Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Sok pénzt hoz a gyed extra

Szeged - A dolgozó szülőknek kedvez a gyed extra, amellyel sokkal több pénzhez juthatnak a gyermeket vállaló családok. A gyed mellett január elsejétől dolgozni is lehet, így duplázódhat a családi bevétel.
80 ezer kismamát érint a gyed extra jövő január elsejei bevezetése: ők azok, akik gyermekük egyéves kora után akár teljes munkaidőben a gyed megtartása mellett is dolgozhatnak. A parlament elé beterjesztett, a gyermekgondozási ellátások átalakításáról szóló törvény megduplázhatja a kisgyermekes családok havi bevételét, felfuttathatja a négyórás foglalkoztatást.

A gyermekgondozási díj továbbra is munkaviszonyhoz kötött, csak azok kapják, akik a szülés előtti két évben legalább 365 napon át dolgoztak. A gyedet a gyerek 2 éves koráig folyósítják, ezután már csak a bruttó 28 ezer 500 forintos gyes marad. A kormány eddig választás elé állította a szülőket: vagy dolgoznak, vagy gyereket nevelnek. A gyed mellett tiltották a munkavállalást, ami még a családi kedvezményekkel együtt is legalább 20 ezer forintos bevételcsökkenést jelentett a szülőknek.

Pálinkó Krisztinának jól jönne a gyes a munka mellett. A szerző felvétele
Pálinkó Krisztinának jól jönne a gyes a munka mellett.
A szerző felvétele

A Retek utcai máltai játszótéren kérdeztük a kismamákat, hallottak-e a gyed extráról, és arról, mikor térnek vissza a munka világába. – Pont lejárt a gyed, és babát várok – árulta el a kétéves Nándi anyukája, Bodóné Edina. Az új szabályozással az anyuka jövőre nemcsak a korábbi nettó fizetésével szinte megegyező terhességi-gyermekágyi segélyt (tgyás), hanem a kétéves gyerek utáni 28 ezer 500 forintos gyest is megkapja. Bodóné Edina elképzelhetetlennek tartja, hogy egyéves gyermeke mellől visszatérjen a munka világába. – Megoldás lenne a részmunkaidő, de szerintem 4 órában nem vesznek vissza. Nem lenne szívem egyévesen bölcsödébe adni a gyermekem – tette hozzá.

Gyed az egyetemistáknak

A keresőtevékenységet nem folytató diákok eddig csak gyest kaphattak, a felsőoktatásban alapképzésben tanulók esetében viszont 2014-től erre jönne a gyed, amelynek összegét úgy számolják ki, mintha a kismama minimálbéres foglalkoztatott lenne. Ez nagyjából havi ötvenezres juttatást jelent gyerekenként. Viszont ha az anya mesterképzésben vagy doktori képzésben vesz részt, a diplomás bérminimum alapján jár neki a gyed, amely már havi 59 ezer forintot hoz.

Az általunk megkérdezett szülők örültek a jövőre életbe lépő változásoknak. – Ahogy betölti a két évet, megyek vissza dolgozni. A gyes semmire sem elég. 9 évvel ezelőtt született az első gyerekünk, akkor a munka mellett még megkaptuk a gyest is – mondta Pálinkó Krisztina, a 20 hónapos Nikolett anyukája. A fiatal nő jövő márciusig marad a lánya mellett. – Jól jönne a gyes a munka mellett – tette hozzá. Mihály Gedai Anita két kisfiát hintáztatta, a tanárnő szívesen dolgozna négy órában a gyed mellett. – Attila 3 éves lesz februárban, a kisebb 10 hónapos. Most csak egy gyest kapok, szerencsére a férjem jól keres. A fél állás jól jönne, mielőtt visszatérek a munkába – mondta az anyuka.

Sokat hoz a konyhára a családi ellátások átalakítása. Eddig egy 150 ezer forintot kereső anyuka a gyerek 5 és fél hónapos koráig 89 ezer 900 forint tgyást kapott, majd a kétéves életkor betöltéséig havonta 77 ezer forint gyedet. Eddig, ha újabb gyermek született, az anyuka újra a tgyást kapta, a gyedet elbukta. Január elsejétől a 89 ezer 900 forintos tgyás mellé a 77 ezer forintos gyed is marad, így az elsőszülött kétéves koráig már 166 ezer 900 forintból gazdálkodhat a család.
Amikor letelik a tgyás, a gyed mellé a gyerek hároméves koráig marad a 28 ezer 500 forintos gyes. Ha 4 órában kezd dolgozni az anyuka, a 77 ezer forintos gyed mellé a korábbi fizetésének a felét, 49 ezer forintot keres. Így már 126 ezer forintból gazdálkodhatnak.

