Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Rá se rántottak a hóesésre

Szeged - Nem akadály a hóesés az építőknek – határt csak a nagy fagyok szabnak. Mivel a hét végére akár mínusz 10 fok is lehet nappal, a tegnapi hóesésben nagy hajrába fogtak a munkások az építkezéseken.
Soha annyi téli építkezés nem volt még Szegeden, mint ebben az évben: egyszerre épül a Reök-palota előtti tér, az 1-es villamos vonala a Szent Ferenc utcai körforgalommal és a Rókusi csomóponttal, az újszegedi Napfényfürdő Aquapolis és a Forrás. Bontják a régi kendergyárat is, hogy az Árkádnak készítsék elő a terepet.

A tegnap reggeli és kora délelőtti hóesésben is a legnagyobb erőbevetéssel dolgoztak. Számítanak arra, hogy a hét második felében le kell állniuk, ha éjszaka mínusz 20, nappal mínusz 8–10 fok lesz.

A Napfényfürdőnél, noha már több mint egy hónapja védett helyen, a hatalmas építmény belső munkálatait végzik, kint is folytatódott a közműépítés és a tereprendezés. A szomszédos Forrásnál – itt is a belső szereléseknél tartanak – a parkolót is elkezdték építeni.

Az autópálya-építésen dolgozóknak melegedőbódékat állítottak fel. Fotó: Schmidt Andrea
Az autópálya-építésen dolgozóknak melegedőbódékat állítottak fel.
Fotó: Schmidt Andrea

A Reök-palota előtti kráter szélén markoló lendült munkába, körülötte sárga mellényes munkások dolgoztak a hóesésben ugyanúgy, mintha még csak szeptembert írnánk.

Mínusz 5 fok a határ

Mínusz 5 fok éjszakai hőmérséklet alatt már nem betonoznak – ez a szabály. Plusz 5 foknál lerakják a betonréteget, 0 foknál pedig fűteni kezdik.

Az M43-as építőit sem akadályozta a hideg. Tegnap megírtuk: az eső szakaszon, az 5-ös főút csomópontjában éjszaka a betongerendákat helyezik rá a felüljáró pilléreire. Aszfaltréteget viszont már nem raknak le, tavasszal kapja meg a kopófelületet a sztráda. A második szakaszon, a Tisza-híd pályaszerkezetén tegnap még betonoztak is: Mátó Sándor, a Hídépítő Zrt. építésvezetője elmondta, reggel mínusz 3, délben 0 fokot mértek, emiatt fóliával letakarták és elektromos fűtéssel melegítették a betont, hogy megkössön. Ha a napokban megérkezik a farkasordító hideg, csak az acélszerkezeten dolgozhatnak, például zsaluzhatnak. A hegesztés sem javallott mínusz 5 fok alatt.

A munkások fűthető konténerekbe húzódhatnak a hideg elől. Ezek már nyáron is ott álltak az ártérben – akkor, a plusz 40 fokban a klímaberendezés működött bennük.

Olvasóink írták

 • 6. Gazficko 2009. december 16. 15:45
  „Lehetett vona már korábban beszerezni a papírokat, osztán nyáron elinditani a munkát”
 • 5. Walaky 2009. december 16. 15:34
  „X aktás eset a számokkal:)

  Mi is lett volna, ha nem most kezdenek kapkodni?”
 • 4. favágó 2009. december 16. 13:56
  „Szatyi! Jobbról, balról + fentről is?:-)))”
 • 3. szatyi 2009. december 16. 13:59
  „...bár ahogy a sorszámokat nézem -lehet, hogy nem nálam volt a hiba! ( 2X van 3.)”
 • 2. szatyi 2009. december 16. 13:54
  „Azért ennek a konténernek megnézném a szigetelését!”
 • 1. kispanda84 2009. december 16. 11:50
  „Meleg bódék? Hmm.. Jó ötlet!
  Jó munkát mindenkinek!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A végső érv: ANYÁD!

De van, akinek az első. A legtöbben nem érteni, hanem érezni akarják a vitát. Lehet ezen változtatni? Tovább olvasom