Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Repkedtek az életfogytiglanok 2015-ben

Csongrád megye - Számos, évekkel ezelőtt Csongrád megyében történt kegyetlen emberölés végére tett idén pontot a Szegedi Ítélőtábla. Az elkövetők közül a szegedi Maczák Zoltán kapta a legsúlyosabb büntetést - egy kübekházi lány meggyilkolásáért tényleges életfogytiglanra ítélték.
Nem mérték szűkmarkúan a büntetéseket a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőire a szegedi bíróságok. Több véres Csongrád megyei ügy végére is idén került pont.

A legkeményebb ítéletek a következők voltak:

1. Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és más bűncselekmények miatt jogerősen tényleges életfogytig tartó (TÉSZ) fegyházbüntetéssel sújtotta a szegedi Maczák Zoltánt a Szegedi Ítélőtábla június 29-én. A vád szerint ő volt a feje annak a háromtagú szadista csoportnak, amely bestiális kegyetlenséggel kínozta halálra, majd ásta el battonyai házuk udvarán 2010-ben az akkor 25 éves kübekházi B. Rékát. A másik két vádlott életfogytiglant kapott, Sztáncsné Kecskés Adrienn 35, Sztáncs Zoltán pedig 32 év után helyezhető először feltételesen szabadlábra.

2. Társtettességben elkövetett emberölés miatt jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtotta július 9-én a Szegedi Ítélőtábla a román állampolgárságú Zsiga Viktort, aki a szintén román Dobos Györggyel verte halálra, majd rabolta ki mórahalmi tanyájában B. Józsefet 2012 októberében. Zsiga Viktort 1996-ban Romániában is elítélték emberölés miatt, feltételes szabadlábra helyezése után gyilkolt Magyarországon. A 36 éves férfi leghamarabb 40 év múlva szabadulhat.
 
A forráskúti B. László a bíróság előtt.  Az első fokon meghozott ítélet szerint legalább 35 évet kell ülnie gyerekkori barátnője megöléséért. Fotó: Karnok Csaba
A forráskúti B. László a bíróság előtt. Az első fokon meghozott ítélet szerint legalább 35 évet kell ülnie gyerekkori barátnője megöléséért. Fotó: Karnok Csaba

3. Legkorábban 35 év letöltése után lehet először újra szabad ember a most 22 esztendős B. László a bíróság
november 10-én még nem jogerősen meghozott elsőfokú döntése szerint. A forráskúti férfi egy éve csalta el magához, és ölte meg kisfiát egyedül nevelő gyerekkori barátnőjét Forráskúton.

4. Aljas indokból, védekezésre képtelen személy ellen elkövetett emberölés miatt jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtotta a hódmezővásárhelyi Törökgyörgy Sándort a Szegedi Ítélőtábla április 1-jén. A 34 éves férfi legkorábban 25 év múlva bocsátható először feltételesen szabadságra. A hódmezővásárhelyi tanyavilágban élő Törökgyörgy Sándor még 2013 nyarán végzett anyja élettársával: 22 alkalommal szúrta meg felsőtestét és a fejét.

5. Nevén nevezte rabláskor a társa az elkövetőt, ezért kellett meghalnia a 88 éves B. Lászlónénak csongrádi házában 2010 nyarán. A csuklyában levő Csubák András, miután meghallotta a nevét, megfojtotta áldozatát. A most 34 esztendős csongrádi férfit ezért nyereségvágyból, aljas indokból elkövetett emberölés miatt jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla október 14-én. A férfi leghamarabb 25 év letöltése után szabadulhat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél évet szánnak az egészségügyben dolgozók összefogására

Fél évet szánnak az egészségügyben dolgozók összefogására
Szegedi fiatalembert választottak meg a rezidensszövetség élére. Tovább olvasom