Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Piros szélű mackósajt = elsőbbségadás kötelező

Szeged – Rendhagyó, önkéntes KRESZ-oktatást tartunk péntekig a Rádió Plusszal. Előre elnézést kérünk.
November 6-án foglalkoztunk utoljára a kerékpárosok, gyalogosok közlekedési „szokásaival". A rendőrségi razziával egybekötött éjszakai kerékpárellenőrzésen kiderült: a bicajosok nem szeretnek világítani, sokan úgy gondolják, ha ők látnak, az elég.

Király Tamással, a Rádió Plusz hajnali műsorvezetőjével kedden reggel arról beszélgettünk, miért várjuk el a „tanulatlan" bicajosoktól, gyalogosoktól, hogy betéve ismerjék a KRESZ-t. Igaz, a törvény ismeretének hiánya nem mentesít betartása alól, azért az mégis érdekes, hogy az oktatásra vajmi kevés energiát fordítunk.

Hallgassa meg a reggeli műsort!
A fenti tézis feloldásáért úgy gondoltunk, mindenkinek közérthetően, közlekedési táblákat kezdünk magyarázni. Amíg a bejelentkezésre vártam, egy bicajos rám szólt: mit álldogálok az út közepén. Igaza volt, én kérek elnézést, hogy a járda közepén várakoztam. Mielőtt azt hinné a kedves olvasó, hogy a kerékpárutat összekeverem járdával, megnyugtatom, alaposan körülnéztem, hogy merre is téblábolok.

Az első és talán legfontosabb táblával kezdtük az ismertetést, az elsőbbségadás kötelezővel. Azért, hogy mindenki értse, melyik tábláról van szó, a hétköznapokban is fellelhető formákat használtunk. Így lett az elsőbbségadás kötelező tábla, piros szélű fehér háromszöge medvesajt kis paprikával. Az irónián túl arra is kitértünk, hogy aki a medvesajtot meglátja, jobb ha tudja: elsőbbséget kell adnia. Sőt, a medvesajton túl veszély leselkedik rá.

Kerékpárosokat és gyalogosokat egyaránt érinti az a
„négyzetescsokoládé" – Gombóc Artúr után szabadon – formájú tábla, amin egy férfi táskával a kezében fekete csíkokon rohangál. A KRESZ-t tanult autósok, motorosok egyből rájöhetnek: ez a kijelölt gyalogosátkelőhely jele. Persze furcsa, hogy a „zebrát" jelző táblán feketét a csíkok, míg az aszfaltra fehér stráfokat festenek, de úgy érezzük, ez legyen a legnagyobb baj. Ellenben érdemes kiemelni: a nevében is gyalogosnak szóló átkelőn kerékpáros csak a bicajt tolva mehet át - ellenkező esetben elsőbbsére nem számíthat.

Szintén a bicajosokra gondoltunk, amikor a pirosra festett, közepén vaníliacsíkos pilótakekszet elemeztük. A hétköznapokban csak behajtani tilos táblaként ismert jelzés a bicajosokra is vonatkozik: forgalommal szemben csak akkor hajthatnak be, ha ezt kiegészítő tábla engedi. Bár belegondolni is nehéz, hogy a piros pilótakeksz ismerete nélkül – azaz, ha azt feltételezzük, hogy a kerékpárosok nem ismerik a behajtani tilos táblát – mit is ér egy alá elhelyezett kiegészítő tábla. Azért bízunk benne leírásunkkal segítünk a későbbi felismerésben.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága és a Magyar Kerékpárosklub Szegedi Alapszervezete preventív közlekedésbiztonsági kerékpáros akciót tart 2010. december 1-én 16.45 órától Szegeden az Anna Kútnál.
 
Az akció célja a „Látni-látszani" elv érvényesítése. Az est során amennyiben a kerékpáron nincs vagy hiányos a világítóberendezés, kollegáink helyszíni bírság, feljelentés helyett – természetesen figyelmeztetés mellett – első és hátsó világítóberendezést adnak át. 

