Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 13°C | 23°C Még több cikk.

Ráktól tizedelt férfiak

Bár kevesebb férfi él Magyarországon, mint nő, mégis többen halnak meg közülük rákban. A szakemberek szerint az erősebbik nem tagjai nem járnak orvoshoz és szűrésekre – igaz, a férfiakat tizedelő ráktípus megelőzését nem is finanszírozza az OEP.
Kétezerrel több férfi halt meg tavaly daganatos megbetegedésben – a Magyar Nemzeti Rákregiszter szerint –, mint nő, noha a férfiak lakosságon belüli aránya alacsonyabb. Ennek oka a szakemberek szerint főleg abban keresendő, hogy az erősebbik nem képviselői hajlamosak bagatellizálni egészségügyi problémáikat, és nem járnak szűrővizsgálatokra.

Kifejezetten férfiaknak az ÁNTSZ által koordinált és az OEP által finanszírozott, azaz „ingyenes" szűrővizsgálat azonban jelenleg nincs is Magyarországon – derült ki. A nők ezzel szemben több ilyen szűrésen is részt vehetnek.

Kísérleti jelleggel 2, nemtől független „ingyenes" szűrővizsgálatra van lehetőség. A szájüregi daganatokat tavaly óta vizsgálják a fogorvosok – ha elmegyünk hozzájuk. A hazánkban a tüdőrák utáni második leggyakoribb rákfajta, a vastagbélrák szűrését – székletvérvizsgálattal – pedig az önként jelentkező háziorvosok végzik januártól.

Szegeden egyetlen háziorvosnál sincs erre lehetőség, Szurgent József kisteleki háziorvos viszont 120 páciens szűrését elvégezte. Majdnem kétszer annyi nő (78) vett részt rajta, mint férfi (42), viszont több férfi (11) bizonyult pozitívnak, mint nő (7). A hivatalos statisztika szerint ugyanakkor vastagbélrákban nagyjából azonos a nemi megoszlás.

Országos, prosztatavizsgálattal egybekötött rákszűrést egyelőre nem finanszíroz az egészségbiztosító. Pedig erre Pajor László szegedi urológus-professzor korábbi nyilatkozata szerint 50 év fölött évente kellene járnia minden férfinak. A prosztatarák jelenleg a 4. leggyakoribb rákfajta itthon – a tüdő-, az emlő- és a vastagbélrák után –, évente legalább 1400 férfi hal meg benne. A szűrésért jelenleg több ezer forintot kell fizetni.

Tüdőrákban is jóval több férfi hal meg, mint nő, itt azonban a szűrésen való megjelenés nagyjából azonos a két nem körében – mondta el Makk László szegedi tüdőgyógyász főorvos. Várólista nincs, legfeljebb a szűrőállomáson kell kivárni a sort. Jelenleg minden 40 év feletti magyar állampolgár évi egyszer ingyenesen vehet részt tüdőszűrésen, mindenki másnak – aki nem kap háziorvosi beutalót – 920 forintba kerül.

Kétféle a nőknek

Minden 45–65 éves hölgynek jár 2 évente ingyenes emlőszűrés, amire meghívót küldenek. Emellett – szintén ÁNTSZ-meghívóval – ingyenes méhnyakrákszűrésen is részt vehet minden 25–65 éves nő, 3 évente. Más kérdés, hogy a szakemberek szerint ezeket a vizsgálatokat évente kellene elvégeztetni, illetve, hogy a méhnyakrákszűrést a nők többnyire magánorvosi rendelésen végeztetnek – így a közfinanszírozotton nagyon alacsony a megjelenés.

Prosztata-szűrés Szegeden

Prosztataszűrő napokat tartanak országszerte. Szegeden szeptember 14. és 18. között a volt II-es kórházban lévő urológiai klinika 3. sz. ambulanciáján 9 és 13 óra között lesz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak százasával hozzák a műanyag palackot

Néhány PET-palackkal legjobb esetben is csak a szelektív gyűjtőig mennek el az emberek Szegeden, de százasával már visszaviszik a Tescóba, ahol február óta fizetnek érte. Tovább olvasom