Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Sírva fakadtak: nem vettek fel hitelt, mégis 105 milliót követel a bank

Szeged - Végrehajtóhoz került azoknak a szegedi lakástulajdonosoknak az ügye, akikről megírtuk: nem vettek fel hitelt, mégis 105 millió forintot követel tőlük a Raiffeisen Bank Zrt. Állítják, az építési vállalkozó miatt kerültek ebbe a helyzetbe.
– Ez egy igazságtalan döntés, amit nem vagyok hajlandó elfogadni. A bank most újra megveteti velünk a lakást, holott egyszer már kifizettük a teljes vételárat. Nincs emberség ebben az országban – mondta tegnap az egyik szegedi bírósági végrehajtó iroda előtt Biharvári Gyuláné. A súlyos beteg nő kerekes székhez kötött férjével évekkel ezelőtt vásárolt lakást az újszegedi Korondi utcában. A társasházról 2011-ben kiderült, az építési vállalkozó nem fizette vissza a Raiffeisen Bank Zrt.-től felvett több száz milliós keretjelzálog-hitelt.

A bank a szerződésnek megfelelően a lakástulajdonosoktól kérte jussát, a 105 millió forintos követelést nyáron a Kúria is helybenhagyta.

A Korondi utcaiak ügye többévnyi pereskedés után került a végrehajtóhoz – erről lapunk is többször beszámolt. A lakástulajdonosokat tegnap arról tájékoztatták, mi várható akkor, ha nem tudnak egyezségre jutni a bankkal. Az alpereseknek 105 millió forintot, valamint 2,5 millió forint perköltséget kellene előteremteniük. A tájékoztatón 12-en vettek részt, többek között a Raiffeisen Bank Zrt.-t a korábbi eljárásokban is képviselő Szabó Tamás ügyvéd is.

Biharvári Gyuláné lányával a végrehajtónál. A súlyos beteg asszony szerint nincs emberség Magyarországon. a szerző felvétele
Biharvári Gyuláné lányával a végrehajtónál. A súlyos beteg asszony szerint nincs emberség Magyarországon. 
A szerző felvétele


Miért perelt a bank?

A per azért indult, mert a házakat felépítő Korondi Projekt Kft. 400 millió forint keretjelzálog-hitelt vett fel az építkezésre, viszont azt a vállalkozó nem fizette vissza. A lakásokat menet közben a jelzáloggal együtt értékesítette. A pénzét követelő Raiffeisen Bank Zrt., mivel a vállalkozáson nem tudta behajtani a kintlévőséget, a lakókhoz fordult. A lakásaikat megvásárló Korondi utcaiak a jogerős döntés értelmében kötelesek tűrni a bank végrehajtását.

A végrehajtó elmondta, az eljárás akkor is véget ér, ha a tulajdonosok kifizetik a bank követelését, valamint a végrehajtás költségeit. Elhangzott, a perköltséget a nyugdíjakból is letilthatja a végrehajtó. A végrehajtó szavait halk sóhaj követte, többen megjegyezték, nincs pénzük. – A férjem kerekes székhez kötött, én többször kaptam már agyvérzést. Utcára tesznek minket. Kihez forduljunk most? Az emberjogi bírósághoz? – kérdezte a végrehajtót Biharvári Gyuláné. Az idős asszony a választ meg sem várva sírva fakadt, a lehetetlen helyzettől többeknek könnyes lett a szeme.

A végrehajtó megjegyezte, emberileg megérti a panaszost, a jogi oldal viszont köti a kezét. – A szívem szakad meg, de önök ettől nem lesznek előrébb – tette hozzá. A másfél órásra nyúlt tájékoztatón a makói Miklán András arra volt kíváncsi, árverezéskor van-e elővásárlási joga az adósnak. Elhangzott, nincs elővásárlási jog, és az elektronikus árverésből is kizárják az adósokat. Megtudtuk, a Raiffeisein Bank Zrt. ajánlatot tett az adósoknak, ha azt elfogadják, elkerülhető az árverés. A résztvevők többsége azt mondta, az összeg így is túl magas, hiszen a bank 105 millió forintot követel 15 családon. A végrehajtó elmondta, az ingatlanokat a jogszabálynak megfelelően a becsérték 70, vagy bizonyos esetekben 50 százalékán lehet árverezni. Javasolta, aki tudja, saját maga adja el a lakást. Mint fogalmazott, így legalább pár millió forintjuk megmaradhat az adósoknak.

– Hol van itt az igazság? – kérdezte elkeseredve Balázsfi Istvánné, az egyik lakástulajdonos, amire a végrehajtó egykedvűen azt válaszolta: jogszolgáltatás van, nem igazságszolgáltatás.

A Bakayban is félnek

L. Gábor és társai építették többek között az egyik Bakay Nándor utcai társasházat. A vállalkozó a Bakay-projektnél sem fizette vissza a több száz millió forintos kölcsönt, az eljárást az ítélőtábla tavaly küldte vissza első fokra. Perükben január 19-én születhet meg az elsőfokú ítélet, ügyük a jogerős döntést követően kerülhet a végrehajtóhoz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javították a pénteken letarolt oszlopot

A helyreállítás árát igyekeznek behajtani a balesetet okozó jármű vezetőjétől. A 2-es villamos megállójánál a korlát elgörbült, hamarosan azt is javítják. Tovább olvasom