Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Sikkasztás gyanúja miatt nyomoznak Kisteleken

Kistelek - 122 millió forintot adott kölcsön a kisteleki önkormányzat a helyi inkubátorháznak. 112 milliót kaptak vissza, de azt is egy év késéssel. Információink szerint sikkasztás gyanúja miatt nyomoz a rendőrség.
Sikkasztás miatt nyomoznak a kisteleki inkubátorháznál – közölte lapunkkal névtelenséget kérő forrásunk. Elmondta, a város a K&H Banktól 2008-ban hitelt vett fel, amit az inkubátorház építtetőinek kamatmentesen továbbadott.

– Az önkormányzat fizeti a kamatot, a vállalkozás pedig viszi a hasznot – állította informátorunk.

A Kistelek város honlapján föllelhető adatokból kiderül, 2008-ban a település munkahelyteremtő beruházáshoz 119 millió forint, míg fejlesztési célra 122,8 millió forint, svájcifrank-alapú hitelt vett fel a K&H Banktól. A testület arról is döntött, hogy 122 millió forint visszatérítendő támogatást nyújt az inkubátorházat felépítő Euro-Kistelek Kft.-nek. A határozat szerint a kölcsönt a vállalkozás 2009-ben visszafizeti.

Végrehajtás

Az Opten adatai szerint az Euro-Kistelek Kft.-nek négy tulajdonosa van. A cég adószámát 2011-ben két hónapra felfüggesztették. 2013 őszén a vállalkozás felkerült a NAV végrehajtás alatt álló adózók listájára, amelyen idén februárig szerepelt. Megkértünk egy könyvelőt, nézze meg a vállalkozás közzétett elektronikus beszámolóit, hogy megtudjuk: mennyi pénzt kaptak az önkormányzattól, és azt mikor fizették vissza. A szakember szerint a cég beszámolói több ponton sértik a számviteli törvényt. „Sem a mérlegből, sem a kiegészítő mellékletből nem lehet a kölcsön nyomára bukkanni, a könyvvizsgálói jelentés sem tesz róla említést. A mérlegben szerepelnie kellene a kötelezettségek között, a kiegészítő mellékletben pedig illendő lett volna részletezni, kiemelten bemutatni" – mondta a szakember. Egyedül a 2009-es beszámolóban szerepel egy 109 millió forintos kölcsön, amelyet az inkubátorcsarnokra kaphattak.

A 2009-es visszafizetés elmaradt, 2010-ben viszont visszakapták a pénz egy részét. A képviselő-testület elé terjesztett anyagban betű szerint ez áll: „EURÓ Kistelek Kft. a 2008 évben kapott támogatás visszafizetésre került. 112 000 Ft". A csatolt táblázatokban látszik, hogy az inkubátorház nem 112 ezer forintot, hanem 112 milliót fizetett vissza. Azt viszont nem tudni, miért utaltak 10 millióval kevesebbet a kapott összegnél.

– Az Euró Kistelek Logisztikai Kft. a támogatást 2010-ben visszafizette – reagált megkeresésünkre Kistelek jegyzője. Terecskei Erzsébettől arra a több mint egy hónapja feltett kérdésünkre viszont nem kaptunk választ, hogy mi lehet az oka, hogy az eredeti tervekhez képest egy évvel később kapta vissza az önkormányzat a pénzt. Arra sem reagáltak, hogy tudnak-e az inkubátorház ellen indult nyomozásról. Telefonon kerestük Nagy Sándor polgármestert is, de nem értük el.

– A Szegedi Rendőrkapitányság folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétségének megalapozott gyanúja miatt. A nyomozást a Szegedi Járási Ügyészség rendelte el 2014. január 27-én. A nyomozásban gyanúsítottkénti felelősségre vonásra eddig nem került sor. A nyomozás határidejét a járási ügyészség 2014. június 14-éig hosszabbította meg – közölte érdeklődésünkre Szanka Ferenc csoportvezető ügyész-szóvivő

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkéntes tűzoltók Kisteleken

A Kisteleki Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület alakuló közgyűlését tartják holnap. Tovább olvasom