Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Reklámzabáló mókus

Szeged - Valaki papírt tépked odafönn: erre emelte föl a fejét kolléganőm a Szabadkai úton gyalogolva a múlt héten.

A mókus – már többen is látták a fákon, akik erre járnak – szaggatta az óriásplakátot, amely a közszolgálati televízió legújabb sorozatát, a Marslakókat népszerűsíti. A fotót még vállalta, de azt már nem hagyta megfigyelni, hogy miért tépkedte a hirdetést: lehet, leragasztották az egyik magraktárát, azt próbálta kiszabadítani, vagy a hirdetés tartalma ellen volt valami kifogása, esetleg ennivalónak találta.

˝Munkában˝ a Szabadkai úti hirdetőtáblán. Sokan ismerik. Fotó: Farkas Judit
˝Munkában˝ a Szabadkai úti hirdetőtáblán. Sokan ismerik.
Fotó: Farkas Judit

Bárhogyan is történt, felelősségre nem lehet vonni: az európai vagy közönséges erdei mókus (Sciurus vulgaris) Magyarországon védett, eszmei értéke 10 ezer forint. Viszont az állománya nem fenyegetett, időnként ott is előfordul, ahol korábban nem lehetett látni. Vannak olyan évek, amikor nagyon jó a makktermés vagy sok a lucfenyőtoboz, ilyenkor erősen elszaporodnak a mókusok. Ezeket az időszakokat azonban olyanok követik, amikor szűkebb a termés. Ekkor pedig a lexikon szerint „összeomlik az állomány": állítólag így védekeznek az erdők a rágcsálók elszaporodása ellen.

A régen kelempájszmadárnak is nevezett mókus toboz és makk mellett fakérget, mogyorót, bogyót, gombát eszik, illetve rovarokat, tojást és bizony madárfiókát is. Tehát mégsem annyira cuki, mint amilyennek látszik. Ezért szokták azt mondani róla, hogy semmiben sem különbözik a patkánytól, csak több érzéke van a reklámhoz. A képet elnézve mintha ez tényleg igaz lenne.

Olvasóink írták

 • 3. faguriga 2012. február 16. 07:49
  „Az írás (nem tudósítás és nem is jegyzet, sem glossza, talán inkább szösszenet - mely műfajt egyedül Bakos A. műveli vállalható színvonalon a környéken) nem kéri számon az állaton és fajtársain, hogy nem cuki. Táplálkozási szokásait, a fiókaevést sem felrója, egyszerűen tényként közli. És a fenti szövegnek nem sok köze van egyéb állatfajták megöléséhez. Ám a tiédben felsejlik egy ki nem mondott, szintén állattal kapcsolatos kedvtelés: a vesszőparipa megülése. Cuki lehetsz, de okos nem.”
 • 2. jesuspriest 2012. február 15. 15:50
  „Nem szép dolog mindenben a politikát keresni, de egyértelműen kormányellenes a mókus. Bojkottálja a "királyi" tévét, sérti a sajtószabadságot, ráadásul még láthatóan vörösben is mutatkozik. Börtönbe vele!”
 • 1. macs 2012. február 15. 13:31
  „Kedves Bakos András!
  Az lehetséges, hogy a mókusnak jobb a piárja, mint a patkánynak, ezért mondhatjuk, nem is olyan cuki. Apropó, miért kéne cukinak lennie?
  Felrója nekik madárfiókát és tojást esznek. Nos, ezt a mókusokon kívül még nagyon sok állat megteszi. És arról mi a véleménye, hogy kétlábú, dörgő botot használó lények pusztán szórakozásból ölnek meg fácánokat, őzeket, szarvasokat, és sorolhatnám még? Nekik is jobb a piárjuk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már egy éves a kübekházi bibliakör

Egy éve alakult a kübekházi bibliakör, amely azóta is minden szerdán várja a falu lakóit előadásaira. Tovább olvasom