Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Sok településen nehéz a kóbor kutyák befogása

Szeged - Altatópuska, megbízási szerződés vagy rendőri közreműködés: nem könnyű elkapni és megfelelő helyre szállítani a kistelepüléseken kóborló kutyákat. Az állatok befogása az önkormányzatok feladata.
Állatot elhagyni, kitenni bűncselekmény, ami szabadságvesztéssel is büntethető – hívta fel többször a figyelmet Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke. Az elmúlt 9 hónapban több olyan eset történt Csongrád megyében, amelyekben megvadult kutya támadt rá emberekre, súlyos sérülést okozva. Az állatoknak mind volt gazdája.
Szatymazon tavaly júniusban döntött le kerékpárjáról egy elszökött jugoszláv farkasölő egy helybeli nőt, akin 4 nagy sebet ejtett. Szeptemberben két rotweiler támadt rá egy fiatalemberre Dorozsmán; az elszökött állatokat hivatásos vadász lőtte ki. Októberben négy, kutyatenyésztőtől megszökött angol buldog támadt rá egy sándorfalvi férfira, akinek végtagjait harapta meg. Most szerdán pedig egy domaszéki kislány arcát marta meg egy német juhász, amelynek gazdáját még mindig keresi a rendőrség. A kislány szülei lapunknak elmondták: Domaszéken sok gazda engedi ki az utcára kutyáját, így az állatok szabadon csatangolnak.

Az Orpheushoz napi 10–15 telefonhívás fut be kóborló állatokról. – Önkormányzati fenntartású intézmény lévén és nagyobb kapacitás hiányában csak Szegeden tudjuk ellátni a teljes körű ebrendészeti feladatokat. Ha valamelyik önkormányzat szakmai tanácsot szeretne kérni egy miénkhez hasonló ebrendészeti telep kialakításához, keressen fel minket – magyarázta Seres Zoltán. Ebrendészet híján a kóbor állatokról az önkormányzatoknak kell gondoskodni.

– Állandó ebrendészeti jelenlétet nem tudunk garantálni Domaszéken. Amikor egyszerre sok kóbor kutyáról kapunk bejelentést, az Orpheust hívjuk, amivel eseti megbízási szerződésünk van. Mivel 24 óra alatt kell kiérniük, így legtöbbször már nincs ott az állat. Emberi tudatformálásra lenne szükség, hogy a gazdák ne engedjék szabadon az állataikat. A nemrég bevezetett chiprendszer segíthet a problémán. Régen a mezőőr külterületen kilőhette a kóbor állatot, de ma már ezt nem teheti meg – mondta Kispéter Géza polgármester.

A szatymazi önkormányzat fél éve vásárolt egy altatópuskát, amelyet megfelelő biztonsági előírások szerint őriznek. – Egy vadászvégzettséggel rendelkező kollégánknak megvan erre a fegyverre a képesítése. Az ő feladata altatólövedékkel „befogni" a kóbor ebeket. Az elfogott kutyákat a Tappancsnál próbáljuk elhelyezni – mesélte Kormányos László polgármester.

Dócon az elmúlt években mindössze egy bejelentés érkezett kóbor kutyáról az önkormányzathoz, amelyet a rendőrség közreműködésével találtak meg. Tóth Magit polgármester elmondta: kóbor állat befogásakor a Tappancshoz fordulnak.

Olvasóink írták

 • 12. baloghkatica 2011. március 21. 20:09
  „xilinx: embert esznek???

  A háziállatokért, azok tetteiért az ember a felelős. Ez tény! A törvény szigora kellene!”
 • 11. xilinx 2011. március 21. 17:39
  „9. windsor 2011.03.21. 15:51

  Én nem bánom. Lődd ki a gazdákat...legalább utána a kutyák is éhen döglenek...vagy kijönnek az utcára és embert esznek.”
 • 10. 140 2011. március 21. 16:22
  „Kutyatartóként az a véleményem, hogy a kóbor állatokat be kell fogni (mindegy, hogyan).
  Ha jobban figyelnének és kegyetlenül büntetnék azokat az állattartókat, akik nemmegfelelően godnozzák az állatokat, előbb-utóbb el lehetne érni, hogy tényleg csak az tartson állatot, aki arra alkalmas.
  De bizonyos esetekben már nem marad más, mint a kutyát ártalmatlanítani, ha más megoldás nincs.”
 • 9. windsor 2011. március 21. 15:51
  „Xilinx, KamuNeni: úgy látszik a felfogással vannak bajok nálatok. Nem a kutyát, a gazdát kell kilőni, mert ő tehet róla. A felelőst kell felelősségre vonni és kiiktatni mint a probléma forrását. Ha ez megvan, akkor marad a felelős állattartó, aki békés harmóniában tud élni még az olyan "érdekes" felfogású emberekkel is, mint ti vagytok.”
 • 8. xilinx 2011. március 21. 12:59
  „5. vári 2011.03.21. 11:00

  "Jöhettek állatvédők rettegni meg szörnyűlködni..."

