Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Rajzanak a szegedi kerékpárosok

Szeged - A jó idő beköszöntével tömegesen jelentek meg a kerékpárosok Szegeden, szinte kirajzottak. A rendőrség idén is arra kér minden biciklist: láttassa magát.
A legtöbb kerékpáros már a szabályoknak megfelelően közlekedik, de még mindig nagyon sok a szabálysértő – mondja a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottságának titkára. Vad Róbert szerint a legnagyobb probléma továbbra is a láthatóság.

– A legfrissebb statisztikánk szerint a kerékpárosok csaknem 40 százaléka hiányos világító berendezéssel közlekedik, azaz nem jól látható. Némelyiken még a legelemibbnek számító lámpa sem található meg. Meg kell érteniük: az kevés, ha csak ők látják a kamiont. A többtonnás jármű vezetőjének is látnia kell a biciklist ahhoz, hogy ne történjen tragédia – hangsúlyozta. A titkár szerint sok autós azért is haragszik a drótszamarasakra, mert gyakran nem adják meg az elsőbbséget, amit pedig tábla ír elő számukra.

A biciklisekre is vonatkoz(ná)nak a szabályok. Fotó: Frank Yvette
A biciklisekre is vonatkoz(ná)nak a szabályok.
Fotó: Frank Yvette

- Gyakran előfordul, hogy egy baleset azért történik, mert a kerékpáros nem ismeri a jobbkéz-szabályt vagy a közlekedési táblákat. A januárban bevezetett szabályokat is sokan félreértették, és akkor is behajtanak egyirányú utcába, ha ezt külön tábla nem teszi lehetővé számukra. Ez olyan tudatlanságból ered, amelyen könnyű változtatni, hiszen a KRESZ bárki számára elérhető. A harmadik probléma, hogy sokan nem tekintik járműnek a saját biciklijüket, pedig az, és így használatát megelőzően nem szabad alkoholt fogyasztani! – hangsúlyozta.

Büntet a rendőr

Ha egy járőr észrevesz egy szabálytalanul közlekedő – például a Kárász utcán vagy járdán – közlekedő kerékpárost, büntetést szabhat ki. Ez lehet figyelmeztetés, 3–20 ezer forintig terjedő helyszíni bírság, illetve akár 30 ezer forintos feljelentést is maga után vonhat.

Vad Róbert a balesetek másik okaként az óvatlanságot említette. Megfigyelték, hogy a Belvárosi hídról mindkét irányba lehajtó biciklisek nagy sebességre gyorsulnak fel, nehezebben fékeznek. A Port Royal étteremnél például hatalmasat lehet esni, ha valaki ezzel a sebességgel nekihajt a betongömböknek. Célszerű észben tartani, hogy amíg az autóst védi a kasztni, a kerékpárosnak se biztonsági öve, se légzsákja nincs. A felmérések szerint a kerékpárosoknak mindössze 12 százaléka visel bukósisakot vagy használ kéz-, könyök- és térdvédőt.

A kerékpár kötelező felszerelései

Mielőtt valaki forgalomba indulna, a kerékpárját fel kell szerelnie könnyen kezelhető kormánnyal, két, egymástól függetlenül működtethető fékszerkezettel és csengővel. A világításról is gondoskodni kell: elöl egy fehér vagy kadmiumsárga, hátul pedig egy piros fényt adó lámpát kell elhelyezni. Ezek mellett legalább az első keréken minimum egy borostyánsárga színű, mindkét oldalon fényvisszaverővel ellátott prizmát, hátul pedig 1–2, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros fényvisszaverőt kell felszerelni.

Olvasóink írták

90 hozzászólás
 • 90. atomboy 2010. május 09. 14:17
  „82. man
  Ahogy Nagy Gabor mondja: "20 perc már alkalmas az arányok reprezentálására."

