Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Rendelőintézetek nélkül nem bírnák a klinikák

Szeged - Nemcsak számos fekvőbeteg-ellátás, de jó néhány járóbeteg-szakrendelés is máshová került az elmúlt másfél évben a szegedi egészségügyi integrációban. Ennek az volt a célja, hogy ésszerűsítsék az ellátásoknak ezt a jelentős területét is, a gazdaságtalan párhuzamosságokat pedig megszüntessék.
– Összehangoltuk a klinikai ambulanciák és a rendelőintézetek munkáját, megosztottuk egymás között a feladatokat. A szakmai vezetést minden szakterületen a megfelelő klinika irányítja, de az „SZTK-ra" továbbra is szükség van, hiszen a klinikai ambulanciák nélkülünk nem bírnák a rájuk háruló pluszfeladatokat – magyarázta a járóbeteg-szakrendelések ésszerűsítési logikáját Zsibrita Ágnes, a szegedi rendelőintézetek vezetője. A legtöbb szakterületen az jellemző, hogy a tervezhető vizsgálatokat, ambuláns kezeléseket a rendelőintézetben végzik, míg a sürgősségi ellátást a klinikai ambulanciák vállalták fel. Van azonban kivétel is: a rendelőintézet belgyógyászati szakrendelésén például akut, azaz sürgősségi eseteket is ellátnak.

Az elmúlt másfél év járóbeteg-szakrendeléseinek költözködését is az ésszerűsítés motiválta: egy szakterület lehetőleg egy helyre és jobb feltételek közé kerüljön. Ezért költözött a Vasas Szent Péter utcai rendelőintézetből 2007 októberében a fogklinikára a fogászati szakellátás, majd 2008. májusban az I-es kórház alagsorából a pszichiátriai gondozó a Vasas Szent Péter utcai rendelőintézet felújított és átalakított szintjeire. Ugyancsak ide – de a terhesgondozás mellé, a földszintre – került a női klinikáról a gyermeknőgyógyászat, az onkológiai gondozás viszont innen került a Tisza Lajos körúti szakrendelőbe.

A költözéseknek nincs még vége: a rokkantsági vizsgálatokat végző Országos Orvosszakértői Intézet szegedi képviselete is a Vasas Szent Péter utcába költözik a korábbi nővérszállóból, azt ugyanis felújítják, és utána a Pulz utcai pszichiátriai rehabilitációs részleg költözik oda.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rossz helyen áll Rákóczi és Kossuth?

Szeged - A neves személyiségekről elnevezett terek egy részén másvalakinek a szobra magasodik. Tovább olvasom