A rövid reggeli beszélgetésünkben többször is kitértünk arra, hogy bármennyire is elsőbbsége van a gyalogosnak, kerékpárosnak, egy dolgot mindig eszünkben kell tartani: az autós is lehet figyelmetlen. Az esetek jelentős részében az autós és a gyalogos, kerékpáros közös figyelmetlensége okozza a baleseteket. Ezért is mondjuk Tamással: hiába van elsőbbséged, ha nem adják meg. A közlekedés kölcsönös bizalmon alapul, így mindenkinek figyelnie kell a többi partnerre.

Szerda reggel is folytatjuk önkéntes oktatásunkat, bízunk benne, a folyamatos felhívások célt érnek: a közlekedők sokkal inkább odafigyelnek egymásra, ezzel is elkerülve a komolyabb baleseteket. Holnap a világítás fontosságáról fogunk írni, beszélni és beszámolunk majd a szerda délután kezdődő újabb rendőrségi-, kerékpárosklub razziáról.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. ifj. Nagy Gábor 2010. december 04. 22:38
  „28. almaszósz

  A négyzet alakú táblán kék keretben fekete autóbusz pedig autóbuszmúzeum,

  a piros körben felül lovas kocsi, alatta kerékpáros pedig "nem szabad lovas kocsival biciklistára állni, mert piros lesz a nyaka"

  azaz Csúcsforgalom paródia forever! :-)))))”
 • 28. almaszósz 2010. december 04. 20:46
  „Jah, a főútvonal tábla meg a vim-es doboz, a háromszögletű táblában ugró szarvas pedig a volgagyár.”
 • 27. h65535 2010. november 30. 22:18
  „OKZ megint okos vagy... jó lenne lapozgatnod azzal a meszes agyaddal a KRESZ tankönyvet... nem 196x-ban élünk már....”
 • 26. Picim 2010. november 30. 21:54
  „Én kerékpáros vagyok, van jogsim is, ettől függetlenül jól szórakoztam. A rádióadás is tetszett. A pilótakekszet is szeretem. kíváncsi vagyok, a köv. részben is eszünk-e. :-)”
 • 25. ifj. Nagy Gábor 2010. november 30. 20:57
  „18. hozzászólás okz63 2010.11.30. 17:50
  "2. hozzászólás CsImre 2010.11.30. 13:57,,Ellenben érdemes kiemelni: a nevében is gyalogosnak szóló átkelőn kerékpáros csak a bicajt tolva mehet át."

  Szeretem az olyan oktatást, ami félreoktat. A fenti ugyanis tételesen nem igaz! Még autóval is rá szabad hajtani a gyalogátkelőre!!!

  Hmmm...kedves CsImre, ezzel még mindig egyedül vagy így"

  Alig két és fél órája beszéltem erről egy rendőrrel (nem, nem a zebrán, hanem egy lakossági fórumon :)) ), és azt mondta, hogy a felszállva áttekerésért elvileg nem büntet(het)nek meg.”
 • 24. sagan 2010. november 30. 19:58
  „Máskor lehet a cikken javítani/kozmetikázni most miért nincs már kiszedve a zebrán tolós hülyeség?
  http://picasaweb.google.com/saganbp/SzakertokVicceiKerekparutAbszurd#5514688906568661762

  Egyébként meg miért nem azon rugózik a kedves újságíró,hogy a behajtani tilos kiegészítő táblák nem akarnak szaporodni,holott az szabályossá tenné sok helyen a kerékpáros közlekedést?
  http://tizpercbringa.blog.hu/2010/08/18/fedezd_fel_a_kulonbseget”
 • 23. sagan 2010. november 30. 19:48
  „9. hozzászólás bootscode 2010.11.30. 14:31

  Szerencsére az ilyen szuper megoldásokat szakemberek készítik.
  http://picasaweb.google.com/saganbp/SzakertokVicceiKerekparutAbszurd#5486800120266983538
  http://picasaweb.google.com/saganbp/SzakertokVicceiKerekparutAbszurd#5486794290830701794”
 • 22. K.T. 2010. november 30. 19:28
  „9. hozzászólás bootscode 2010.11.30. 14:31

  "Ezeknek nem mackósajt kell oda, fogalmuk sincs mi az. Inkább ki kellene írni: Állj meg, te bírka! Szerintem ezt értenék :) "

  Ki mondta, hogy a kretén kerékpárosok tudnak olvasni?! Sokan még el se tudnák olvasni a feliratot.

