Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Segítség testnek és léleknek: jó kezekben az onkoterápiás klinikán

Szeged - Hatezernél is több új beteg kap kemo- vagy sugárterápiát a szegedi onkoterápiás klinikán. De sok a visszatérő daganatos páciens is. Közülük többen javasolták: Jó kezekben akciónkban mutassuk be a rákbetegséggel küzdőket segítő ápolók közösségét: Hanesz Anna főnővért és csapatát.
Három megye – Csongrád, Bács-Kiskun és Békés – daganatos betegeinek nyújtanak sugár- és kemoterápiát, s ezzel reményt a gyógyulásra a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Onkoterápiás Klinikáján. Évente 6000-nél is több beteg lép először át azon a klinikakapun, amely mögött súlyos testi bajokra nyújtanak gyógyírt; miközben körülbelül 4000 a visszatérő páciens. E kisvárosnyi rákos beteg nemcsak az orvosokra, hanem az őket segítő személyzetre is számíthat nagy bajában.

Pszichológus is segít

A klinikai pszichoonkológiai ambulancián a pszichiáter és a pszichológus egy héten 30 órát rendel, fájdalomterápiával is foglalkozik. Emellett a szociális munkás végzettségű nővér ugyanúgy segíthet a lelki bajok megoldásakor, mint az egyházak, társadalmi szervezetek, amelyekkel jó a kapcsolat. A végstádiumhoz közeledő betegek helyzetét nehezíti, hogy hospice-osztály, illetve részleg nincs a szegedi klinikán.

– A betegek szeretete. A segíteni akarás. A hivatásunk iránti elkötelezettség – nem az anyagi érdekek tartanak minket az ápolói pályán – sorolja hitvallásuk elemeit Hanesz Anna főnővér, aki három évtizede dolgozik mások gyógyulásáért. Mennyiért? Unszolásunkra mondja csak ki: az ápolók bére 5–6 éve változatlanul körülbelül nettó 90 ezer forint.

126 méter hosszú az „onko- klinika" U alakú folyosója. Nem nehéz elképzelni, hogy kilométereket gyalogol itt a kezelőhelyiségtől a több mint 70 betegágyig és vissza egy-egy 12 órás műszak alatt az ápoló. A kis kórtermek közül több egyágyas, többségük külön fürdőszobával ellátott. Igyekeznek úgy kialakítani a környezetet, hogy ha a beteg akar, elkülönülhessen más páciensektől.

Hanesz Anna főnővér és csapatának egy része. 18 szakápoló dolgozik az onkoterápiás klinikán. Fotó: Frank Yvette
Hanesz Anna főnővér és csapatának egy része. 18 szakápoló dolgozik az onkoterápiás klinikán.
Fotó: Frank Yvette

Ön is jelöljön!

Továbbra is várjuk olvasóink jelöléseit hat kategóriában: orvos – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; ápoló – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; munkahelyi közösség; az egészségügyben egyéb munkát végző. Ezek alapján szakmai testület választja ki azokat az egészségügyben dolgozó személyeket és csoportokat, akiket egy-egy héten bemutatunk. Közülük hathetente a testület segítségével választjuk ki és jutalmazzuk a legszebb történet főszereplőjét, illetve a legérdekesebb sztori jelölőjét.   

– Mániákusan ragaszkodunk az egészségügyhöz. Mert itt egyfolytában az emberekkel kell foglalkoznunk – lelkiismeretesen. Sokszor nemcsak a testi bajaikkal, hanem a lelkükkel is. Úgy tapasztalom, hogy a lelki tényezőnek, a meg nem beszélt konfliktusoknak, a stressznek nagy a szerepe a daganatos betegség kialakulásában – vallja az egyetlen férfi ápoló, a 19. éve a betegágyak mellett dolgozó Fodor László. 1–6 hétig is eltart egy-egy rákos sejtburjánzás kúraszerű kezelése. Ez is oka lehet annak, hogy az onkológiai klinikán megforduló sok ezer páciens közül mindenkinek akad „kedvence" – ismerik el az ápolók. De igyekeznek mindenki helyzetébe beleélni magukat, és segíteni, egyénre szabottan.

– Március óta dolgozom itt, s az előző, ugyancsak egészségügyi és szociális jellegű munkahelyemhez képest megkönnyíti a betegekkel foglalkozást, hogy itt semmilyen eszközből, gyógyszerből sincs hiány – jelenti ki Balla Tímea. „Újoncként" mondja: összekovácsolódott az onkoterápiás klinikai nővérek csapata: többségük az 1980-as évek óta itt dolgozik, s e közösségbe jól beilleszkedtek a volt II-es kórházból az egészségügyi integráció idején, 2008-ban ide került ápolók is.

Havonta 400–500 keverékinfúziót adnak be a pácienseknek az onkoterápiás klinikán. A legkorszerűbb sugárterápiás lehetőségek mellett az összes Magyarországon rendelkezésre álló gyógyszert használják, miközben sok klinikai vizsgálatban vesznek részt, így olyan szerek alkalmazására is lehetőség adódik, amelyek később várhatóan bekerülnek majd a hazai rutinszerű ellátásba.

Olvasóink írták

 • 2. Elismerés 2011. július 11. 12:38
  „Tisztelt Hanesz Anna Főnővér Asszony!

  Családom egyik tagja érintettsége okán lelkiismeretes és önzetlen szakápolói munkájukat ezúton is köszönjük.

  Hiszek abban,hogy a közeli jövőben önzetlen munkájukat nagyobb elismerésben fogják részesíteni.

  Tisztelettel: Kinyó Pál
  Szeged”
 • 1. Ferrer 2011. július 11. 11:10
  „Azt hiszem csak gratulálni lehet nekik a munkájukhoz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szoborra, mobil vécére fekszenek: új őrület Szegeden

Az eddigi legfurcsább utcai játékot, a plankinget ismertük meg az Aradi vértanúk terén. A mozgalom követői extrém helyeken hasra fekszenek, mozdulatlanul. Tovább olvasom