Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Sokadalom és rétesfesztivál Mórahalmon

Mórahalom - Meddig lehet nyújtani a Guinness-rekordot? – ez lesz a VIII. Homokháti Sokadalom és II. Dél-alföldi Rétesfesztivál egyik legfőbb kérdése. Tavaly 20 méteres rekordrétes készült a Homokhátság fővárosában, 10 kiló lisztből, 9 liter vízből – idén ezt a csúcsot szeretnék megdönteni Mórahalmon.
Június 24. és július 3. között rendezik a városban a Homokháti Sokadalmat, amelyet Nógrádi Zoltán polgármester a közösség ünnepeként szokott jellemezni: Mórahalom ilyenkor megmutatja a nagyjából 20 ezer vendégnek, mit ért el az elmúlt időszakban, mit tett a nagy, közös kosárba. Asztalra kerülnek a térség borai és a város híres rétesei; koncertekkel, konferenciával, tűzijátékkal várják a látogatókat. Olyan a fesztivál, amilyen az egész Homokhátság: van benne egy kis munka, egy kis tudásszerzés, egy kis szórakozás és sok jókedv.
Június 24-én, pénteken a X. Nemzetközi Megyejáró Fesztivál bolgár, norvég, lengyel, szlovák, horvát táncosai adják meg a ritmust, felvonulásuk után a Mórahalmi Vadásztársaság látja vendégül az érdeklődőket – tavaly 2000 adag gulyásleves fogyott el. A szombat hagyományosan az aratóünnepé: kéveszentelés, aratóbál szerepel a programban. Vasárnap a fúvószenekarok és a homoki borok gondoskodnak a jókedvről. Az esték a sztárvendégekről szólnak: a hétvége három napján sorrendben Zoltán Erikát, Csocseszt, valamint Bereczki Zoltánt és Szinetár Dórát várja Mórahalom.

Tavaly sikerült a Guinness-rekord – idén a megdöntésére készülnek. Fotó: Frank Yvette
Tavaly sikerült a Guinness-rekord – idén a megdöntésére készülnek.
Fotó: Frank Yvette

A Hotel Colosseumban rendezett konferencia témája a testvértelepülések küzdelme a szegénység és a társadalmi kirekesztettség ellen. Az Aranyszöm a 10 éves Mórahalmi Színtársulat Liliomfi című előadásával ünnepel csütörtökön. Ezután újra a réteseké a főszerep: Kovács Lázár sztárséf értő szemei és ízlelőbimbói előtt csapnak össze szombaton a réteskészítő verseny résztvevői. Újra megnyílik a Rétes utca. A rekordrétest pedig július 3-án, vasárnap 13 órától nyújtják. Ezen a hétvégén Rúzsa Magdi, a Csík zenekar és a Republic látogat Mórahalomra – utóbbi fellépését vasárnap tűzijáték zárja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorúbban ellenőrzik a temesvári parkolóbérletek szegedi használatát

Júliustól csak regisztrációs díj megfizetése után használhatók a temesvári parkolóbérletek magyar rendszámú gépkocsikon Szegeden. Tovább olvasom