Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Romák nélküli konferencia a romákról?

Szeged - Meghívót kaptak a roma szervezetek, de egyedül a Dél-alföldi Roma Diplomások Egyesülete jelent meg egy minapi, a romastratégiát középpontba állító tanácskozáson. A civilek vezetőjét, az apátfalvi Szécsi Istvánnét kérdeztük: szerinte mi a szerepe a diplomásoknak?
79 tagot számlál a 3 éve alakult Dél-alföldi Roma Diplomások Egyesülete. Vezetőjük, az apátfalvi óvónő, Szécsi Istvánné szerint nagyjából 110 körül lehet Csongrádban a diplomás romák száma.

– Nem a diplomájuknak megfelelő munkakörben dolgoznak a roma származású értelmiségiek – jelenti ki Szécsiné. – Nem akarunk kiváltságokat, de ahhoz, hogy a cigány származásúak ne ragadjanak a társadalom perifériáján, vagyis hogy sikeresen integrálódjanak, szükség lenne pozitív példákra. Akkor láthatnák a cigányok, hogy érdemes tanulni, ha köztük dolgozhatna például a cigány származású tanítónő, aki helyben nem talál munkát csak a megyeszékhelyen egy irodában.

Csak roma diplomások vettek részt a munkában, amikor az egyesület születésének évében az apátfalvi iskolában 10 napos tábort tartott halmozottan hátrányos helyzetű 49 roma gyerekeknek.

Az apátfalvi óvónő, Szécsi Istvánné szervezi egyesületté a roma diplomásokat. Fotó: Karnok Csaba
Az apátfalvi óvónő, Szécsi Istvánné szervezi egyesületté a roma diplomásokat.
Fotó: Karnok Csaba

– Tavaly Magyarcsanádon szerveztünk Tehetségműhelyt 25 gyereknek, köztük 19 romának. Reggeltől estig dolgoztunk – összegez Szécsi Istvánné. A pedagógus szerint az ellenőrzés a kulcs. Az oktatással nem lenne baj: a cigány gyerekek nem maradnának le a többiektől, ha rendszeresen ellenőriznék őket.

A hátrányos megkülönböztetésről nincs tapasztalata a 30 évig Apátfalván óvónősködő Szécsinének. Vele sose éreztették, hogy cigány. Sőt: az általános iskolában a tanító nénije biztatta, hogy tanuljon tovább. Aztán együtt jártak továbbképzésre. Szécsiné is számon tartja, hogy több száz kis óvodása közül közel húsz roma származású ma már sebészként, papként, tanítóként dolgozik.

– Mindannyian magyarok vagyunk, mert Magyarországon élünk, ezért aztán nem szeretném, ha elkülönítve tanítanák a roma gyerekeket! Épp akkor látnak pozitív példát a többiektől, ha együtt nevelődhetnek. Egymástól tanulunk – a gyerekek is.

Kenyérféltés

– A cigányok iránt minden korábbinál nagyobb az ellenszenv. A többségben nagy az ellenállás, mert mindenki félti a saját kenyerét – véli a diplomás romák egyesületi vezetője. Szécsi Istvánné szerint sok pénzt szán a kormány, az Unió a romaügyre. Ám a pénzforrások nem csorognak vidékre, megakadnak Pesten. Pedig helyben kellene megoldani a problémákat, nem a fővárosban. Szerinte így van ez a hátrányos helyzetűeknek járó plusznormatívával is: bekerül az iskolai nagy kalapba.

Olvasóink írták

 • 10. sügér63 2011. december 16. 14:01
  „A szomszédomban romák laknak. Mikor söprögetem a járdát a házunk előtt, de őelöttük nem,mindig a fejemhez vágják,hogy" azért nem seprem fel elöttűk a járdát, mert ők cigányok"”
 • 9. varadipal 2011. december 16. 10:37
  „Az Azori szigeteken hány roma volt? Pedíg állítólag az is róluk szólt.Ki tolvajozza le a másikat?”
 • 8. jozko 2011. december 15. 22:46
  „"Lehetnének talán még emberek,
  hisz megvan bennük is, csak szendereg
  az emberséghez méltó értelem.
  Mondjátok hát, hogy nem reménytelen."

  Nem pontosan a témához passzol - de cigány ügyekben íródott cikkek egynémelyikéhez illik.

  Úgy emlékszem , Radnótitól idéztem.”
 • 7. nyomdasz63 2011. december 15. 19:39
  „Egy,....és az is láthatatlan.”
 • 6. nyomdasz63 2011. december 15. 19:22
  „Már csak olyanok volnának,mint az isten!”
 • 5. zero 2011. december 15. 17:55
  „Ilyeneket nehéz is http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=aUdw6vJ2eTw”
 • 4. szeti 2011. december 15. 16:56
  „remélem, egyszer tényleg vége lesz ennek, hogy a társadalom bűnbakokat képez a romákból, és nem zárkóztatja fel őket. nem is tudom, ki mondta egyszer, hogy a társadalom legjobb tükre az a kisebbség helyzete. hát nálunk jó tükör. amilyen gáz a magyar társadalom, annyira áll rosszul a romák integrálása.

  MI tartjuk fent ezt a réteget ilyen formában, MI nem teszünk a felzárkózásukért, és MI hibáztatjuk cserébe őket, hogy mindenért ők tehetnek.

  de mit várunk - a bűnbakképzés mindig is jól ment ebben az országban. a fidesz is képtelen másfél év után végre túllépni az előző kormány hibáztatásán, és felvállalni a felelősséget a jelenlegi helyzet megoldásáért. ezt látja a magyar példaként, ezt csinálja ő is: mindig az előző kormányokat szidja, meg a romákat.”
 • 3. dagadó 2011. december 15. 15:22
  „Én miért nem kapok meg hivót???Hol jelentkezzem??Előre is köszönöm. Csongrád Szegeden.”
 • 2. papika56 2011. december 15. 15:16
  „Máshol olvastam : kolompár mennyi lóvét lopott el. de ítélet csak a tavasszal . összesen : 157,770 millió ft csalt, lopott, sikkasztott el ez a jó ember pár társával !
  Nem semmi ! 2009 óta még nem hoztak ítéletet. v.a vezír eltussolja ---remélem NEM !!!!!!!!!!”
 • 1. papika56 2011. december 15. 12:46
  „Gondolom Magyar Anna is ott volt !!!! UGYE ????
  Milliárdokat költenek a felzárkóztatásukra, csak a vezetőik ellopják a sok-sok milliót ! Pl.ajtai, kolompár stb !!!!!!!!
  Roma diplomás --nem kap munkát ......sajnos a magyar-fehér fiatal se kap !!!!!!
  Csong. megyében 110 diplomás van ---kb. 150-200 000 roma él itt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schiffer András köztéri fogadóórái a megyében

Csongrád megye - Schiffer András, az LMP frakcióvezetője ma köztéri fogadóórákat és lakossági… Tovább olvasom