Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Sólyom László adta át a köztársasági gyűrűt

Szeged - Az államfő volt a díszvendég a szerdai egyetemnapi ünnepen: Sólyom László két köztársasági gyűrűt adott át. A Szegedi Tudományegyetem 6-féle elismerését kapta meg 16 kitüntetett.
„Az egyetem jövője a tudomány megbecsülésére, hasznosságára épül. A Szegedi Tudományegyetemen elkötelezetten valljuk: a tudás nyomán értéknek kell teremtődnie – szellemi és anyagi gyarapodásnak. A tudás legjavát adni a katedrán az új generációkat nevelve, a tudományos siker hasznosítása megfelel az universitas eszméjének" – hangsúlyozta köszöntőjében Szabó Gábor. A rektor emlékeztetett: az egyetem napján a szegedi univerzitás 1581-ig visszavezethető szellemi örökségét is ünnepli. Ez alkalomból azért éppen november 11-én tart ünnepi ülést a szenátus, mert 1872-ben ezen a napon kezdődött el az oktatás az SZTE jogelődjének számító kolozsvári egyetemen. Az idei egyetemnapi ünnepet megtisztelte jelenlétével Sólyom László köztársasági elnök.

Kitüntetéses doktori címet vehetett át Dörnyei Ágnes vegyész és Sztriha László neurológus. Mindkettőjüknek Sólyom László nyújtotta át a köztársaság címerével ékesített aranygyűrűt. Ezt a különleges elismerést azzal érdemelték ki az ifjú tudósok, hogy tanulmányaik idején minden zárójegyük jeles, és doktori vizsgájukat, védésüket is maximális eredménnyel zárták.

Díszdoktori címet először adományozott az SZTE kimagasló előadóművészi teljesítményért: Marton Éva operaénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora elismerésével az ünneplő közönség úgy fejezte ki egyetértését, hogy vastapssal köszöntötte a világsztárt. Rajta kívül négy tudós kapott díszdoktori címet. Három Senator Honoris Causa címet, három Pro Universitate, egy Klebelsberg Kunó-, s két egyetemi sajtódíjat adtak át – az SZTE-napon.

Olvasóink írták

  • 3. diverfrog 2009. november 12. 08:40
    „Gratulálok a méltatottaknak, munkájukhoz további sikert és egészséget kívánok.”
  • 2. igazságkereső 2009. november 11. 15:15
    „Gratulálok a professzor asszony elismeréséhez, kitüntetéséhez, de rajta kívül a többiek nevét is illett volna megjelentetni.Eléggé pongyola ez a tudósítás így!!”
  • 1. web 2009. november 11. 12:59
    „HÁT IGEN, VÁLSÁG VAN...........”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ideiglenes forgalomkorlátozás a Rókusi csomópontban

Szeged - Szerdán este 8 órától éjfélig közvilágítási oszlopokat emelnek ki Szegeden a Rókusi… Tovább olvasom