Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Publikációs idézettséggel a topon

Szeged - A magyar kutatói teljesítményt, az innovációt ünnepli az ország a tudomány napi rendezvényekkel. Ebből az alkalomból kértük Benyhe Sándort, az SZBK tudományos tanácsadóját, hogy a publikációs idézettség alapján tegye nagyító alá az eredményeket.
– Vitatott tudományos körökben a citációs index alapján mérhető teljesítmény. Ugyanakkor a természettudomány vérkeringésébe az kerül be, akit idéznek, így eredményei hatnak a kutatói közvéleményre. A bölcsészettudományoknál nem ez, hanem a publikációk száma a tudományos érték – rögzíti Benyhe Sándor. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézet tudományos tanácsadója, laborvezető elmagyarázza, néhány éve elterjedt mérőszám a Hirsch-index. Ezt minden kutató figyeli, így köztudott, hogy szegedi tudósként a legtöbbször idézett szerző Solymosi Frigyes akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem kémiai tanszékcsoport vegyésze. E listán ezüstérmes az SZBK két kutatója: Koncz Csaba a Növénybiológiai Intézetből és a nemrégiben elhunyt Kondorosi Ádám a Genetikai Intézetből. Ám e módszerrel nem csupán a kutatók, hanem – Benyhe Sándor ötlete nyomán – az intézetek és az azoknak otthont adó települések, sőt az országok teljesítménye is összehasonlítható.

Előadások, díjak

Összhang – Tudomány a gazdaságban és a társadalomban. Ez a címe az idei tudomány napi ünnepnek. Ma 14 órakor az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában plenáris ülésen a szegedi mesterséges kromoszómákat mutatja be Hadlaczky Gyula, az SZBK Genetikai Intézete tudományos tanácsadó laborvezetője. Ezt követően adják át a dél-alföldi innovációs díjat, illetve a SZAB pályamunkákért odaítélt elismeréseket.

275 Magyarország, 146 Szeged pillanatnyi Hirsch-indexe. Ez azt jelenti Szeged esetében, hogy van 146 olyan publikáció, amelyik mindegyikét legalább 146-szor idézték már. Továbbá a forráscikkek mindegyikében található megnevezett szegedi kutatóhelyet képviselő szerző.
E citációs indexszel Magyarország előkelőbb helyen áll, mint például Horvátország, Románia vagy Portugália, de gyengébb, mint mondjuk Ausztria és Írország. Tisza-parti városunk Budapest (254) után a második a hazai mezőnyben, vidék-Magyarországon pedig a legaktívabb tudományos műhely, ugyanis megelőzi Debrecent és Pécset is. Sőt: Szeged jobb eredményű, mint például Pozsony. Az SZBK és az SZTE teljesítménye szinte teljesen azonos. Meglepő viszont, hogy a szegedi cikktoplistán egyetlen közös SZTE–SZBK-közlemény található.

– A tudománymetria az úgynevezett referált folyóiratokban – leginkább a Nature, a Science és a PNAS oldalain – közölt eredményekre figyel – mondja. A globalizáció hatása, hogy a közlemények háromnegyede külföldi társszerzős. Ez is jelzi, hogy nemzetközi kooperációban végzi a magyar tudomány is legjelentősebb teljesítményeit.

Olvasóink írták

  • 2. cyt 2011. november 08. 07:47
    „Ja, es meg egy "vallomas"; boldog vagyok, hogy Szeged Hirsch-indexehez nekem is van hozzajarulasom...!”
  • 1. cyt 2011. november 08. 07:45
    „En csak a cikk utolso bekezdesenek 2 mondatara reagalnek. (1) "...A tudománymetria az úgynevezett referált folyóiratokban - leginkább a Nature, a Science és a PNAS oldalain - közölt eredményekre figyel ..." --Sajnos ez igy igaz. SAJNOS. Pedig az igazan alapos, reszletes kifejteseket tartalmazo dolgozatok eppen pont NEM ezekben a "felkapott es nepszeru" folyoiratokban talalhatok meg. Az emlitett folyoiratok TUDOMANY-POLIYIKA-CSINALO folyoiratok, szvsz. Meg kell nezni a kulonbozo szakmak specialis folyoiratainak listajat, es az ott elso 3-5 helyen szerplo folyoiratok azok, amiben az igazan jo cikkek talalhatok. (2) "...A globalizáció hatása, hogy a közlemények háromnegyede külföldi társszerzős. Ez is jelzi, hogy nemzetközi kooperációban végzi a magyar tudomány is legjelentősebb teljesítményeit." ...No meg azt is jelzi, hogy mennyire keves ma Magyarorszagon a kutatasra forditott penz. Erdemes megnezni, hogy Magyarorszag a GDP hany szazalekat forditja VALODI KUTATASRA (tehat a K+F-bol valoban mennyi jut KUTATOMUNKARA). Az ertek valahol a GDP 0.2%=a korul van. Ez akkor meg nem beszeltunk a GDP nagysagarol....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nívódíj Helmecznek

Szeged - Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjban részesült Hermecz István, az Akadémia közelmúltban tragikus… Tovább olvasom