A juttatások halmozhatóvá tétele minden olyan kismamának segít, aki 3 éven belül több gyereket szül. Mivel nincs felső határ, előfordulhatnak olyan esetek is, hogy ha egy nagyon magas jövedelmű anya többször szül, vagy ikrei lesznek, akár több százezer forintot is kaphat. Gyest ugyanakkor csak két gyerek után fizet az állam. A törvényalkotó nem csak a jövő nemzedékre gondolt: a gyed extra a 2014. január elseje előtt született gyermeknél is igénybe vehető.

25 éves kor felett szül a dolgozó nő

Az OEP statisztikai évkönyvéből kiderült, 2012-ben 25 ezer 733 nőnek folyósították a szülési utáni tgyást. Mindössze 701-en voltak 25 év alattiak, legtöbben 30–34 éves koruk között vállaltak gyereket.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. renny21 2013. november 24. 10:24
  „Szeretném megkérdezni a cikk íróját, hogy honnan értesült arról, hogy az ikres anyukák dupla gyedet kapnak. Én ikres anyuka vagyok és úgy értesültem, hogy az ikrekre nem vonatkozik a gyed extra, ők sajnos egy gyermeknek számítanak! Csak abban az esetben jár rájuk a dupla gyed, ha testvérük születik és a 3 gyerek így tesz ki kettőt. Pedig mindenből duplát kell vennünk ikres szülőknek, dupla ruha, pelus, tápszer, stb.... De ha a cikk írójának az értesülése pontos, akkor nagyon örülni fogok!”
 • 21. joy 2013. november 24. 06:49
  „Munkahely kellene végre!
  Szegény anyukák többségének nincs hova visszamennie, akinek sikerül, 1-2 hónap múlva megszüntetik munkaviszonyát.”
 • 20. Mjuriele 2013. november 23. 14:08
  „"hanem a kétéves gyerek utáni 28 ezer 500 forintos gyest is megkapja..........Gyest ugyanakkor csak két gyerek után fizet az állam."

  Nem volt elég bejelentett munkám, így a gyes minimumát kapom 3 évig.
  Valaki világosítson már fel hogy akkor azt sem fogom?”
 • 19. vári 2013. november 22. 19:55
  „macs
  "Eddig úgy tudtam, hogy a gyes és a gyed azért lett bevezetve, hogy a pici legalább 3 éves koráig az anyukája mellett legyen, mert neki ez a megoldás a lehető legjobb."
  Nem. Azért lett bevezetve, hogy ideiglenesen elrejtsék a a női munkanélküliséget.

  dodoni
  Mi legyen akkor a mérce?
  Ne felejtsük el, hogy a GYES-t 1969-ben vezették be, azelőtt is sok gyerek bölcsődébe járt, nem csak most, sőt, megkockáztatom, nagyobb arányban voltak bölcsődések a gyerekek, mint most. Nem kéne úgy tenni, mintha a XXI. század vívmánya volna, hogy a gonosz karrieristák "leadják" a bölcsibe a gyereket.”
 • 18. ditta79 2013. november 22. 19:14
  „Jól megfizetett(duplán) friss gyerekes anyukák nem lesznek sem az állam ellen sem a munkahely ellen.
  Nem fognak fizetésemelést kérni, mert nekik lesz plusz pénz is...valamit valamiért...”
 • 17. PipiczGabor 2013. november 22. 16:55
  „Választási fogás a fidesztől.”
 • 16. macs 2013. november 22. 15:17
  „15. dodoni,
  OK, értelek, csak az a gond, hogy ezzel az intézkedéssel feltaláltuk a fából vaskarikát. :-)
  Igazad lehet, hogy fel kéne ajánlani a főállású anyaságot, de könyörgöm, ne akarja senki se kötelezővé tenni.”
 • 15. dodoni 2013. november 22. 14:55
  „14. macs

  A kérdéseidre a válasz az, hogy teljes az ideológiai káosz a fejekben itt is.

  Egyfelől van az a (kutatásokkal is bizonyított) nézet, hogy a gyereknek kb. három éves koráig, a személyiség legerősebb fejlődésének idején, az anyja közelsége, mindennapos jelenléte a legjobb.

  Másfelől meg ott van a sok-sok évtizedes agymosással kialakított másik nézet, hogy a nő rohanjon vissza dolgozni és különben is, ők ott akarják kiteljesíteni magukat.

  Adu ászként hivatkoznak nálunk is azoknak az országonak a kedvezőbb születési adataira, ahol a nők szülés után már megint ott "törtetnek" a munkahelyeken. Persze, mint minden ilyen hivatkozás, féloldalas, mert sok mindent nem vesz figyelembe.

