Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Pro Urbe díjas: Szabó Gábor és Bánfalvi József

Szeged - Ketten kaptak Pro Urbe Díjat, öten Szegedért emlékérmet a városért végzett áldozatos tevékenységükért, és ugyancsak ketten vettek át tegnap elismerést Szeged nemzetközi kapcsolataiért.
Pro Urbe Díjat vett át Szabó Gábor fizikus, az MTA levelező tagja, a Szegedi Tudományegyetem optikai és kvantumelektronikai tanszékének egyetemi tanára a városért végzett tevékenysége elismeréseként.

– Speciális a szegediségem. Apám innen vetődött Nagykanizsára, ahol én születtem. Az egyetem vonzott ide, és itt ragadtam. A városnak és egyetemének, de fogalmazhatok úgy is, hogy az egyetemnek és a városának köszönhető, hogy még mindig itt vagyok. Országos kötelezettségeim hetente háromszor is a fővárosba szólítanak. Dicséretnek vettem, amikor valaki megjegyezte: nem venni észre, hogy vidéki vagyok, mert ott jelenek meg, ahol lennem kell. Fontos, hogy mindenütt lobogtatom Szeged és az egyetem képzeletbeli zászlaját. Rengeteg lehetőség rejlik még ebben a kombinációban. Komoly márkanév lehet belőle együtt – fogalmazott Szabó Gábor.

1978-ban diplomázott, a terawattos lézerek fejlesztéséből doktorált, 20 éve a szegedi egyetem oktatója. A Magyar Tudományos Akadémia doktori bizottságának tagja, az MTA lézerfizikai és spektroszkópiai bizottságának elnöke, a magyar innovációs szövetség alelnöke, az Eötvös Loránd fizikai társulat elnöke. Több mint 7 évet töltött neves külföldi egyetemeken vendégprofesszorként. Érdemeit számos kitüntetéssel ismerték el.

Pro Urbe Díjat kapott az idén 90 esztendős Bánfalvi József, aki helyett – betegsége miatt – a kitüntetést a lánya, Bánfalvi Zsófia vette át. Neve egybeforrt a Radnóti Miklós gimnáziummal és az intézmény kiváló eredményeivel.

1947-ben kezdte pályáját a szegedi Tanítóképző Intézet tanáraként. 1955-ben nevezték ki a Radnóti-gimnázium élére, melyet igazgatóként irányított nagy hozzáértéssel, odaadással és szeretettel 35 éven keresztül, 1990-es nyugdíjba vonulásáig. Vezetésével az iskola mindig elöl járt a kísérleti munkában; az országban elsőként indított speciális biológia és kémia tagozatot, valamint Európában is egyedülálló biofizikai és biokémiai tagozatot.

Bánfalvi József nevéhez fűződik az országban elsőként létrehozott hatosztályos gimnázium, azaz a Matematikaiskola, amely országos beiskolázású, és 12 éves kortól felkarolja a matematika iránt érdeklődő tehetséges diákokat. 1972-től a neveléstudományok kandidátusa, 1977-ben címzetes egyetemi docenssé nevezték ki. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar nótaszerzők és -énekesek dél-alföldi egyesületében végzett munkájával is.

Szegedért és Szeged nemzetközi kapcsolataiért

Szegedért emlékérmet vett át Gugolya István a Baustudium szakoktatója, Nagy Árpád kertészmérnök, a Flóratom Kft. ügyvezető igazgatója, Papp László református lelkész, Szalkai János, a tápai hagyományőrző néptáncegyüttes vezetője és az idén 100 esztendős Szörényi József nyugalmazott főiskolai tanár. Szeged nemzetközi kapcsolataiért emlékérmet kapott Sebe Jánosné Madácsy Piroska, az irodalomtudományok kandidátusa, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola magyar tanszékének nyugalmazott vezetője és Alexi János, a szegedi magyar-finn baráti kör alapító tagja, elnöke.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2009. május 23. 16:39
    „Szívből gratulálok a kitüntetetteknek,további jó egészséget kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre 100 éves lesz a Délmagyarország

Szeged - 2010-ben 100 éves lesz a Délmagyarország, az ünnepségsorozatra már most elkezdte a készülődést a napilap. Tovább olvasom