Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Polgármestert és titkárnőt buktatnak Ásotthalmon?

Ásotthalom - Kézi vezérlés és mutyigyanú miatt ma várhatóan lemond az ásotthalmi önkormányzat képviselő-testülete.
Rendkívüli ülésen valószínűleg lemond ma az ásotthalmi önkormányzat képviselő-testülete. A polgármesterrel együtt héttagú a testület, a négyfős többség megszavazza a döntést. Egyelőre így mondják: „valószínűleg", mert megadják a minimális esélyét annak, hogy lemond a faluvezető, vagy megállapodnak vele.

– Most kell feloszlatni a testületet, mert jogszabály szerint az önkormányzati választások előtti év november 30-áig tehetjük meg – mondta Németh Attila, a „négyes" egyik tagja.

Hogy miért nem korábban? Mert négyük szerint mostanra ért a polgármester és a testület közötti kommunikáció olyan szintre, hogy az már nem vállalható. Babarczi Antal hozzátette, lakossági nyomásra lépnek, a múlt pénteki lakossági fórum is megerősítette őket ebben. Szerinte az alapprobléma, hogy Petró Ferenc polgármester titkárnője intézi a település ügyeit, ő nyilatkozik, szerepel közbeszerzési, polgármesteri és jegyzői referensként. A polgármester nyilatkozataiban, ünnepségeken rendszeresen lejáratja a testületet, és hangoztatja a maga 18 éves gyakorlatát. Tisztogatási folyamat zajlik szerintük a hivatalban; aki ellentmond a polgármesternek, azt elbocsátja, a végkielégítés pedig súlyos milliókba kerül. Ehhez képest az időközi választás 3 millió forintos költsége eltörpül.

A „robbantó négyes
A „robbantó négyes": Papp Renáta, Babarczi Antal, Németh Attila, Pőcze Levente.
Fotó: Karnok Csaba

Pőcze Levente úgy látja, pályázatokon nem indul a 4200 lelkes falu, a fejlődése megtorpant, mert nincs szakember. Papp Renáta megjegyezte, a testületet ellehetetleníti, hogy nem lát bele a pénzügyekbe, pályázatokba, nem ellenőrizhet, javaslatait a polgármester lesöpri az asztalról, mondván törvénytelen, vagy túllépik a hatáskörüket. A hivatali és intézményi dolgozók a képviselőkkel nem állnak szóba, mert állítólag jelentési kötelezettségük van.

Az időközi választáson mind a négyen jelöltetnék magukat és polgármestert maguk közül ajánlanának. A szóbeszéd ugyan Németh Attilát emlegeti polgármesterjelöltként, de ő ezt nem erősítette meg.

A faluvezető nézőpontja

– Lemondani nincs okom, a vádak hazugságok – egyszerűsítette le a választ Petró Ferenc. A polgármester kifejtette, mindenbe betekintésük van a képviselő-testületi tagoknak, de nem kérdeznek, hanem kerékkötői a működésnek. Hivatali személyi ügyekben nincs jogköre a testületnek. Egy tisztviselő közös megállapodással távozott, egy másikat adatokkal való visszaélés miatt küldtek el, a harmadikat áthelyezték, egy intézményvezetőt a testület „fúrt ki". Mivel a hivatali létszámot 18-ról 9-re kellett csökkenteni, a titkárnőnek több munkakört át kellett vennie, de ezért plusz juttatást nem kap. Egy felújításnál kellett projektmenedzserként is helytállnia, ennek fejében vett fel 300 ezer forintot a jegyző engedélyével. A pályázatokról: ahol lehet elindulnak, de több száz milliós pályázatokkal, amihez 25 százalékos önerő kell, nem birkóznak meg. A kistérségi forrásokból – a lakosság számával arányosan – Mórahalom után Ásotthalom kapja legtöbb pénzt, idén ebből 40 millió forintért újul meg az ifjúsági ház, 35, illetve 6 millióval vállalkozások fejlesztését segítik. Részt vettek a 30 milliós „Tanyagondnokokkal a MiNőségért" képzési és munkahelyteremtő programban, egy 25 milliós egészségmegőrző pályázatból eszközvásárlásra, szűrővizsgálatokra költöttek. A polgármester a „négyes" szándéka mögött polgármester- és titkárnő-buktatási szándékot sejt, és legfőképpen azt, hogy Németh Attila polgármester akar lenni. Róla elmondta: korábban a településellátó céget csődbe vitte. A faluvezető szerint január közepére lehet új választást kiírni, így a hónap végére lehet új testület és polgármester. Hozzátette, újra indulni fog, nincs miért menekülnie.