  "Lásd: rendező pályaudvar előtti vasúti átjáró (Tompai kapu), na ott folyamatosan az autósok elé vágnak a biciklisek."
  Hova máshova menjenek, ha az épp értük épült BIZTONSÁGOS kerékpárút oda vezeti őket????”
 • 21. CsImre 2010. november 30. 18:38
  „18.

  Megint csak maszatolsz okz, de megcáfolni nem tudsz.”
 • 20. vuk 2010. november 30. 18:07
  „Inkabb azt kene leirni, hogy a jardan tilos biciklizni. Es azt is, hogy a varosvezetes miert kenysszeriti oda oket megis, majd miert vezeti ra oket zebrakra, majd hazudja azt, hogy ott viszont tilos. Dontsek mar el, hogy mit akarnak: rendesen kerekparozhato varost, vagy hogy ne legyen kerekparos a varosban.. most ez utobbi szandek latszik erosen (amennyi akadalyt dobnak a bringasok ele..).
  Es persze gyalogosokat is utalja a varos, nezzetek csak meg, hogy mekkora jarda van a tisza felol a stefanian a var mellett. Kb. 50 cm. Menjen azon babakocsival aki kitalalta...”
 • 19. vuk 2010. november 30. 18:02
  „,,Ellenben érdemes kiemelni: a nevében is gyalogosnak szóló átkelőn kerékpáros csak a bicajt tolva mehet át."

  Remeljuk, hogy aki ezt tenyleg igy gondolja, az az oroszlan utcabol az oskolara az autobol kiszallva, azt tolva fog kihajtani.
  Koszonom.”
 • 18. okz63 2010. november 30. 17:50
  „2. hozzászólás CsImre 2010.11.30. 13:57,,Ellenben érdemes kiemelni: a nevében is gyalogosnak szóló átkelőn kerékpáros csak a bicajt tolva mehet át."

  Szeretem az olyan oktatást, ami félreoktat. A fenti ugyanis tételesen nem igaz! Még autóval is rá szabad hajtani a gyalogátkelőre!!!

  Hmmm...kedves CsImre, ezzel még mindig egyedül vagy így, de már megszoktuk, hogy szerinted még a rendőr is rosszul tud sokmindent. Ami néha igaz is, de nem ebben az esetben.
  Egyébként meg örülj neki, ha arra tanítják a keróst, hogy szálljon le a bringáról a zebrán.
  Legalább kevesebbet fognak belőlük elütni, bár ha ez mégis megtörténik, akkor már a napokban megtanultuk, hogy egyből az autós lesz a hibás és onnan kezdve "gyilkosnak" lesz titulálva :-(”
 • 17. z927 2010. november 30. 17:01
  „13. hozzászólás CsImre 2010.11.30. 16:12 ---------> És tényleg! Bár, szerintem lehet egy-két gyalogos furcsán nézne, ha merőlegesen keresztül haladnék autóval a zebrán.”
 • 16. szatyi 2010. november 30. 16:55
  „Eléggé silányak a képek, olyan mint ha szőnyegpadlóból lettek volna kivágva.”
 • 15. klj_54 2010. november 30. 16:40
  „Egyre többen járunk bringával, mert drága a benzin.
  Ez jó a szívnek és a pénztárcának:)
  Elsőbbsége pedig annak van, aki megkapta!
  Ez igaz bringára autóra, sőt villamosra is.”
 • 14. MrRobertos 2010. november 30. 16:20
  „Ha a kerékpáros is közlekedik, és a gyalogos is közlekedik, és az autós is közlekedik, akkor miért csak az autósoknak kell kresz vizsgát tenniük? (a jogszagály nem ismerete nem mentesít...) Sőt egyáltalán minek az autósoknak is kresz vizsgát tenniük, hisz ha nem tesznek vizsgát akkor is elvárható lenne a kresz ismerete tőlük is... Erre mi a hivatalos magyarázat? hogy az autó nehezebb, és veszélyesebb? Erre lehetne mondani, hogy a gyalogos meg pont ennyivel könnyebb, tehát egyszerűbben okoz balesetet, mert nem olyan lomha, mint egy autó, ha a hirtelenséget nézzük (az autó tehetetlensége nagyobb jóval).
  Tudomásul kéne venni, hogy a gyalogos és a bicajos is élni akar, és nem elnyomni kéne őket, ahogy teszik ezt most Mo-on... ugye az a 20%-nyi autós sokkal fontosabb mint a 80% többség.... mert a 20%ba tartoznak a jogszabályalkotók... hm...”
 • 13. CsImre 2010. november 30. 16:12
  „12.