  Megtortent a szamlalas, a videon 50 kerekparos kel at a hidon Ujszeged fele.
  Ebbol 44-en szabalyosan, a savon. Deli jardan 4 kerekparos ment at, ebbol 3 kiskoru volt, szuleik parancsara jardaztak. Eszaki kerekparuton, szabalytalan iranyban: 2.

  Eredmeny: A videon szereplo kerekparosok 88%-a szabalyosan ment. Ha azt a 3 gyereket nem szamoljuk bele, akkor 93% ment a savon. Es szerintem a maradek 23 ora 40 percben sem megy 75% ala. Hol van itt a "joresze"? Tenyleg abbahagyhatnad a valotlan allitasokat.

  Ha van igeny, akar ma delutan/este vagy valamely munkanapon delutan ujra csinalok videot, utobbinal joval tobben fognak atkelni.”
 • 89. ifj. Nagy Gábor 2010. május 09. 13:09
  „88. hozzászólás man 2010.05.09. 13:05
  "86: Nálatok összevágva biztos..."

  Akkor csak egy megoldás maradt: együtt kiállunk egy alkalmas időpontban és megnézzük.

  szeged@kerekparosklub.hu címen egyeztessünk időpontot.

  Ha nem vállalod, akkor meg sürgősen hagyd abba a homályos sejtetéseidet.”
 • 88. man 2010. május 09. 13:05
  „86: Nálatok összevágva biztos...”
 • 87. m.bzs 2010. május 09. 12:31
  „CsImre!Köszi az aggódást,jól esik az ilyen,bár csak jelentkezne egy tanú,sokat segítene az ügy érdekében,ja a sebességre visszatérve,hogy lehet az,hogy a rendőr szerint a kerékpáros sebességmérők nem hitelesek,hiába mondtam,hogy számlával tudom igazolni üzletben vettem és 5(!)évig hitelesítve van,érdekes nagyon! Köszi,hogy segítesz abban mennyivel is szabad menni,bár azt hiszem,ha nem hiteles,akkor mindegy,de a 30-at kihagyom ,itt 16-al repültem és ez is elég volt,utólag visszagondolva manőver volt a javából,az tuti,hogy tényleg jó működik a teleszkópom,visszagondolni is rossz az egészre.Egyébként te is kerékpározol?”
 • 86. ifj. Nagy Gábor 2010. május 09. 11:58
  „82. hozzászólás man 2010.05.08. 17:05
  "80: 20 perccel mit kezdjek?"

  20 perc már alkalmas az arányok reprezentálására.

  83. hozzászólás man 2010.05.08. 17:05
  "76: Arra hajtáspajtás külön okoskodása nélkül is rájött..."

  Ne legyél te abban olyan biztos...”
 • 85. CsImre 2010. május 08. 22:57
  „84. Egy jó kis gázkürt nagyon hatásos tud lenni. De gyalogosok ellen nem fair bevetni, mert elfújja őket. :)

  m.bzs:

