Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Roppan a virsli, pukkan a pezsgő

Szeged - Juhbeles, műbeles, roppanós, előre csomagolt – a legtöbben ezeket a virsliket vásárolták tegnap a Mars téri piacon és az egyik szegedi bevásárlóközpontban. Megkezdődött a szilveszteri virsliroham: erre az időszakra jut Magyarországon az éves virslifogyasztás 20–30 százaléka.
– Évek óta roppanósat veszek, az unokáim ezt szeretik a legjobban – magyarázta tegnap egy idős asszony az egyik szegedi bevásárlóközpontban.
Itt 800-tól 2000 forintig láttuk kilóját a szilveszteri csemegének.

A Mars téri piacon juhbeles és műbeles virslit találtunk. Előbbinek 1500 forint kilója, egyetlen helyen láttuk 1400-ért. A műbelesé 750 forint, de úgy láttuk: kevesebben keresik. – Egész évben alig árulunk virslit, ilyenkor 3 nap alatt 3 mázsa fogy – mondta az egyik üzlet vezetője az Irén csarnokban. Hatalmas sort láttunk a pult előtt.

Bodnár Zsolt füzérekben kínálja a virslit vásárlóinak a Mars téri Irénke csarnokban. Fotó: Schmidt Andrea
Bodnár Zsolt füzérekben kínálja a virslit vásárlóinak a Mars téri Irénke csarnokban.
Fotó: Schmidt Andrea

A Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodájától megtudtuk: a hatósági virsli-ellenőrzésen mindegyik terméket megfelelőnek találták. Az Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vizsgálta a termékek fehérje-, víz-, zsír- és sótartalmát, érzékszervi, valamint mikrobiológiai tulajdonságait, továbbá azt, hogy a csomagoláson levő jelölések megfelelnek-e a jogszabályoknak. A célellenőrzés összesen 62-féle virslire terjedt ki, több mint 400 akkreditált laborvizsgálat készült. Két virslinél a hatóság érzékszervi kifogásokat emelt, és bírságot szabott ki, a többi megfelelt az elvárásoknak.

Fogy a pezsgő is: az árak néhány száz forinttól több ezerig terjednek. Úgy vettük észre, idén inkább az édes a népszerű. A gyerekeknek kölyökpezsgőt már 350 forintért is láttunk a piacon.

Szépen fogynak a pezsgők is. Fotó: Schmidt Andrea
Szépen fogynak a pezsgők is.
Fotó: Schmidt Andrea

Disznóláb és szőlő

Az olaszok disznólábat és disznósajtot esznek szilveszterkor, a spanyolok pedig tizenkét szem szőlőt, hogy boldog legyen az év minden hónapja. A világ szinte minden országában esznek szemes ételt, lencsét, borsót vagy rizst a gazdagság jelképeként. Van, aki a gazdagság reményében a sok pikkely miatt halat fogyaszt, mások szerint ezzel elúszik a szerencse. Az éjféli koccintás is a gazdagság utáni vágyból ered. A pezsgő, amit Dom Perignon francia szerzetes az 1600-as évek végén állított borból elő, sokáig csak a leggazdagabbak itala volt. Luxuscikként maradt meg a köztudatban – és úgy tartották, ha drága italt iszunk az új év első perceiben, a folytatás is fényűző lesz.

Olvasóink írták

  • 1. bof 2012. január 01. 18:54
    „A zsoltitól vásárolt hentesárú mindig friss, finom. BUÉK Zsolti!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenki egyenlő lesz, ez a lényeg

Magyarország biztosítja az alapvető jogokat faji megkülönböztetés nélkül – derül ki a jövőre hatályba lépő alaptörvényből. A jogszabály helytelenül alkalmazza ezt a biológiai fogalmat, mert az ember egy fajhoz tartozik. Tovább olvasom