Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Pusztai Lajos piacokat szépít Szegeden

Mi is lehet egy piacigazgató feladata?
A zöldséges padok között sétáló, friss árut kereső polgár vélhetően olyanokat sorol: ügyeljen a piac rendjére, biztonságára, tisztaságára, és persze törekedjen arra, hogy a vevők mind nagyobb számba látogassák a piacát, ahonnan aztán elégedetten térnek haza.

Pusztai Lajos, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatója is fontos kötelességének érzi az előbb elmondottakat. Csak éppen mindez nagyon kevés lenne ahhoz, hogy elégedetten szemlélje az ország egyik legnagyobb piacterét,a Marso t. – Amikor 1995-ben ehhez a céghez kerültem egy pályázat útján mint piacüzemeltetési csoportvezető, nem volt nehéz átlátni: a lehető leggyorsabban el kellene takarítani azt a romhalmazt, amivé Szeged első számú piaca vált.

Azt is pontosan tudtuk, mi, a Marson dolgozók,hogy csak új, korszerű piactérrel lehet felvenni a versenyt a városba települő szupermarketekkel, hiszen az elsők megnyitása után alaposan visszaesett a Mars téri piac forgalma. Ma már azt mondhatom, kevésbé érezzük, ha egy újabb áruház nyílik a városban. Ez azt bizonyítja, hogy a piac hangulata a XXI. században is vonzó, és kialakult egy olyan vásárlóréteg, amely még ilyen viszonyok között is hűséges a piachoz. Mert bizony a Mars téri piac a több mint tíz éve tartó rekonstrukciós viták közepette most is csak formálódik. Az igazgató szerint több okra vezethető vissza a szegediek számára lassúnak tűnő átépítés.

Valaha a pénzhiány volt a legnagyobb gond, majd azon vitáztak, mégis milyen arculatot kapjon a tér, buszpályaudvarral vagy anélkül – mondta el Pusztai Lajos, akinek alapötletét használták fel a tervezők az új piactér megálmodása közben. Vagyis a bódéváros helyett épüljön több kisebb és egy nagy vásárcsarnok, amit korszerű úthálózat és parkoló egészít ki, nem is beszélve a szépen gondozott zöldterületekről. – De hiába áhítozott minden szegedi polgár új piacról, támogatta a tervet a fideszes városvezetés éppen úgy, mint az őket váltó szocialista, a minden nagyberuházást kísérő viták esetünkben a kivitelezés megkezdésekor már hosszan elhúzódó perekbe torkolltak, amelyek egy része még ma sem zárult le a város és a kereskedők egy szűk csoportja között.

És ha a késlekedés okait vesszük számba, arról se feledkezzünk meg, hogy ezt a teret úgy kell átépíteni, hogy közben mindvégig biztosítani tudjuk az elfogadható színvonalú vásárlási körülményeket – sorolta az igazgató. Vagyis gond akadt bőven, de Pusztai Lajos úgy véli: jövőre már egyre szélesebb lesz a mosoly a Mars térre kilátogatók arcán. Ugyanis elkészül a nagyvásárcsarnok, épülnek a parkolók, az utak. És akkor már csak egy jó kampány kell, hogy azok egy részét is visszacsábítsák a Marsra, akik ma még a szupermarketekben költik el a pénzüket.

Villamosmérnökből piacépítő

Pusztai Lajos 1952-ben született a Vajdaságban, majd villamos-tervezőmérnökként vívott ki elismerést magának Jugoszláviában. A délszláv háború idején a sorozás elől menekült Magyarországra. Bár szakmájában nem tudott elhelyezkedni, ma már úgy érzi, megtalálta helyét Szegeden, hiszen 2001 óta – mint ügyvezető igazgató – munkájának nagy részét az építő munkának szentelheti. Az elmúlt években sikerült megújítani a Szent István téri és a tarjáni piacot, rendeződtek a viszonyok a dorozsmai nagybani piacon, vagyis Szeged közel sem csak a szupermarketek miatt őrizte meg kereskedővárosi rangját.

Olvasóink írták

 • 3. piaciszemtanú 2009. december 20. 17:42
  „Pusztai piacot szépít?

  Ez aztán cím, már ez is megragadott.
  MILYEN ÁRON?
  TÖRVÉNYTELENÜL?
  PER ALATT ÁLLÓ TERÜLETEN?

  Ez aztán cikk, gratulálok az újságírónak!!!!”
 • 2. tintasbarns 2009. december 20. 17:17
  „Vissza kell zsuppolni oda ahonnan jöt a szarházit.”
 • 1. Elendur 2009. december 20. 14:01
  „Sokat nem sétálok a piacon, de azért van egy fontos dolog, amit mégis elvárok, és szerintem a piac igazgató, piac igazgatás feladata lenne. Ez pedig az, hogy valóban magyar termék, valóban őstermelőktől legyen kapható a piacon, mert nekem a piac (zöldség, gyümőlcs) erről szól.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön a multi, nem jön a multi

Egy-egy város gazdagságát sok minden mutatja. Nem feltétlenül kell a lakosok pénztárcájában turkálni ahhoz, hogy megállapítsuk, jól élnek vagy sem. Tovább olvasom