Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Saudek álomvilágszerű fotói Prágából a REÖK-ben

Az egyik legnevesebb kortárs cseh fotóművész, Jan Saudek képeiből nyílik kiállítás október 28-án, pénteken a Reök-palotában.
Fábián Barbara sajtóreferens elmondta: egyre nagyobb sikert aratnak a kiállítóhely kortárs fotográfiai tárlatai. Rendszeresen válogatást adnak a Magyar Sajtófotó Kiállítás anyagából, bemutatták Keleti Éva életművének legfontosabb darabjait, Marseille-t és Sanghajt megidéző tárlatot is tartottak. Legutóbb a szabadtéri idei sztárvendége, Paul Potts útiképeiből rendeztek kiállítást.

Jan Saudek álomvilágszerű képeit eddig csak 2001-ben Budapesten, a Mai Manó Házban mutatták be Magyarországon. Az 1935-ben, Prágában született művész fotóin gyakorta láthatunk kopott, málló vakolatú falak között meztelen, félmeztelen vagy jelmezszerűen beöltöztetett alakokat, egy lepusztult, időtlen, ám színes világ szereplőiként. Művei visszaidézik a 19. századi erotikus fotográfiák világát, valamint Hieronymus Bosch és Bernard Faucon művészetét. Saudek megítélése folyamatos vitákat gerjeszt: akik szeretik, ajnározzák, akik elutasítják, giccset kiáltanak vele szemben.

A Reök-palotában látható művek egyenesen az alkotó prágai műterméből és raktárából érkeztek. A kiállítás a teljes életművet összefoglaló jellegű, a legkorábbi alkotás 1971-re datálható, a képek legtöbbje a kora 70-es évek és 2005 közt született, így a művész minden fontos tematikájából és formai megvalósításából ízelítőt nyújt a tárlat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti ünnep, extrák nélkül

Rovatunkban hétről hétre kollégáink számolnak be arról, ők milyen hétvégi programokon vesznek részt, illetve mivel töltik a szabadidejüket. Tovább olvasom