Olvasóink írták

 • 15. nicolesb 2013. október 04. 12:42
  „Kedves Cset!
  A robbantó képviselők 50%-a évtizedekig adta a nevét mindenhez... most sem a falu érdeke motiválja őket, csak kell a 15 perc hírnév és nem számít nekik, mit indítanak el vele... ha ez becsülendő, akkor nem csoda, hogy itt tart ez a világ.”
 • 14. Cset 2013. október 03. 20:54
  „Egy biztos, becsülendő a képviselők döntése. Sok helyen évtizdekig adják a nevüket ilyen vezetéshez. Aki pedig ennyi ideig volt vezető, mint az ásotthalmi polgármester, és mégsem "érintette meg" az igazi elköteleződés a faluért, és még mindig csak a saját pénztárcájáig lát - no, ilyen embernek még következő ciklus se lenne elég. Kívánom, hogy lássanak át rajta, és ne csak a nyugdíjasok tanyáról összeszedett szavazataival legyen felhatalmazott vezető a következő polgármester!”
 • 13. Dónáti 2013. október 03. 18:24
  „Nagymágocsra is jó ez a klisészöveg, kiegészítve:

  "A polgármester nyilatkozataiban, ünnepségeken rendszeresen lejáratja a testületet.. Tisztogatási folyamat zajlik a hivatalban; aki ellentmond a polgármesternek, azt elbocsátja, a végkielégítés pedig súlyos milliókba kerül."

  -Bírósági per az idősek otthonának vezetője ellen, mert a póógármester nem csípi, másodfokon is vesztett a póóógármester.
  -több elhibázott, rosszul végiggondolt milliós értékű pályázatok.
  - pelletanyag készítő gép beszerzése 8 millióért 4 milla helyett. Bele faanyag sehol.
  - kultúrházban gáz kikötése feketén, helyette pellettel tüzelés pellet helyett.
  - szennyvízcsatornázás csúsztatása és hatalmas, 45 milliós hiánya az inkompetenciája miatt.
  - sok ki nem használt pályázati lehetőség. Nincs normális fejlesztés.
  - örökös harc a lakosokkal, feljelentgetések.
  - rendőr ráhívása a közkonyha dolgozóira munka után motozásra.
  - állítólagos NAV vizsgálat a pályázatok lebonyolítása miatt.
  -eszetlen ötletek, törvénysértő megvalósítás...

  A következő mondat is megállja a helyét:

  "a testületet ellehetetleníti, hogy nem láthatnak bele a pénzügyekbe, pályázatokba, nem ellenőrizhetnek, javaslataikat a polgármester lesöpri az asztalról, mondván törvénytelen, vagy túllépik a hatáskörüket. A hivatali és intézményi dolgozók a képviselőkkel nem állnak szóba, mert állítólag jelentési kötelezettségük van."

  Szóval lehet kopogtatni itt is az újságíróknak. Higgyék el, harmadik oldalas cikk lehetne belőle, egész oldalas.”
 • 12. ikszy 2013. október 03. 17:46
  „A tisztelt nagyközség vegyen példát Tápéról. Ott minden búcsúkor volt csumacsere.”
 • 11. majzik 2013. október 03. 15:29
  „8. comment 2013.10.03. 11:24

  Szeretem az okostojásokat !

