Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 12°C Még több cikk.

Sietnek: augusztus végéig megépül a kerítés

Szeged - Három hónappal „megrövidítette" Orbán Viktor a kerítésépítést, így számításaink szerint a tervezett 900 helyett közel 6000 katonára lesz szükség a déli határon. Tegnap azt láttuk, négy kilométeren már végeztek a földmunkával, augusztus elsején indulhat a cölöpözés.
– Augusztus 31-éig megépül a kerítés Magyarország déli határán. Mások tapasztalatai alapján arra lehet számítani, hogy azonnal egyhatodára-egyhetedére csökken az illegális határátlépők aránya – mondta Orbán Viktor szombaton a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) zárónapján. A bejelentéssel a miniszterelnök 3 hónappal rövidítette meg a 175 kilométeres szerb–magyar határszakaszra tervezett építkezést. Megírtuk, a Mórahalom mellett felhúzott mintakerítésnél Pintér Sándor belügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter azt mondta, a 4 méteres kerítést 2015. november 30-áig kell megépíteni.

Lábát mosó bevándorló a szegedi Indóház téren. Több pénz elfolyt idén a nemzeti konzultációra, mint a menekültekre. Fotó: Schmidt Andrea
Lábát mosó bevándorló a szegedi Indóház téren. Több pénz elfolyt idén a nemzeti konzultációra, mint a menekültekre.
Fotó: Schmidt Andrea


Tegnap megnéztük, mi történik a határ mentén. A röszkei kertek végében még nyoma sincs a kerítésnek, a Kisszéksósi út folytatásánál viszont már látszik, hogy a földmunkagépek eldózeroltak egy közel 6 méter széles sávot. A röszkei határátkelőtől a próbakerítésig tartó mintegy 4 kilométeres szakaszon új, frissen festett határköveket is kitettek. A kerítés vonalát jelző léceket alig 1-1,5 méterre helyezték el a két ország határától, csakúgy, mint a próbakerítésnél. Az ásotthalmi határátkelőig tartó szakaszon több helyen is láttuk a földmérők munkáját, a bevágásokba leszúrt karókat.

A kerítésépítésről – hivatalosan határőrizeti célú ideiglenes kerítésről – szóló törvény augusztus 1-jén lép hatályba. Az eredeti tervek szerint egyszerre 900 emberrel, 10-12 helyszínen kezdtek volna a cölöpözéshez. A jelentősen lerövidített határidő miatt számításaink szerint legalább 6000 katonára lesz szükség. Megírtuk, a szilárdabb talajon cölöpverőgéppel helyezik el az oszlopokat, a mocsarasabb részeken NATO-drótot telepítenek.
Szombaton 1280 illegális bevándorlóval – köztük 223 gyerekkel – szemben intézkedtek a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén. A legnagyobb számú csoportot Ásotthalom külterületén fogták el. Egy 19 éves embercsempész is a rendőrök hálójába akadt, a szíreket szállító fiatalt Szegeden kapták el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szulejmán sétál - akár az irodába is

A Szegedi Vadasparkban gondozói mindennap sétára viszik Szulejmánt, a kis kölyöktevét, hogy megszokja az emberek közelségét. Tovább olvasom