yai-ban, Thaiföldön – még a Bangkokot elárasztó árvíz előtt. Az útra pályázni kellett, Anna a HUPSA-n, a Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesületén keresztül tudott elutazni, a mintegy ötszáz résztvevővel megtartott konferenciát a Nemzetközi Gyógyszerészhallgatói Szövetség (IPSF) szervezte.

A leendő gyógyszerészek napközben szakmai előadásokat hallgattak és közgyűlést tartottak.

– Izgalmas volt a nemzetközi társaság, sokat tanultam a többiektől, és tapasztaltam a parlamentáris közeget az ülések alkalmával – mesélte Anna, aki indiai szobatársat kapott, valamint koreai és spanyol barátokat szerzett.

Ismerkedtek a helyi szokásokkal is: készítettek klasszikus thai recept alapján inhaláló balzsamot mentollal, borneollal, kámforral, eukaliptuszolajjal, csináltak gyógynövényalapú fájdalomcsillapítót, és citromos szúnyogriasztót. Workshopokat is rendeztek, az egyik a dohányzás veszélyeiről szólt. A diákok transzparenseket készítettek és utcai felvonulást szerveztek, hogy emlékeztessenek a cigarettázás káros hatásaira.

Csüllög Anna (balról) több barátot szerzett a thaiföldi konferencián. Fotó: DM/DV
Csüllög Anna (balról) több barátot szerzett a thaiföldi konferencián.
Fotó: DM/DV

A világ minden tájáról érkező hallgatók az országukat is bemutatták, Anna Rubik-kockát, dinamót, golyóstollat pakolt ki a standján, valamint Balaton szelettel és Pilóta keksszel készült. Az országspecifikus nyeremények aukciós estjén pálinkát ajánlott fel árverésre, bár ezt később már nem tartotta olyan jó ötletnek, amikor az egyik thai esten szembesült azzal, hogy a 6 százalék alkoholtartalmú sör hard drinknek számít vendéglátóiknál.

A diákok raftingoltak is, Anna mégis jobban aggódott, amikor 18-an ültek a 10 személyes tuk-tukban, körülöttük motorosok, autósok száguldoztak. Igazi próbatételt pedig a thai édességek jelentettek számára, Anna szerint glükóztolerancia-tesztet is lehetett volna végezni egy-egy desszerttel.

A szegedi egyetemista jövőre Erasmus-programmal Portugáliába utazik, emiatt egy évet halaszt itthon, mert az ottani képzés nem számít be a tanulmányaiba – a hazai ennyivel nívósabb.

Olvasóink írták

 • 7. atomboy 2011. november 10. 23:46
  „Jo kis hungarikumokat vittel ki, Anna. Bar turo rudit vetek kihagyni. :)
  A szunyogriaszto receptjet megirhatnad, jo lenne, ha lehetne hasznalni termeszetes alaput. :)”
 • 6. CsImre 2011. november 10. 18:12
  „1. KamuNeni:

  Rém ocsmány dolog az irigység. Az ázsiaiaknál is sárgább vagy tőle.

  5. papika56:

  Ha egy kicsit is foglalkoznál a témával, amihez hozzászólsz, láthatnád pl. az IPSF honlapján, hogy ezt a konferenciát minden évben másutt tartják, jövőre pl. Egyiptomban, utána Hollandiában, de pár éve már volt Magyarországon is.
  --

  Inkább büszkének kellene lennünk rá, hogy hazánk is képviseltetve volt a jövő értelmiségének ezen az összejövetelén, és hogy lesznek világlátott magyar értelmiségiek, akik az egyetemet nem csak ürügynek használják, hogy ne csináljanak semmit. És örülnünk kell annak, hogy vannak cégek, akik a leendő szakemberek ilyen irányú tapasztalását támogatják.”
 • 5. papika56 2011. november 10. 10:29
  „Ez a hely ennyire népszerű a gyógyszerészek--háziorvosok --gyógyszergyártók körében ??? A Kübekházi --háziorvos is ott halt meg egy ilyen " konferencián " Thaiföldön tartani ilyen jó üzlet , ilyen jellegű konferenciát ? vagy a gyógyszergyártó ott működik ????”
 • 4. efemes 2011. november 10. 10:22
  „KamuNeni (és tonyk)!
  mindig ilyen végtelenül jóindulatúak vagytok?!?? miért kell egy fiatal lány kedvét elvenni a hivatásától, még a pályája megkezdése előtt!?! azért, mert volt néhány rossz tapasztalatotok?? persze, ezek alapján ő is egészen biztosan nagyképű és beképzelt lesz... gratulálok ehhez a logikához! jó lenne, ha kicsit magatokba néznétek...!!”
 • 3. kilo 2011. november 10. 10:02
  „Ezert kell patikaliberalizacio. Ha nem tetszik, valasztasz masikat.”
 • 2. tonyk 2011. november 10. 08:30
  „Kamuneni.

  Ne is mond! Jártál/tatok már a Szent Rókus Gyógyszertár-ban (Nyitra utca). Na az ottani tulaj a világ legbeképzeltebb gyógyszerésze. Megcsörren egy mobil, már ugrik, mint egy elmebeteg. Le is szoktam róluk, pedig a gyógyszerészlányok felettébb csinosak.

  Viszont van abszolút kivétel is: Sándorfalván az Akácia Gyógyszertár. Nagyon jó fejek az ottani lányok, és igen-igen csinosak is. :)”
 • 1. KamuNeni 2011. november 10. 07:57
  „Na megegy jovobeni bekepzelt ..............psssszt csendet kerunk mert nem tudunk maskepp concentralni gyogyszer bolti arus.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Faldöntés a Gondolat Forradalmával

Szeged - A Gondolat Forradalma nevű szegedi hallgatói közösség szerdán tartotta A nagy faldöntés… Tovább olvasom