Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Pozsonytól vándorolt Cambridge-ig a tudós

Szeged - Mint a mesében a legkisebb fiú: Szent-Györgyi Albert apai örökségének maradékával, 600 angol fonttal indult szerencsét próbálni. Kétszer is doktorált (1917-ben orvos-, 1927-ben pedig kémiatudományból).
Az „orvostudomány felhőkarcolóját" kívánta megépíteni Szent-Györgyi. Az ehhez szükséges alapozást jelentette számára a különböző laboratóriumokban végezett munka.

Meg akarta érteni az életet, ezért az első állomáson, 1919-ben Pozsonyban Mansfeld professzor irányításával a gyógyszerek hatásával foglalkozott.

Mások mondták

„Az életet adó aktív oxigén átadásának drámája, amely a sejt sötét belsejében játszódik le, egészen addig ismeret-
len volt számunkra, amíg... Szent-Györgyi el nem végezte kísérleteit. Ez volt a titok megfejtésének kezdete" – foglalta össze Hammarsten Szent-Györgyi eredményeit.

Az elektromosság biológiai szerepének jelentőségét Prágában Tschermak mutatta meg. Berlinben Michaelis, a pH-mérés kidolgozója ugyanúgy különleges intuitív képességekkel rendelkezett, mint Szent-Györgyi. Tőle azt is megtanulta: „hogyan lehet a lehető legszerényebbnek maradni akkor is, amikor már mindenkinél többet tudok" – mesélte amerikai életrajzírójának, Ralp W. Mossnak.

Hamburgban a Tengerészeti és Trópusi Intézetben a távoli vidékre dolgozni induló orvosok felkészítő tanfolyamára való jelentkezés kétségbeesett vargabetűnek tekinthető. Szent-Györgyi, felesége és kislányuk szegénységéről hallva egy ismerős a családfőt beajánlotta asszisztensnek Leeuwen professzorhoz, a leideni egyetemre. Ismét farmakológiával foglalkozott, cikkeket írt.

Tanársegédnek állt a fiziológus professzor, Hamburger mellé a hollandiai Groningenben: nappal kutyákat operált, esténként biokémiai kutatásait folytatta. Itt először taníthatott is, miközben harmincnál is több tudományos művet közölt. Közte „cikkecskéket" például a növények légzéséről. Főnöke váratlan halála miatt új állást kellett keresnie, feleségét és lányát hazaküldte – a bizonytalanság miatt.

Szent-Györgyi Albert munka közben – valószínűleg Cambridge-ben. Fotó: Szent-Györgyi gyűjtemény (Ralp W. Moss kötetéből)

„Én vagyok Szent-Györgyi" – jelentette be a fiziológiai társaság nemzetközi kongresszusán, Stockholmban, miután a kiemelkedő biofizikus, Hopkins professzor háromszor is hivatkozott a burgonya oxidációs mechanizmusáról írt cikkére. Kiderült: elszigeteltsége, londoni tanulmányútjának kudarca ellenére Európa vezető tudósainak figyelmét vívta ki Szent-Györgyi – publikációival. Hopkins 1926-ban Cambridge-be ösztöndíjasnak hívta. Ezzel szinte megmentette a mániás-depressziós hajlama miatt épp hullámvölgybe jutó Szent-Györgyi életét.

Cambridge-ben izolálni akarta azt az erősen redukáló, „Szent-Györgyi-féle anyagot", amit groningeni kutatóként a mellékvesekéregben talált. Az USA-beli Mayo-klinikán 25 grammot sikerült elkülönítenie a különös anyagból. Cambridge-ben hexuronsavnak nevezte felfedezését – a C-vitamint.

Tanács kutatóknak

„Ha új témát választasz..., láss hozzá mindjárt a munkához – bármit kutathatsz, csak csináld! Még az sem baj, ha nincs valami nagy ötleted, mert a munka során életre kelnek és érdekessé válnak a dolgok. Ha ezt elérted, már érdemes olvasni, jöhetnek a könyvek, a tanulás és minden egyéb" – ajánlotta Ralp W. Moss figyelmébe is módszerét Szent-Györgyi.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárommilliárdot kap az Aqualand a szegedi fürdőfejlesztéshez

Szeged - A szerdai kormányülésen eldőlt, hogy megépülhet az újszegedi fürdőkomplexum a Ligetfürdő helyén. A hatmilliárd forintos beruházást az unió – a magyar állammal közösen – 3 milliárd forinttal támogatja. Tovább olvasom