Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Roberta segít, ha tud

Szeged - A családsegítő szociális munkás egyebek mellett szakmai segítséget nyújt a munka- és lakáskereséshez, pszichés problémák kezelésében is részt vesz. Bepillantottunk a Tabán Családsegítő Közösségi Ház egyik szakemberének egy napjába.
– 12 éves korom óta a saját édesanyám „anyja" vagyok. Akkor tudatosult bennem, hogy skizofrén betegségben szenved. Gyakran bántalmazott. Az édesapám öngyilkos lett, amikor kétéves voltam. Tizennégy évesen már dolgoztam, és 16 voltam, amikor albérletbe költöztem. Augusztusban egy életmentő műtéten estem át. Egy súlyos betegségben szenvedek, ami olyan kritikus stádiumban került, hogy akkor azt mondták, egy hónapom van hátra. Szerencsére azóta stabilizálódott az állapotom. Élek, és talpon vagyok. Küzdeni, dolgozni, tanulni akarok – mesélt életének drámai részleteiről Ági. A 27 éves szegedi lánnyal a Tabán Családsegítő Közösségi Házban találkoztunk. Segítőjét, Koha Robertát kísértük el egy munkanapjára. Ágiéhoz hasonló, szívfacsaró esetekkel néz szembe nap mint nap.

A lány minden héten ellátogat szociális tanácsadójához. Roberta két puszival köszöntötte, elvonultak az iroda egyik kényelmes zugába, és beszélgettek. – Szeretnéd, ha elkezdenénk intézni a rokkantnyugdíjat? – kérdezte Roberta Ágitól. – Még nem. Csak akkor érzem magam teljes értékű embernek, ha dolgozhatom – válaszolta a lány. Mielőtt megműtötték, szociális gondozóként és ápolóként a szívsebészeten dolgozott. Mindenképpen emberekkel szeretne foglalkozni, szívesen dolgozna például valamelyik idősek otthonában.

Családi tragédia és betegség nehezíti Ági (jobbra) életét. segítőjével, robertával hetente találkozik. Fotó: Miskolczi Róbert
Családi tragédia és betegség nehezíti Ági (jobbra) életét. segítőjével, robertával hetente találkozik. Fotó: Miskolczi Róbert

Koha Roberta eredetileg földrajz–rajz szakos tanárként végzett a főiskolán. Egy év munkanélküliség után úgy döntött, átképezteti magát. Azóta mentálhigiénés diplomát is szerzett, és a gyakorlatukat nála töltő hallgatóknak is átadja kilenc év alatt szerzett tudását. Elárulta: eleinte nagyon nehéz volt egy-egy eseten túltennie magát, de megtanulta kezelni. Ez a szakma nagyfokú önismeretet igényel, hiszen a saját személyiségükkel dolgoznak. Összesen 180 kliensének segít abban, hogy életüket emberi módon élhessék.

Szakmai segítséget nyújt munkahelykereséshez, a lakhatás megoldásához és pszichés problémák kezeléséhez. Rokkantnyugdíjasokkal és a gyermekeiket egyedül nevelő nagycsaládosokkal is foglalkozik. Gyakran külsős szakemberek – például pszichológus vagy adósságkezelő szakember – segítségét kéri.
Azon a napon, amikor elkísértük, tíz ügyféllel találkozott. Terveztük, hogy ellátogatunk egy komoly szociális problémákkal küzdő családhoz is, de az utolsó pillanatban visszamondták a látogatást.

A családsegítő szervezet

– A Szegedi Kistérségi Többcélú Társulás Humán Szolgáltató Központján belül működik a családsegítő hálózat, melynek telephelye a Tabán Családsegítő Közösségi Ház. Az első félév adatai alapján összesen 15 ezer ügyfél fordult meg a hálózatnál. Felsővároson kívül Dorozsmán, Alsóvároson, Szatymazon, Zsombón, Domaszéken és Dócon működik ilyen szolgáltatás – mondta Zomboriné Botás Mária, a családsegítő hálózat vezetője. A pszichológusokkal, jogászokkal és a családsegítő szakemberekkel együtt 29-en dolgoznak a hálózatban, a felsővárosi központban 13-an. Csongrád megyében összesen 51 helyen működik hasonló szervezet. Szociális munkás, illetve szociális szervező, szociálpedagógus és -politikus, teológus is vállalhat családsegítő munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvosok kapták meg a gazdasági élet Oscarját

Szeged - A kiadónk kezdeményezésére alapított, a gazdaságban elért sikereket elismerő, a… Tovább olvasom