Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Részletek bukkantak fel a fiatal pár haláláról

Szeged - Cikkünk nyomán talált egymásra a Szeged amerikai bombázásakor halálra sebzett lány öccse és a történészkutató. Előkerült az áldozatról felvett rendőrségi jegyzőkönyv is.
A szegedi Deák József a 25 éves nővérét, Ilonát veszítette el a város amerikai bombázásakor, 1944. augusztus 29-én. Lapunkban is megmutatta a halálos sebet ejtő repeszt (2013. április 4.: Repesz sebezte halálra a nővéremet). A 90 esztendős nyugalmazott gépész üzemmérnök egy tavalyi írásunk alapján vette fel a kapcsolatot Oláh András Pál történésszel, a téma szakavatott kutatójával. Megkérte, ha az adatgyűjtése során bármilyen részletére bukkanna a nővére halálának, tájékoztassa.

Beért a megfeszített munka gyümölcse. A megyei levéltárban a kutató megtalálta a Deák Ilona holttestéről felvett úgynevezett rendőrségi hullajegyzőkönyvet. Ilyen minden halálos áldozatról készült, eddig 28 hasonló került elő az amerikai támadások kapcsán. Ebben rögzítették a holttest megtalálásának körülményeit és a kórboncnok szakvéleményét a halál okáról. Ez alapján kezdődött el az azonosítási, majd pedig a hagyatéki eljárás.
 
Így kerek a szörnyű történet. Oláh András Pál történész átadja Deák Józsefnek a nővére haláláról készült jegyzőkönyvet. Fotó: Karnok Csaba
Így kerek a szörnyű történet. Oláh András Pál történész átadja Deák Józsefnek a nővére haláláról készült jegyzőkönyvet. Fotó: Karnok Csaba

– A nővérem és vőlegénye, Teofánovics Emil a forró nyári melegben a Tisza-parton, a Bertalan-szobornál sütkérezett. Ott érte őket a légitámadás. Mindketten meghaltak. A vőlegényét szíven találta egy repesz, ő rögtön szörnyethalt. Ilonának a combját és az alhasát sebezte fel egy vasszilánk, másfél óra alatt elvérzett. Hiába vitték be a mostani gyógyszerészeti kar épületébe. Tíz nap múlva lett volna az esküvőjük – emlékezett vissza Deák József, látva a jegyzőkönyvet.

– Én munka után elmentem apám késüzemébe, egész estig vártuk haza a nővéremet. Akkor hallottuk, hogy az I-es kórház kertjében tizenvalahány halottat kiterítettek. Meztelenre vetkőztették az elhunytakat, úgy azonosították őket a rokonok. Édesanyám akkor már nem élt, édesapámmal együtt mentem oda. Ott sírtunk, azt a repeszt pedig, ami halálra sebezte Ilonát, mind a mai napig őrzöm.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rost Andrea Szegeden tartott mesterkurzust

Rost Andrea Szegeden tartott mesterkurzust
Rost Andrea operaénekesnő elárulta, milyen nehézségekkel küzd egy fiatal művész, de mesélt első ékszerkollekciójáról, a Rost Collectionről is. Tovább olvasom