  Szerencse, hogy nem lett bajod, függetlenül a feljelentés sorsától. Azon a bicikliúton amúgy 30 km/h a megengedett legnagyobb sebesség, de ha leérsz a hídról, és ott már a gyalog- és kerékpárúton mész, ott már csak 20. De ennek az eset szempontjából semmi jelentősége nincs.”
 • 84. Vandorr 2010. május 08. 21:30
  „Én dudát vettem, hogy akkor is meghallják, ha mp3 lóg a fülükbe. Bár lassan a hajókürtön gondolkodom.”
 • 83. man 2010. május 08. 17:05
  „76: Arra hajtáspajtás külön okoskodása nélkül is rájött...”
 • 82. man 2010. május 08. 17:05
  „80: 20 perccel mit kezdjek?”
 • 81. m.bzs 2010. május 08. 16:14
  „Azt,hogy hogy kerültem át a szembejövősávba,ne kérdezd,gondolom elvesztettem az uralmam vagy nem tudom,csak arra figyeltem,hogy minél hamarább a járdán legyek,de most meg ne hogy vki azzal jöjjön,hogy mit keresetem a járdán?!Képes rá egy némelyik ember,őrültem,hogy nem ütött el az autós,képzelem ő mit gondolhatott,mit keresek az autója elött,szóval azonnal fölugrottam a járdára és hívtam a 107-et,közben a gyalogosok mintha misem történ volna tovább mentek,most mondd meg ez tartja magát orvosnak?szégyelheti magát,azt mondta május 1-én sétálhat a kerékpárútón,szép,módosították a Kreszt?Ja és még neki állt feljebb,mivel nem álltak meg,utánuk kiabáltam "a k...a anyátokat álljatok meg"!ezt a rendörők előtt is vállaltam,de könyörgöm becézgetnem kellett volna őket?mi van ha elüt az autó és ott halok meg,akkor most gyilkoságért felelnének,de gondolom ebből nem lesz semmi mivel vér nem folyt,annyit mondtak a rendőrők lesz majd egy kihallgatás és kész,Magyarország!”
 • 80. atomboy 2010. május 08. 15:41
  „73. man
  Ma del korul csinaltam 20 perces videot, kesobb meglesem, es publikalom a statisztikat. De majd fogok csinalni valamely hetkoznap is, amikor megy haza az ujszegedi lakossag.

  77. m.bzs
  Eloszor is, meg jo, hogy utolag atjavitottad savrol utra, mert szep kis fejmosast kaptal volna.

  "majd onnan át a szembejövősávba" -> "a km-órám 16 mutatott"
  Meg mindig nem tudom elkepzelni, hogy sikerult atugranod a veled azonos iranyban halado forgalmi savot. A lassu sebesseggel akar azonnal is megalhattal volna, ha feken tartod a kezed.

  "Kresz szerint 20km/ó a megengedett sebesség"
  Nem jol tudod.
  Kerekparuton, mint ami eszaki oldalon van, 30 kmph. Gyalog-es kerekparuton (pl Jozsef Attila sugarut) 20 kmph. Kerekparsavra nincs meghatarozas a KRESZ-ben, de 40 az esszeru hatar.”
 • 79. m.bzs 2010. május 08. 15:21
  „most nézem,elírtam tehát nem kerékpársáv hanem kerékpárút ,bocsi! így már érthető remélem,de ha van valakinek bármilyen kérdése nyugodtan kérdezzen,csak a kötözködő rosszindulatú üzikből nem kérek,”
 • 78. m.bzs 2010. május 08. 15:11
  „Atomboy!hogy a rendőrők bevették-e a kamu dumát azt nem tudom,de ez a feljelentés se volt egyszerű,de sajnos még egy tanú sem jelentkezett,pedig a fél város láthatta,de gondolom nem akarnak belekeveredni.a kiérkező rendőrők végül is "elmagyarázták" a kedves gyalogosoknak a Kresz nem változik meg,mert május 1-e van csak kérdem én miért nem büntették meg őket,hisz ők szabálytalankodtak érdekes,ha én bemegyek a Kárász utcára vagy ha a zebrán nem szállok le, büntetnek,érdekes nagyon.Ja és 6(!)rendőr jött ki az esethez,szerintem ehhez 2 is elég lett volna,de mindegy”
 • 77. m.bzs 2010. május 08. 14:53
  „Kedves Érdeklődők!Leírom még egyszer,hátha érthetőbb lesz.A kerékpársávon Szeged felé haladtam,elöttem 3 gyalogos,csengettem,mire ők nem hogy arrébb álltak volna hanem meglöktek ennek következtében leestem az útról,majd onnan át a szembejövősávba egy autós elé,szerencsére nem estem el,köszönhetem ezt a jó minőségű teleszkópómnak,és hogy rajtam volt a kerékpáros kesztyűm,gondolom ezért nem csúszott meg a kezem a kormányon.A gyalogosok szó nélkül tovább mentek én közben rendőrt hívtam,sikerült őket utólérni,és azzal érveltek,hogy ünnepnap(május 1) szabad a gyalogosnak a kerékpársávon közlekednie,és hogy azt hitték a táskájukat akarom ellopni,kicsit morbid,nem?!egy tolvaj előre csenget?!a legmegdöbbentőbb az,mint a helyszínelésnél kiderült hogy az egyik ember(?)orvos volt,azért mentek tovább mert látták hogy nem sérültem meg,csak kérdezem mi van,ha sokkot kapok?az nem vérzik.fontos még,hogy nem száguldoztam,a km-órám 16 mutatott,a Kresz szerint 20km/ó a megengedett sebesség ,természetesen feljelentést tettem,de az meg a másik "sztori",ha érdekel vkit szívesen elmesélem.”
 • 76. ifj. Nagy Gábor 2010. május 08. 13:49
  „73. hozzászólás man 2010.05.08. 11:29
  "69: Csinálj nyugodtan, de az év minden napján 0-24ig legyél kint."

