Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Sokan látogatják ilyenkor a szegedi Koch-gyűjteményt

Sokan látogatják ilyenkor, idegenforgalmi szezonban az Európa-hírű Koch Sándor-ásványgyűjteményt Szegeden. A gyűjtemény fölbecsülhetetlen értékű – eszmeileg és anyagilag egyaránt.
Sokáig nem értették a művészettörténészek, miért van az, hogy egyes, több száz évvel ezelőtt élt festők következetesen zöld egeket festettek. Aztán rájöttek: zöld egei kizárólag olyan festőknek vannak, akik azurittartalmú festékkel festették az eget. Az azurit gyönyörű kék ásvány, festéknek is kiváló. Oxigén jelenlétében több száz év alatt malachitté válik – a malachit pedig zöld. Pontosan olyan zöld, mint a zöld egeket festő alkotók képein az ég...

Mindezt Pál-Molnár Elemér, a Szegedi Tudományegyetem ásványtani, geokémiai és kőzettani tanszékének oktatója, a Koch Sándor-ásványgyűjtemény kezelője meséli, mutatva az üveg mögött elhelyezett azuritot és malachitot. Ezerháromszáz féle ásvány legalább négyezer példánya látható a múzeumként is működő Koch-ásványgyűjtemény termében. Koch Sándor, az egyetem egykori professzora, az egyik legnagyobb mineralógus volt, nevéhez fűződik a gyűjtemény összeállítása.

– Évente sok ezer látogató keres föl minket, az ország minden tájáról – mondja a szakember. A gyűjtemény, mint múzeum megtekintése lehetőségére a szegedi Tourinform-iroda minden ide érkezőnek fölhívja figyelmét. A szakmai közönség pedig minden közvetítés nélkül ide talál.

Új ásvány

Koch Sándorról, a gyűjtemény összeállítójáról eddig még nem neveztek el ásványt a kutatók – de az elnevezés folyamatban van. Egy újonnan leírt ásvány nemsokára a „kochsandorit" nevet kapja. Az elnevezés procedúrája szigorú nemzetközi szabályok szerint zajlik.

Az elsősorban a Kárpát-medence ásványaira összpontosító gyűjtemény csak a Magyar Nemzeti Múzeum ásvány- és kőzettáráéhoz mérhető.
Számos ásványból itt van a rekordméretű, illetve a legjelentősebb. – Ez a hessit nevű ásvány a világ legnagyobb arany-ezüst-teluridája. Legalábbis nem tudunk nagyobbról. Fölbecsülhetetlen értékű – így a gyűjteménykezelő. – Ennek az antimonit bányavirágnak a mai piaci értéke több ezer euró. És itt több száz bányavirág van – halljuk; egy nézelődő, fiatalokból álló csoport halk „hű, hallod ezt?!"-tel ad hangot ámulatának. Bányavirág az olyan ásvány, amelynek nem is annyira anyaga, sokkal inkább a megjelenése különleges; egyébként – Szegeden vagyunk – Móra Ferenc is írt bányavirágokról.

Ásványokról beszélve az ásványgyűjtőkről is szólni kell. Krenner Józsefről, a legnagyobb magyar mineralógusról is neveztek el ásványt, ez lett a krennerit. Semsey Andor, a nagy ásványgyűjtő-mecénás nevét két ásvány is őrzi – egyik a semseyt, másik az andorit. Ebből sejthető: nem jelentéktelen összegekkel támogatta az ásványtan ügyét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két szegedi étterem is a legjobb száz között

Két szegedi vendéglátóhely is szerepel a Népszabadság száz legjobb magyar éttermet felsoroló… Tovább olvasom