Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Segítség a gyermekonkológián

Szeged - Daganatos és leukémiás gyermekek segítésére jött létre 1996-ban a Reménysugár Alapítvány, amely a szegedi gyermekonkológiai osztályon működik. Évente hatvan-hetven kis beteget kezelnek itt – 70–80 százalékuk gyógyultan mehet haza.
– December 13-án érkeztünk Kecskemétről. Az ünnepekre hazamehettünk. Január harmadikán jöttünk vissza, nem tudjuk, meddig kell maradnunk – hallottuk Bartucz Katalintól a gyermekklinika onkológiai osztályán. Az asszony minden percet 15 éves lánya, Zsuzsi mellett akar tölteni, akiről néhány hónapja derült ki: daganatos beteg. A kezelések nagyon megviselik, rossz a közérzete, kihullott a haja. Csendben ücsörgött az ágyon, míg édesanyjával beszélgettünk, majd elárulta: tévézéssel, számítógépezéssel tölti napjait, az egyik közösségi oldalon keresztül tartja a kapcsolatot osztálytársaival. Nyolcadikos lenne, de a sok kihagyás miatt inkább majd évet ismétel. Szeret tanulni, a történelem a kedvence, és verseket is szívesen olvas, de amióta kórházban fekszik, még ehhez sincs kedve.

Évente 60–70 gyermeket kezelnek a szegedi gyermekonkológiai osztályon, ahol a Dél-alföldi Hematológiai és Onkológiai Gyermekbetegekért Alapítvány tagjai azon igyekeznek, hogy segítsék a gyerekek testi gyógyulását, lelki erősítését. Szívügyük, hogy a beteg gyermekek szüleit is támogassák.

Bartucz Katalin minden percben kislánya, Zsuzsi mellett akar lenni – a Reménysugár alapítványnak köszönhetően egy szobában lakhatnak a kezelés alatt. Fotó: Frank Yvette
Bartucz Katalin minden percben kislánya, Zsuzsi mellett akar lenni – a Reménysugár alapítványnak köszönhetően egy szobában lakhatnak a kezelés alatt.
Fotó: Frank Yvette

– A Reménysugár Alapítvány 1996 óta működik. Az egyik érintett szülő kezdeményezésére alakult, akinek a gyermeke meggyógyult – tudtuk meg Bartyik Katalintól, az alapítvány elnökétől, aki egyben a szegedi gyermekonkológiai osztály vezető orvosa is. Korábban a kis betegek 8–9 ágyas kórtermekben feküdtek, kénytelenek voltak végignézni egymás szenvedését. Szüleik tapodtat sem mozdultak mellőlük, széken ülve, az ágyukra borulva éjszakáztak. Többek között ezen szerettek volna változtatni a Reménysugár Alapítvány létrehozói. Túri Sándor intézetvezető professzor áldozatos munkájának köszönhetően, főképp különböző alapítványoktól és a Reménysugár Alapítvány 30 millió forintjából elég pénzt gyűjtöttek össze az osztály létrehozásához. A teraszra húztak fel két újabb szintet, 14 szobát alakítottak ki, 28 ággyal, minden szobához fürdő is tartozik. Egy szobában egy szülő és egy gyermek lakhat, ennek köszönhetően elérték, hogy a kis betegek és kísérőik komfortosabban érezhessék magukat a kezelés alatt, ami legtöbbször 6 hónapig, de akár egy évig is tarthat. Szomorú, hogy mivel az érintett szülők nem kapnak ilyen hosszú időre táppénzt, legtöbbjük elveszti munkáját.

A gyerekeket 18 éves korukig fogadó osztály működéséhez nem lenne elég az állami támogatás, nagy szükség van a szponzorok felajánlásaira. A nagy cégek és magánszemélyek az alapítványon keresztül segíthetik a gyógyítást. A pénzből olyan gyógyszereket szereznek be a gyerekeknek, amelyekre egyébként nem futná, új műszereket vásárolnak, javíttatásokra költenek belőle. Laptopokat, számítógépeket és wifit is vettek már. Legutóbb infúziós pumpára költöttek. Két darab 900 ezer forintba került. Legközelebb pedig a vizsgálóágyakat szeretnék áthúzatni.

Mire meggyógyulnak

Országosan évente 250–300 új beteget regisztrálnak, az orvosi kezelés fejlődésének köszönhetően azonban ma a daganatos, illetve leukémiás gyermekek 70–80 százaléka gyógyítható. Ha ön is segíteni szeretné a Reménysugár Alapítvány munkáját, adományát a Kereskedelmi és Hitelbank 10402805-28017662-00000000 számú számlaszámára utalhatja. További információt az alapítványról a www.remenysugar.szeged.hu e-mail címen olvashatnak.

Olvasóink írták

 • 6. Horton 2011. január 11. 19:13
  „Szívből kívánom, hogy soha egyetlen gyermek se legyen beteg semilyen formában!!!!!!!!!
  Akik ezzel a betegséggel küzdenek, mielőbbi gyógyulást, kitartást és örök egészséget kívánok!!!”
 • 5. segítség! 2011. január 11. 08:40
  „Valóban nincs semmi fontosabb a gyermek egészségénél! Látva a képet, előtörtek belőlem az emlékek arról az időszakról, amit én is benn töltöttem a kislányommal. Őt leukémiával kezelték, és hála az orvosok, nővérek áldozatos, sokszor emberfeletti munkájának, meggyógyult. A 2. hozzászólónak üzenem, hogy nyugodtan adományozhat az azalapítvány számlájára, (én is azt teszem) mert mindent a gyerekek kényelmére és gyógyulására fordítanak valóban. Zsuzsinak és az édesanyjának pedig sok erőt, kitartást kívánok! S főleg: bízzanak a gyógyulásban!!!!!”
 • 4. soligor 2011. január 10. 19:09
  „Gyógyulj meg, Zsuzsi!!!!!!”
 • 3. kiokushyn 2011. január 10. 14:52
  „Nincs annál fájdalmasabb és gyötrelmesebb, mint amikor valakinek a gyermeke!
  Ne tudja meg ezt senki!”
 • 2. északmagyar 2011. január 10. 12:39
  „Gyógyulást!

  Apropó a Kereskedelmi és Hitelbank az a K&H?

  Nem lehetne, hogy az adományokat inkább a betegek kezébe adjuk, közvetlenül? :P”
 • 1. zoltanszabo 2011. január 10. 12:17
  „A világon a legyszörnyűbb dolog amikor a gyerek beteg . Ennél nagyobb csapás nem érheti a szülőt !Az egészség olyan mint a levegő ! észre se vesszük olyan természetes. Csak amikor bajvan akkor jövünk rá micsoda csapás.
  Minden elismerésem, tiszteletem az ott dolgozóknak, a családoknak, mielőbbi teljes gyógyulást kívánok a kis betegeknek !!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Busz tépte le a Mercedes ajtaját

Baleset történt hétfő délelőtt a szegedi Kálvária sugárúton: egy figyelmetlenül kinyitott gépkocsiajtót szakított le a 36Y-os busz. Tovább olvasom