Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Segítségre szorul a kínzás szemtanúja

Kübekháza - Nemcsak a meggyilkolt B. Rékának, hanem annak a 13 éves lánynak is sok borzalmat kellett átélnie, aki többször tanúja volt szülei kegyetlenkedésének.
Nincs ép ésszel felfogható magyarázat arra, miért nem kért valakitől segítséget éveken át tartó kegyetlen kínzása alatt a kübekházi B. Réka. Ő az a 25 éves lány, akinek földi maradványai október elején kerültek elő egy battonyai ház udvarából. Az emberöléssel a szegedi M. Zoltánt és a Kübekházáról elszármazott K. Adriennt gyanúsítják. Előzetes letartóztatásba került a nő mostani élettársa is. Az ő házukban élt Réka, akinek történetéről a napokban beszámoltunk lapunkban. A lány nem szólt rokonainak a terrorról, amit átélt: amikor egyik nagybátyja a lány utolsó kübeki látogatásán otthon akarta tartani, ellenállt.

Kübekházán lesz a temetés

Réka rokonai a kübekházi családi sírhelyen szeretnék eltemetni a lányt. A rendőrség a nyomozás kezdeti stádiumára hivatkozva azonban még nem adja ki a családnak a lány földi maradványait. Hogy ez mikor történhet meg, arra nem tudtak válaszolni.

Egyesek ezt Stockholm-szindrómával magyarázzák – 1973-ban Stockholmban két rabló megtámadott egy bankot, és túszul ejtett négy alkalmazottat. A 131 órán át tartó összezártság különös hatással volt a túszokra: annyira megkedvelték fogvatartóikat, hogy kiszabadulásuk után gyűjtést rendeztek a rablók jogi védelmének költségeire. Boncz István, az SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika egyetemi docense szerint viszont a két esetet nem lehet párhuzamba állítani: a túszokat nem kínozták. – Valamivel komolyan függővé tették a lányt. Mivel nem ismertem az értelmi képességeit, nem tudom, mindez miért alakulhatott ki nála – mondta a docens.

Réka kínzásainak egy részét látta a gyilkossággal gyanúsított M. Zoltán és K. Adrienn 13 éves lánya is. Vargáné Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a lánnyal kapcsolatos kérdéseinkre – gyermekotthonba vagy rokonokhoz került-e – nem akart válaszolni. Az interneten a lány így ír magáról: „Imádom a zenét és a táncot. ... Sok hangszeren tudok játszani: hegedű, furulya, zongora, szintetizátor és basszusgitár." Idegennyelv-tudásként az angolt, a németet és a románt jelöli meg. Ezzel szemben apja az egyik közösségépítő portálon Hannibal Lechter profilképét használja: a Bárányok hallgatnak című film pszichiáter szereplője sorozatgyilkos. Egy másik közösségi portálon lakáscímként az Elm utcát jelöli meg: a horrorfilmben Freddy Krueger rémálmaikban végzett áldozataival. Boncz István szerint a lánynak mihamarabb pszichiátriai segítségre van szüksége: az átélt borzalmak hatására neurotikus személyiségfejlődés is kialakulhat nála.

Olvasóink írták

 • 5. Lótusz9 2011. október 22. 10:08
  „1. Emberséget_a_világnak 2011.10.21. 08:08
  Napok óta emésztem ezt az iszonyatot, keresem a magyarázatot az áldozat viselkedésére. Miért nem működött az életösztön? Mi volt az, ami legyőzhette? Talán a legelemibb emberi vágy a szeretetre, az elismerésre, a tudat, hogy fontos valakinek. Úgy gondolom, ez a szerencsétlen leány életében először kapott szeretetet. Tiszta, önzetlen szeretetet. Egy kislánytól. Ingerszegény környezetből jött, ahol ilyenek a nagybácsik, ott ilyen az egész család. Talán csak egy "fölösleges kenyérpusztító" volt otthon, ezért elment oda, ahol szükség volt rá. A kicsi lánynak volt szüksége rá. Ez a szerencsétlen, kicsi lány is nagy vesztese ennek a rémtörténetnek. Nélküle nem derült volna fény soha erre az szörnyűségre, ki tudja a pokolravaló bűnösök még mennyi borzalmat követhettek volna el.

  IGAZAKAT ÍRTÁL !!!!! JÓ ILYEN EMBEREKET ISMERNI MINT TE VAGY !!!”
 • 4. tol 2011. október 22. 10:03
  „nincs épeszű magyarázat, mert nem épeszűek a szereplők. De hogy a környezetből, a faluból senkinek se tűnt fel ez a horror, az azért durva...”
 • 3. Pthalo 2011. október 22. 02:24
  „"Nincs ép ésszel felfogható magyarázat arra, miért nem kért valakitől segítséget..."

  Nincs ép ésszel felfogható magyarázat arra, hogy miért kommentáljuk az áldozat esze épségét és nem a bűnősét, de ha már ott tartunk valószínűleg az áldozat attól félt, hogy megölik. Nem tudta kihez lehet fordulni, ki az a megbízható, ki az aki a bünözők mellett állna. Lehet, hogy nem hagyták egyedül telefonálni. Ha bármit rosszat mondott volna, kínozták volna ezért. Lehet, hogy szégyelte magát, hogy ilyen hélyzetbe került, vagy önmagát hibáztatta. Talán védeni akarta a kislányt. Lehet, hogy a legeléjén még nem volt annyira rossz és nem akart panaszkodni. A vége felé valószínűleg már nem mehetett ki. Ha ki ment volna az utcára összetört ujjakkal és éget arccal, valaki csak észrevette volna, nem? Akkor már késő volt segítséget kérni; nem volt rá lehetősége.

  Az áldozat biztos mindent megtett azért, hogy túléljen, de nem látott kiutat.”
 • 2. igazságkereső 2011. október 21. 08:48
  „Ugye látta minden hozzászóló azt a környezetet,amelyben ez a borzalmas eset történt,de gondolom felmérte mindenki azt az értelmi szintet is, amilyennel megnyilvánultak a megkérdezettek?!! No comment!”
 • 1. Emberséget_a_világnak 2011. október 21. 08:08
  „Napok óta emésztem ezt az iszonyatot, keresem a magyarázatot az áldozat viselkedésére. Miért nem működött az életösztön? Mi volt az, ami legyőzhette? Talán a legelemibb emberi vágy a szeretetre, az elismerésre, a tudat, hogy fontos valakinek. Úgy gondolom, ez a szerencsétlen leány életében először kapott szeretetet. Tiszta, önzetlen szeretetet. Egy kislánytól. Ingerszegény környezetből jött, ahol ilyenek a nagybácsik, ott ilyen az egész család. Talán csak egy "fölösleges kenyérpusztító" volt otthon, ezért elment oda, ahol szükség volt rá. A kicsi lánynak volt szüksége rá. Ez a szerencsétlen, kicsi lány is nagy vesztese ennek a rémtörténetnek. Nélküle nem derült volna fény soha erre az szörnyűségre, ki tudja a pokolravaló bűnösök még mennyi borzalmat követhettek volna el.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Programok, megemlékezések a forradalom jegyében

A hétvége programjait döntően meghatározzák az október 23-i ünnepségek. Tovább olvasom