Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Programkavalkád a magyar kultúra napján

Szeged - Megyeszerte kiállításokkal, előadásokkal, könyvbemutatókkal és díjátadókkal ünneplik szerdán a magyar kultúra napját. Kölcsey Ferenc január 22-én fejezte be a Himnusz megírását – erre emlékezünk.
Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát – ennek emlékére ünnepeljük 1989 óta a magyar kultúra napját. Szegeden a rendezvénysorozat szerdán 13 órakor Kölcsey Ferenc szobrának megkoszorúzásával indul a Dóm téri Nemzeti Emlékcsarnokban. A városházán 14 órától díszünnepséget rendeznek, Botka László polgármester átadja a Szeged Kultúrájáért díjakat és a Kölcsey-érmeket, illetve bemutatják A szegedi kórusélet 150 éve című könyvet. A városháza első emeleti folyosóján Beliczai Mária szobrászművész kiállítása nyílik az ünnepség után.

Sonkodi Rita szegedi festőművész szerdán nyíló gyűjteményes tárlatának bejárását tegnap tartották Vásárhelyen (mellette Nagy Imre múzeumigazgató). Fotó: Imre Péter
Sonkodi Rita szegedi festőművész szerdán nyíló gyűjteményes tárlatának bejárását tegnap tartották Vásárhelyen (mellette Nagy Imre múzeumigazgató). Fotó: Imre Péter

Szeged számos intézménye szervez programokat ez alkalomból. Az Agórában például 17 órakor a matematika és a magyar nyelv, zene, képzőművészet kapcsolódási pontjait mutatja be Szalay István főiskolai tanár, a Szegedi Katicabogárról pedig a feltaláló-alkotó Muszka Dániel beszél 10 órától és 14 óra 30-tól, 18 órakor koncertet ad a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar. A Móra-múzeumban 17 órakor nyitják meg a Kolostorok kincsei című régészeti kiállítást, az EDF Galériában Somoskövi Sándor grafikusművész tárlata nyílik 18 órakor.

Művészeti Hét Mórahalmon

A Nemzeti Együttműködési Alap Közösségi környezet kollégiuma támogatja a Művészeti Hét rendezvénysorozatot, amelyet a Homokháti Iskolaszövetség szervez. Az Aranyszöm Rendezvényházban január 21-én kezdődnek a programok, többek között kiállításokat, színházi előadásokat láthatnak az érdeklők.

Hódmezővásárhelyen, a Németh László Városi Könyvtárban Az olvasás jelentősége címmel beszélgetést tartanak szerdán 10 órától Niedzielsky Katalin íróval, újságíróval, színházi kritikussal. A Bessenyei Ferenc Művelődési Központban 11 órakor nyílik a halasi csipke történetét
bemutató kiállítás, amelynek védnöke és a halasi csipke nagykövete, Mádl Dalma köszönti a megjelenteket. A Himnuszról rendhagyó irodalomórát tart Simon Ferenc, a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákja 11 órától az Emlékpontban. A 15 órakor kezdődő díszközgyűlésen adják át a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat a városháza dísztermében. Az Alföldi Galériában Félúton címmel nyílik Sonkodi Rita festőművész gyűjteményes kiállítása 17 óra 30-kor. A művész tegnap Nagy Imre múzeumigazgatóval közösen mutatta be a tárlatot, az érdeklődők 10 teremben 140 sajátos stílusú képet tekinthetnek meg, amelyek a 19. és a 20. század fordulójának hangulatát idézik. Középpontban a magyar kultúra címmel Bálint András Kossuth-díjas színművész önálló estjét láthatják az érdeklődők 19 órától a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Ingyenes jegyek igényelhetők az intézmény pénztárában.

A Szegedi Katicabogárról a feltaláló-alkotó Muszka Dániel beszél szerdán az Agórában. Fotó: Schmidt Andrea
A Szegedi Katicabogárról a feltaláló-alkotó Muszka Dániel beszél szerdán az Agórában. Fotó: Schmidt Andrea

Makón, a Szent István téren szerdán 15 órakor felavatják Novák István főépítész emlékpadját, majd 16 órakor a Hagymaházban Novák István-emlékkiállítás nyílik. A Csongrádi Városkép Kft. egész hetes programsorozatot tart a kultúra napjához kapcsolódva. Szerdán 17 órakor a Csongrád Galériában nyílik a Csongrád képzőművészete a XIX. századtól napjainkig című kiállítás, ezt digitális könyvbemutató követi. A csongrádi Tari László Múzeumban január 24. és március 23. között tekinthető meg a 7 magyar mester című válogatás Radnai Béla műgyűjteményéből. A szentesi Koszta József Múzeum szerdán 16 órára várja az érdeklődőket Madách Imre–Kass János: Az ember tragédiája című tárlat megnyitójára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NAV: nem bűnös a püspökség

Nem találta bűnösnek az adóhatóság a szegedi püspökséget, megszüntették a július óta tartó… Tovább olvasom