  Próbáld meg csinálni !

  Ez olyan mint a foci !”
 • 10. Horthyszobor 2013. október 03. 13:50
  „Csak nehogy pöcegödör legyen a vége :)”
 • 9. Imola11 2013. október 03. 11:38
  „Az is biztos hogy nem csak ezen a településen vannak ilyen dolgok!!!!! Ami persze nem mentség, hiszen a testületi tagoknak látniuk kellene az összes olyan papírt, pályázatot és egyéb ügyet amely ugye a települést illetve a lakosságot érinti! - mert ezért választják meg őket! És Szeged vonzáskörzetében több kis település rendelkezik hatalomvágyas, uralkodó,egoista vezetővel és "titkárnővel" akik a testületi tagok "kizárásával" elintézik az általuk jónak vélt ügyeket, majd ha valami rosszul sül el akkor mindenki tartsa a hátát egy olyan döntés miatt amiről esetlegesen nem is tudtak! Felháborító,nem ártana picit megvizsgálni a "trónon ülőket" ... polgármesterek,jegyzők, alpolgármesterek, sunnyogó nép kelj fel.....nézzük a lapokat!”
 • 8. comment 2013. október 03. 11:24
  „Az előző beírásom nem jelent meg!!!!!!!!
  Pedig csak azt írtam, hogy a polgármester egy felszentelt pap vagy mi ja szösz..., ilyen erkölcsi és etika fertőzöttséggel valóban jobb ha önként lemond! A községben vannak nagyon okos, ügyes (és nem okoskodó, ügyeskedő -mert olyanok is vannak szép számmal) rátermett személy, aki szépen vezetné a falut az élhetőbb jövő felé.
  Petró úr meg, ha most nem is távozik, de a jövő évi választások biztos vesztese lesz, a jövője pedig biztosított azon a meleg helyen, ahol luciferiként ülhet helyt..
  A képviselő testület így ránézésre nem igazán bizalom megrerjesztő, szerintem is inkább hatalmi harcok folyhatnak ott, de a Petró leváltása minden képp indokolt, amit és ahogyan tett eddig a "faluért".
  Szép napot!”
 • 7. acidrain 2013. október 03. 10:56
  „<moderálva>”
 • 6. majzik 2013. október 03. 10:06
  „Egy dolog biztos !

  Csóró falú ! Mórahalom támogatása nélkül a ,,fasorban" sem lenne !

  A helyi érdekszövetségekről a ,,lázadók" jobb ha neszólnak !

  Dolgoztam néhányszor a községben.
  Az Önkormányzat teljesen normális volt ! A szokásos helyi perpatvar !”
 • 5. Igazságérzetű 2013. október 03. 08:53
  „Ezek az önjelöltek sem állnak a népszerűségi létra felső fokán!”
 • 4. benq 2013. október 03. 08:37
  „menjenek a szomszédba észért, Nogifalvára!”
 • 3. Hársfa 2013. október 03. 08:22
  „Azt is jó lenne tudni, hogy mi történt az intézményekben pl. az óvodában!?”
 • 2. KamuNeni 2013. október 03. 08:06
  „<moderálva>”
 • 1. Igazságérzetű 2013. október 03. 07:16
  „Ásotthalomnak van egy jó javaslatom. Mivel Ásotthalmon mindenki polgármester szeretne lenni vezessék be, hogy havonta cserélik, így mindenkire egyszer sor kerül. Ásotthalom mindig is a hatalmi harcról volt híres. Néhány embert ismerek aki igazán alkalmas lenne a feladatra de ezek nem indulnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patkányfészek lehet a belvárosi kerthelyiség

Vissza kell állítani az eredeti állapotot az Alabárdos étterem kerthelyiségében egy jogerős örökségvédelmi hivatali határozat alapján. Tovább olvasom