Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Pulykapénzt osztottak az SZKT-nál

Szeged - Az SZKT félezer dolgozója kapott 65 ezer forint jutalmat az állami póttámogatásból. Az egyik szakszervezet örül, a másik felháborítónak tartja.
Egységesen 65 ezer forint pulykapénzt utalt át pénteken az Szegedi Közlekedési Kft. mind a félezer dolgozójának. Szokatlan intézkedés ez annak fényében, hogy a cég augusztusban 250 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott, hogy a működését segítsék. A közgyűléstől pedig azt kérte az SZKT, hogy az átmeneti gazdálkodás idején, vagyis márciusig úgy emelje meg a társaságnak fizetendő havi támogatást, hogy ezt az állami pénzt hozzáadja az idei támogatás összegéhez, és azt elosztja 12-vel. (Különben amíg nincs új költségvetés, az idei támogatási összeg tizenkettedét lehetne felhasználni havonta.) Ezt a testület nem szavazta meg.

– A 250 milliós póttámogatásból tudok ajándékot adni, a 2011-es jutalom szabályainak megfelelően. Egy kis munkáltatói gondoskodás a munkavállalókról, a szakszervezetek nélkül. Az érdekképviseletekkel nem beszéltem meg, ez a munkáltató hatásköre. Megmaradt valamennyi pénz a személyi jellegű tartalékokból – tájékoztatott a pulykapénz forrásáról Tóth István Tibor ügyvezető igazgató. – A dolgozók 2012-ben nem kaptak sem béremelést, sem jutalmat. Annak ellenére, hogy a könyvvizsgáló adatai szerint 1,5 milliárd forintos forráselvonás történt a cégből, és ezzel együtt kigazdálkodtuk, hogy fizetőképesek maradtunk. Tavaly hiába akartam jutalmat fizetni, nem tudtam. A dolgozók nélkül nem tudtuk volna elérni azt, amit elértünk, ez igazából az idei és a tavalyi év együttes köszönetnyilvánítása nekik. A teljes létszámra vonatkozóan összesen nagyjából 42 millióba kerül. Ezzel valamilyen szinten a jövő évet is megelőlegezzük. Nem tudni, jövőre mi lesz, ezért a lehetőségeket most igyekszem kihasználni, hogy a munkavállalók lojalitását a további időszakra is elnyerhessem. A közgyűléstől a jövő évre kértem több pénzt. Az óvatos gazdálkodásnak alapfeltétele, hogy lehetőség szerint a finanszírozást biztosítsuk.

Az SZKT Munkástanácsának elnöke, Vanyó Attila örült a pénznek. Szabó István, a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke egész másképp látja. „Sajnálattal vettük tudomásul, hogy Tóth István Tibornak szelektív az emlékezete, és mint oly sokszor, hatályos jogszabályokat sért. Az összeg, amit nagy bőszen osztogat, az idei béremelésből megmaradt 65 millió forintos tartalék egy része, és azért nem egyeztetett róla, mert számításaink és véleményünk szerint a fejenként 110 ezer helyett csak 65 ezer forintot fizetett ki a kollégáknak. 2011-es jutalmazási szabályozásról nem hallottuk, nem ismerjük, bár itt jegyzem meg, 2012-től új munka törvénykönyve van életben. Álláspontunk szerint most látszik igazán, hogy azért foglalkoztat közpénzen külsős ügyvédet, hogy az ő segítségével tudjon kibújni a hatályos jogszabályok alól. Ez felháborító!" – fogalmazott Szabó István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játékokat gyűjtenek a táncosok

Megkezdte idei országos karácsonyi Diótörő-turnéját a Szegedi Kortárs Balett. A társulat 2 hét alatt 4 helyszínen 14 előadást játszik. Tovább olvasom