Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Stresszmentesebb tanúskodás a Szegedi Törvényszéken

Szeged - Jogaikról és kötelezettségeikről március 15-étől írásban és szóban is kapnak tájékoztatást a Szegedi Törvényszék bírósági ügyintézőitől a különböző polgári vagy büntetőügyekben beidézett tanúk.
A tanúgondozási program 2006-ban indult el a Somogy Megyei Bíróságon, amit az Országos Bírósági Hivatal idén az egész országra kiterjeszt – hangzott el a Szegedi Törvényszék sajtótájékoztatóján szerdán.

Tárkány-Szűcs Babett megbízott elnök elmondta: tanúskodni állampolgári kötelesség, ami magába foglalja a bíróság idézésére történő megjelenést, a vallomástételt, valamint az igazmondást. – Ennek teljesítése korántsem kellemes dolog, ám egy bűncselekmény körülményeinek pontos megállapításához szükséges. A tanúvallomás olykor perdöntő lehet, ám eddig kevésbé tartottuk szem előtt az ilyen helyzetbe kényszerűen bekerülő emberek jogait és kötelezettségeit – mondta az elnök.

A tanúgondozás feladata: a megidézettek tárgyalás előtti tájékoztatása, az idegen környezet okozta stressz oldása, a tanúskodással kapcsolatos problémák megoldása, ami után sokkal összeszedettebb vallomások tehetők.

A tanúk mostantól az idézésükhöz mellékelve kapnak egy írásos részletes tájékoztatót a bíróság elérhetőségéről, a parkolási lehetőségekről, jogaikról és kötelezettségeikről, valamint arról, hogy telefonon kihez fordulhatnak kérdéseikkel. A bíróságon tájékoztatást adhatnak többek között a tanú adatainak zártan történő kezeléséről, a vallomástétel megtagadásának lehetőségéről, és a tárgyaláson való megjelenéssel kapcsolatos költségtérítésről, hogy a bíróság előtt mindig fedetlen fővel kell megjelenni, és hogy milyen eszközöket nem vihetnek be a bíróság épületébe. Konkrét bírósági ügyről azonban nem nyilatkozhatnak, folyamatban lévő ügyről tájékoztatást nem adhatnak, tanút a vallomása megtételében nem befolyásolhatnak.

A tanúk jogaikról és kötelezettségeikről polgári ügyekben Váczi Borbálától, büntető ügyekben Werner Zsolttól érdeklődhetnek minden munkanap 8 és 10, illetve 14 és 15 óra között a 62/562-500-as telefonszám 1124-es mellékén, a tanugondozas_szt@szegedit.birosag.hu e-mail címen, illetve személyesen a Széchenyi tér 4. szám alatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2 milliárdos felújítás - lifttel a dóm tornyába

Lift viszi majd a turistákat a dóm nyugati tornyába, amely egész évben látogatható lesz. A 2015-ig tartó felújításba belefér a Dömötör-torny is. Tovább olvasom