Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Repülőn érkezik a húsvéti sonka

Szeged - Sokgyermekes, elfoglalt szegedi politikusokat kérdeztünk: hogyan töltik a húsvéti ünnepeket? Ujhelyi Istvánéknál szinte kötelező program kilátogatni a vadasparkba, míg Szabó Lászlóékhoz repülőn érkezik a húsvéti sonka.
Munkával, ám családi körben tölti a húsvéti ünnepeket Szabó László – Angliában.

– Az itteni törvények szerint a háziorvos nem köteles ügyeletet tartani. Mivel az iskolákban is most van a szünet, a legtöbbjük elutazott. Elvállaltam a helyettesítést, ami még húsvétkor sem újdonság számunkra. Három éve Angliában üljük ezt az ünnepet – mondta a szegedi önkormányzati képviselő. Arról is mesélt, hogy a szigetországban például nem locsolkodnak húsvéthétfőn az emberek.

– Korábban összeismerkedtünk egy 56-os magyar emigránssal, aki most már rendszeresen jön hozzánk locsolkodni. Ennek nagyon örül, hiszen ezelőtt ötven évig nem öntözhetett meg senkit húsvétkor – mondta a háziorvosként az egész húsvétot Yorkban, Leedsben és Huddersfieldben végigdolgozó ötgyermekes családapa.

Az ünnepi sonka terveik szerint Magyarországról repül bérelt lakásuk asztalára. – Ezt anyósom hozza majd repülővel. Hogy sikerül-e neki, azt még nem tudjuk. Egy kiló felett ugyanis nem engednek be húsárut az országba – mondta Szabó László.

Szabó László önkormányzati képviselő gyermekeivel Angliában, egy nem EU-kompatibilis játszótéren. Fotó: DM
Szabó László önkormányzati képviselő gyermekeivel Angliában, egy nem EU-kompatibilis játszótéren. Fotó: DM

Amíg a családfő dolgozik, családja többi tagja a pihenést választja majd az ünnepen. – Kirkstallba mennek, ahol minden adott a kikapcsolódáshoz. A településen egy középkori apátság, többhektárnyi zöld gyep, folyópart, focipálya és múzeum is található. Úgy tervezzük, hogy a gyerekeket templomba is elvisszük: az anglikán egyház szokásai szerint karácsonykor és húsvétkor végigkeresztelik az összes gyereket – mondta családja tervezett ünnepi programjáról Szabó László.

Ujhelyi Istvánéknál nemcsak sonka, hanem a szegedi vadaspark meglátogatása nélkül is elképzelhetetlen a húsvét. – Az azonban furcsa, hogy ilyen korán van az ünnep. De ha rossz lesz az idő, legfeljebb szőregi családi házunkban maradunk – mondta az országgyűlési képviselő. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára azt is bevallotta, a húsvétban ő leginkább a már említett sonkáért, míg három lánya a tojásfestésért lelkesedik.

– Mivel Eszter már hatéves, hozzá biztosan jönnek locsolkodni. Én nem vagyok oda ezért a hagyományért, de ha a fiam szeretné, természetesen elkísérem locsolkodni – mondta a négygyermekes politikus.

Olvasóink írták

 • 5. madártej 2008. március 23. 09:15
  „Ujhelyi el se megy a haverját, Zuslágot meglátogatni a sitten? Pedig ott rohadt jól mutatnának mindketten.:)”
 • 4. Gergő_ 2008. március 22. 19:00
  „Kellemes húsvétot neked is maci52!”
 • 3. maci52 2008. március 22. 16:02
  „Ujhelyi tényleg állat kertbe való,a csimpánz mellé,neki is vörös a segge,meg bohócnak sem semmi.”
 • 2. Csíki Pista 2008. március 22. 10:31
  „Szervusztok, Laci!
  Úgy hozta a sors, hogy az Ünnepet én is távol töltöm. Itt, Moldvában sem szokás a locsolás, de azért egy virtuális vedret megeresztek Emesének. Nektek pedig Áldott, békés Feltámadást!
  Csíkipista, Moldva, Pokolpatak”
 • 1. ukmukfuck 2008. március 22. 08:14
  „Hát, ez kurvaérdekes... Tényleg ? Jujjdecukííí.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kályha mellett borozgathatunk

Szeged - Az évszázad legkorábbi húsvétját ünnepeljük most, és az előrejelzések szerint esős, hideg időre számíthatunk. Tovább olvasom