  Az én véleményem meg az, amit anno Fekete Gyula is emlegetett: lehessen főállásban, megfelelő javadalmazásért anya az, aki három vagy annál több gyermekre vállalkozik, természetesen nyugdíjjogosultságot is szerezve ezzel és aki akar, az egy-két vagy annál több gyermek után menjen vissza dolgozni.”
 • 14. macs 2013. november 22. 12:32
  „Eddig úgy tudtam, hogy a gyes és a gyed azért lett bevezetve, hogy a pici legalább 3 éves koráig az anyukája mellett legyen, mert neki ez a megoldás a lehető legjobb. Aztán az élet úgy hozta, hogy a kismamák nagy része, amint tehette visszament dolgozni, de az ellátást továbbra is megkapta. Emlékeim szerint volt egy időszak, amikor el kellett dönteni vagy gyes/gyed, vagy munkabér. Most újra visszaállítják a régi rendszert.
  Szóval,
  - most szüksége van a gyereknek az első 3 életévében arra, hogy a mamája mellett legyen, vagy ez csak egy szlogen, ami nagyon jól hangzik?
  - a mama, aki teljes munkaidőben dolgozik a 2-3 éves gyerek mellett, minimum 10 órát távol van. A kicsivel mi lesz?
  Bölcsibe viszik, vagy a sokszor szidott nyugger nagyi gondoskodik róla?
  Nem régen az egyik cikk kapcsán jó néhányan követelték, hogy a nyugdíjasok csúcsidőben ne utazhassanak, sőt olyanok is voltak, akik azon háborodtak fel, hogy reggelente a boltban idősek is vásárolnak. Nagyon kíváncsi vagyok, nekik mi a véleményük arról, ha az általuk szidalmazott idősek, akik ráadásul az ő adójukból/járulékaikból élősködnek, segítsék-e a fiatalokat, hogy a mamák élhessenek a kapott kedvezményekkel?”
 • 13. majzik 2013. november 22. 11:59
  „Hiszem ha látom !

  16-17 éve dolgozik nálunk egy hölgy, három gyerek !
  Jelenleg is otthon van, mivel lebetegedett az egyik kis csávó !
  Egy hét táppénz annyi adminisztrációval jár, hogy felejtős !”
 • 12. grafika88 2013. november 22. 11:11
  „Ez a 80 000 anyuka ..HOVAFOG visszamenni dolgozni??? Hova teszi a gyereket ??Óvoda..bölcsöde ????”
 • 11. spiler 2013. november 22. 11:06
  „ötlet jó....de miből is...kitől veszik el...VAGY A KORMÁNY TAGOK SAJÁT ZSEBBŐL FIZETIK..”
 • 10. x 2013. november 22. 10:58
  „7. Léni, tulajdonképpen mi fáj? Öregasszony vagy és megrettensz az unokáid felvigyázásától?”
 • 9. grafika88 2013. november 22. 10:38
  „Ennyien szültek ?? 25 733 nő ?? Ezek közzül HÁNYNAK szünt meg a munkahelye?? Hányan mehetnek vissza ?? Ha vissza is veszik..a gyereket HOVA TESZI ??? ha beteg..hova teszi ?? mert milyest beteg lesz..jó párszor..a munkáltató felmond neki rögtön !
  A gyeshez ..1 év ledolgozott ?? MINDENKIRE vonatkozik ???? mert rengeteg kirekesztett szül..5. 6. oszályt végzett ..MUNKAVISZONYA még 1 nap SE VOLT és még is kapnak gyest ???? Hogyvan ez ???”
 • 8. állatbarát3 2013. november 22. 10:04
  „2. DMagóg 2013.11.22. 07:39
  "Akinek nem volt munkalehetősége?"
  Te is tudod nagyon jól,hogy sajnos ez a "nagyokat" nem érdekli,nekik minden meg van a többi le van ...........”
 • 7. Léni 2013. november 22. 09:32
  „Van ebben az országban 80 ezer munkahely? Van ebben az országban 80 ezer plusz bölcsődei kapacitás?
  Hova teszik a gyerekeket munkaidő alatt? Talán azok a "szemét" öregek, akik egyesek szerint felélik a fiatalok
  jövőjét lesznek elővéve?”
 • 6. mivan? 2013. november 22. 09:11
  „Akit ez érint és jobban jár vele az írjon már be ide.”
 • 5. Emberségetavilágnak 2013. november 22. 08:34
  „Nincs ezzel semmi gond.
  Legálisan dolgozhatnak, az adó és járulék bekerül a közösbe.”
 • 4. Horton 2013. november 22. 08:30
  „Ez sem mindenkire vonatkozik! Azok az édesanyák, akik vállalkozóként dolgoznak-egyéni-azoknak nem jár.
  Gratulálok!”
 • 3. szaboG 2013. november 22. 07:55
  „Gratula!Azt hiszem 3 és fél éve ők alakították át a rendszert.Most a választások előtt gyorsan csinálnak vmit.De az is lehet,hogy a vezér lánya babát vár.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koncertek, színházak minden mennyiségben

Jön a hideg, egyre jobban beszorulunk a falak közé. De ha jó falak között vagyunk, akkor príma programokból válogathatunk. Íme néhány. Tovább olvasom