Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Speciális ellátó centrum nyílt a fogklinikán

Speciális ellátást biztosító fogászati centrumot adtak át szerdán Szegeden. Évente több száz olyan esetet látnak el a SZTE Fogorvostudományi Karán, amikor erre nagy szükség van – eddig sem megfelelő felszerelés, sem hely nem volt ehhez az ellátási formához.
Fogyatékkal élő és egyéb, speciális ellátást igénylő páciensek fogászati ellátási centrumát adták át szerdán a SZTE Fogorvostudományi Karán. Az 58 millió forintból létrehozott létesítményt Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár és Szabó Gábor rektor avatta fel.

A klinikán több évtizede fogadnak speciális ellátást igénylő pácienseket – évente több százat –, külön rendelő azonban eddig nem állt rendelkezésre. Mostantól egy teljesen akadálymentesített, a legmodernebb műszerekkel felszerelt helyiségben várják ezeket a betegeket azok a képzett szakemberek, akik eddig is ezen a területen dolgoztak.

Speciális ellátó centrum nyílt a fogklinikán - GALÉRIA

– A klinika épületében már nem tudtunk helyet találni, ezért az udvaron álló raktárhelyiséget újítottuk fel erre a célra – mondta el Nagy Katalin dékán. – Egy évvel ezelőtt 40 millió forintot kaptunk szaktárcától, melyet saját költségvetésből további 18 millióval egészítettünk ki.

Nem csak új, európai színvonalú rendelőt kapott azonban ez az ellátási forma: a beszerzett műszereknek köszönhetően immár nem csak a fogeltávolítás, hanem a fogmegtartó kezelések is lehetővé váltak. – Fontos, hogy ezeknek a pácienseknek megoldható legyen a táplálása, visszaállítsuk a rágófunkciót – mondta a dékán. Mostantól minden bonyolult esetet ki tudnak szolgálni. Ehhez a fogászati személyzeten kívül altató orvos is rendelkezésre áll, hogy szükség esetén altatni vagy szedálni is tudják azokat, akik nem kooperálnak.

Speciális ellátó centrum nyílt a fogklinikán - GALÉRIA

Zonbor Gábor kiemelte: országosan 300 millió forintot biztosított a tárca arra a célra, hogy mindenhol elérhetővé váljon egy speciális igényeket kielégítő fogászati kezelő. A négy egyetemi centrum mellett a Heim Pál kórház kapta még meg a szükséges engedélyeket, de a Bethesda gyermekkórházban is terveznek nyitni egyet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

158 lakás 5 napja gáz nélkül

Szivárgott a gáz, mégis órákba telt a kezelő IKV-nak, hogy az Olajbányász téri 11 emeletes házban megszüntesse a vészhelyzetet – panaszolták a lakók. Tovább olvasom