  Minek? te akkor is a saját vélelmeidet adnád a kerékpárosok szájába...

  75. hozzászólás man 2010.05.08. 11:31
  "71: "jó hangos, irritáló, messziről hallható csengőm van.igenis rácsnegetek. kicsit megijed. erre én:" ha a gyalogos oldalon menne, nem ijedt volna meg, tudja-e?" "

  Ha nem szóltál volna be, a biciklisegód se tudott volna nőni aznap..."

  Vagy a gyalogos nem tudta volna meg, hogy a rossz oldalon halad...”
 • 75. man 2010. május 08. 11:31
  „71: "jó hangos, irritáló, messziről hallható csengőm van.igenis rácsnegetek. kicsit megijed. erre én:" ha a gyalogos oldalon menne, nem ijedt volna meg, tudja-e?" "

  Ha nem szóltál volna be, a biciklisegód se tudott volna nőni aznap...”
 • 74. man 2010. május 08. 11:30
  „66: Igen, de te megálltál, és figyeltetek egymásra, szegedi hajtáspajtásaid viszont ezt nem nagyon erőltetik...”
 • 73. man 2010. május 08. 11:29
  „69: Csinálj nyugodtan, de az év minden napján 0-24ig legyél kint. Bár a reprezentatív felmérés 500 főnél kezdődik, az szerintem gyorsan összejön.”
 • 72. meska 2010. május 08. 09:49
  „Addig csengeted le, amíg nem gyön szembe a kutyásembör. De mégiscsak a rendőrt fizetjük ezér, vagy nem? Azok meg sehun nincsenek. Ahol meg vannak ott a következőt mondják: Uram, legközelebb szerezzen be egy lángszórót, intézze el maga, ne minket hívjon. /Kicsit megijedtem ezen a kijelentésén a szervnek, de annyira nem lepődtem meg/”
 • 71. leeannlarue 2010. május 08. 00:10
  „jó hangos, irritáló, messziről hallható csengőm van.igenis rácsnegetek. kicsit megijed. erre én:" ha a gyalogos oldalon menne, nem ijedt volna meg, tudja-e?" motyorászás és szájhúzás, én meg el. azzal nyugtatom magam, hogy nekem volt igazam, a szabályokat betartottam... de ez akkor nem segít, ha a gyalogos részeg, hülye, agresszív, süket vagy direkt szabályszegű pontleszarom típusú ember. aki a hídon szembe megy az "árral", azt is lecsengetem. vegye észre magát! finoman, de azért jelzésértékkel.”
90 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákmunka - madárhessegetés!

Méghogy unalmas a diákmunka! Madárhessegetést kínál az egyik diákszövetkezet szegedi irodája. Itt az idő, hogy igazi madárijesztők lehessünk! Tovább olvasom