Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Ronccsá tört a Dél-Alföld koraszülött-mentőautója

Szeged - A tízéves tartalék kocsi az egyetlen, amelyre a következő hetekben számíthat a Szegedi Újszülött Életmentő Alapítvány. Mentőjük vasárnap összetört egy balesetben, és még az sem biztos, hogy javítható. A sofőr lélekjelenlétén múlt, hogy nem történt nagyobb tragédia.
Összetört a Szegedi Újszülött Életmentő Alapítvány mentőautója vasárnap, amikor Lakitelek közelében karambolozott egy személyautóval. Egy kisbabát szállítottak szemészeti vizsgálatra a fővárosba, Kecskeméten adták volna át a területileg illetékes kollégáiknak az inkubátort. Pár kilométerre a találkozóhely előtt azonban egy terepjáróval ütköztek. – Az eddigi információink szerint a kollégák szabályosan közlekedtek – mondta el Pintér Sándor, a kuratórium elnöke.

– Megkülönböztető jelzést használva kezdtek előzésbe, amikor a Honda váratlanul eléjük fordult. Az autóban egy apa utazott a fiával, és a gyerek is elmondta: hallotta a szirénázást.

A balesetben a vétkes autó sofőrje sérült meg súlyosan. Őt, miután kivágták a roncsból, koponyaűri vérzéssel mentőhelikopterrel vitték a kecskeméti kórházba.

Ronccsá tört a Dél-Alföld koraszülött-mentőautója. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A mentőápoló is megsérült, őt azonban tegnap már haza is engedték. A szállított csecsemő sértetlenül úszta meg a balesetet. A helyszínről felnőttmentővel vitték Kecskemétig, onnan pedig az egyébként is őt váró újszülöttmentők vitték tovább a fővárosba.

– A sofőrünk lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem történt nagyobb tragédia – hangsúlyozta Pintér professzor, aki tegnap délelőtt megnézte a mentőautó roncsait. A kocsi egyik kereke kiszakadt, az eleje szinte teljesen megsemmisült. Talán van esély, hogy rendbe tudják hozni, de biztosat csak akkor tudnak mondani a szakemberek, amikor bontani kezdik.

– A műszerek szerencsére nagyrészt sértetlenek maradtak. Ezeket át is tettük még vasárnap a tartalék autóba, abban ugyanis a berendezés 20 éves. A következő hetekben azt a kocsit használjuk majd. Több mint 10 éves járműről van szó, ami mentők esetében már idősnek számít. Más kategória, mint amelyik összetört, de a maga módján üzembiztos. A lényeg, hogy a mentés a baleset ellenére is zavartalan – mondta el Pintér professzor.

Az újszülöttmentő javíttatása legalább 3 hétig tart majd, és több millió forintba kerül. Ezt a biztosító minden bizonnyal fizeti. A három megye koraszülött- és újszülöttmentését azonban most jó ideig az egyetlen, tartalék autóval látják el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bátyai Edina és Szabó Sándor is leadta az ajánlóíveket

Leadta az ajánlóíveket az Összefogás 2014 két szegedi országgyűlésiképviselő-jelöltje a helyi választási irodában. Tovább olvasom