  Úgy értettem, hogy a csíkozásra merőlegesen is rá szabad hajtani autóval, és kerékpárral egyaránt. Mindkettőre van bizonyító péda a városunkban.

  http://szegedbicaj.blog.hu/2010/09/24/szabad_e_a_zebran_biciklizni”
 • 12. z927 2010. november 30. 15:52
  „2. hozzászólás CsImre 2010.11.30. 13:57
  Majdnem teljesen igazat adok neked, egy mondatoddal viszont nem értek egyet: ,,Ellenben érdemes kiemelni: a nevében is gyalogosnak szóló átkelőn kerékpáros csak a bicajt tolva mehet át.
  Szeretem az olyan oktatást, ami félreoktat. A fenti ugyanis tételesen nem igaz! Még autóval is rá szabad hajtani a gyalogátkelőre!!!"

  Az tény, hogy autóval is rá szabad hajtani a zebrára, de: autóval nem merőlegesen haladsz át rajta, hanem párhuzamosan. És ha úgy vesszük, akkor a gyalogos is átkelhet a zebrán - ami ugyebár az úton van felfestve - , ha zöld jelzést kap (kivétel olyan gyalogos átkelő hely, amelyik nincs jelzőberendezéssel ellátva) és ez ugyan úgy az autósra is úgy érvényes.

  1. hozzászólás messzegedi 2010.11.30. 13:33

  Nem megsértődni kell az igazságon, hanem szembe nézni vele. (lásd egy nagyon értelmes hozzászólás példáján: 7-es hozzászóló) Semmi baj a cikkel szerintem. És hogy a te szavad- járásával éljek: gondolj majd rá egyszer, hogy az a "bunkó" cikk író mit is próbált mondani a cikkével, ha netán egyszer téged is lemeszel a rendőr egy ilyen, vagy ehhez hasonló szituációban.”
 • 11. SP 2010. november 30. 15:48
  „Ma délutáni szellemi uzsonnám volt
  delmagyar.hu újságpapírba csomagolva, amit PC-vel vettem elő a férfi táskás Csabás cikkből Gombóc Artúr után szabadon.

  Elfogyasztottam
  a medvesajtot kis paprikával, és piros szélű mackósajtot. Befaltam a négyzetes csokoládét, a vaníliacsíkos pilótakekszet és a piros pilótakekszet.

  Remélem nem üli meg a gyomrom. :)
  Lehet,
  hogy be kell ülnöm egy óvodába KRESZ-t újra tanulni az óvodai pedagógusoktól.”
 • 10. info 2010. november 30. 14:54
  „Világos, már az iskolában el kell kezdeni a KRESZ oktatást- DE INGYEN ÁM!!!
  Nem fognak megszakadni a tanulástól.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiss-Rigó László áldotta meg a doberdói Krisztus-szobrot

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök tartott közös sajtótájékoztatót kedden a szegedi püspöki székházban. Tovább olvasom