  Jelen!

  F@$z@!”
 • 7. Onis 2011. március 21. 12:37
  „Én sem értem hogy miért nem azokat a paraszt gazdákat büntetik vagy lövetik ki.Mi lenne ha elvinnék az emberek ivartalanítani őket.Oppá az pénzbe kerül.ja akkor ne is tartsál állatot.Nem értem mit lehet élvezkedni meg köpködni egy kutyára akit kibasznak csak úgy az utcára.Mit tehet az a csóró hogy ilyen gazdát kapott.
  Sügér 63:hát az a cserkó meg egy külön eset,nem csak a "tulajok" miatt.szerintem egy utcán élő kutya is szocializáltabb mint akik a dzsipszikkel vannak.pont ma etettem meg egy kutyát és arra járt egy <moderálva>.hát komolyan mondom még a kutya kaját is kinézte a kutya szájából.féltem is nehogy meg egye a kutya elől:)”
 • 6. princeoftheport 2011. március 21. 11:14
  „KamuNeni!!
  Ezzel a felfogással nem vagy különb, mint aki a felelős állattartás szabályait figyelmen kívül hagyja. Miért nem a gazdáját lövöd le?, Jaaa...mert azért büntetés jár!! Nem az állat a felelős a kialakult helyzetért, hanem a kutya tulajdonosa, aki nem alakít ki megfelelő zárt helyet, legyen az kennel, vagy az ingatlanát határoló megfelelő műszaki állapotú kerítés. Nem az állatot kell kilőni, ő nem hibás. Magyarországon kötelezővé kell tenni a chip beültetését és az ivartalaníttatást, (kivéve, ha tenyésztési céllal tartja valaki, de arra meg ki kellene váltatni a vállalkozói igazolványt, hiszen a tenyésztésből bevétele kerekedik, ami után jövedelem adót kell fizetnie) A chip beültetésére átmenetnek elég egy év, hiszen az évente kötelező veszettség elleni oltás beadásakor lehetőség nyílik rá. Ha valaki nem teljesíti, adóztatni. Az indulás állami finanszírozásának költségére pedig ebadó annak, aki nem ülteti be a chipet, és nem ivartalaníttat. Kezdetnek ennyi elég lenne, külföldön már bevált ez a módszer (lásd Hollandia). Látod, van megoldás, csak néhány jogszabály kellene, és a hozott jogszabály (törvény) után követése, ellenőrzése. Szerintem 5 éven belül nem kellene ilyen problémával foglalkozni, legalábbis Magyarországon.”
 • 5. vári 2011. március 21. 11:00
  „"Jöhettek állatvédők rettegni meg szörnyűlködni..."

  Jelen!”
 • 4. anatole 2011. március 21. 09:38
  „Sajnos hiába is telefonálnak, telefonálok a rendőröknek. Nagyon sok kobór kutya van a bajai út környékén is. Több alkalommal láttam amint embereket szednek le a nagytestü kutyák a kerékpárokról. Gyalog vagy kerékpárral nem szabad már menni az alsóvárosi üzlet központok felé. Nem beszélve a piac hátsó oldalárol. Hét alkalommal támadtak meg a kutyák a Spar környékén nem messzi a Cserepes sortól. KamuNeni gyere a 30/30-as csúzliddal!!!”
 • 3. xilinx 2011. március 21. 09:19
  „És a sok támadásból (állítólag mindenütt volt gazda) hány tulaj került eddig börtönbe? Hányat köteleztek mondjuk 8 millió Ft nem vagyoni kártérítésre?

  "...az Orpheust hívjuk, amivel eseti megbízási szerződésünk van. Mivel 24 óra alatt kell kiérniük..."
  :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Kicsit elsietik a dolgot, nem?

  1. KamuNeni 2011.03.21. 08:44
  "engedjetek be a 30/30 as puskammal es en megoldom a kobor kutya bajokat..."
  Jöhettek állatvédők rettegni meg szörnyűlködni...”
 • 2. sügér63 2011. március 21. 09:00
  „Szeged, Alsóváros. Rengeteg kóbor kutya, persze lehet gazdájuk,Veszélyesek pláne ha gyerekkel van az ember.Egyszer egy udvarról (a Cserepes soron) letámadott egy falka. A gazdáik ott nevettek az udvaron.( Elmodhatom,hogy láttam a gonoszságot) + az illetékes elvtársak szembehunyása = tragédia”
 • 1. KamuNeni 2011. március 21. 08:44
  „engedjetek be a 30/30 as puskammal es en megoldom a kobor kutya bajokat orszagszerte. Nem is szamolnek sokat csak annyit hogy jol megeljek belole.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mozgáskorlátozottak is fizetnek ˝súlyadót˝

Január elseje óta a mozgáskorlátozottaknak is kell teljesítményadót fizetniük az autójuk után, de kapnak kedvezményt. Tovább olvasom